Mando Diao - Give Me Fire! (2009)

Zweden
Label: Universal

1. Blue Lining White Trenchcoat (4:02)
  2. Dance with Somebody (5:18)
  3. Gloria (4:17)
  4. High Heels (3:48)
  5. Mean Street (4:32)
  6. Maybe Just Sad (4:05)
  7. A Decent Life (1:45)
  8. Give Me Fire (4:01)
  9. Crystal (6:11)
  10. Come on Come On (4:13)
  11. Go Out Tonight (4:53)
  12. You Got Nothing on Me (5:07)
  13. The Shining (3:17)
Arjan_
Ik ga 19 november naar hun concert in Utrecht.
Dat ze live op Pinkpop minder goed klonken dan op tv komt door de geluidsinstallatie lijkt me dan toch? Dat betekent niet dat ze als band minder goed zijn.

avatar van CD-Recensies
Mando Diao met hier en daar een vuurtje

Op Pinkpop-maandag kon het grote publiek kennismaken met de 5 jonge gasten van Mando Diao (inclusief een aantal achtergrondzangeressen). Met hun vijfde album (Give Me Fire!) werd dat dan ook meer dan tijd. Maar niet alle nummers geven vuur.

"De band heeft voor Give me Fire! veel televisie en Tarantino films gekeken en de handen ineengeslagen met een Zweedse hiphop-producer." (Bron: Podium Info)

Hun eerste single Dance with Somebody is een vrolijk nummer waar ik niet stil bij kan zitten en wat regelmatig ronddanst in mijn hoofd. Waarschijnlijk wordt de tweede single Gloria en ook dit is een mooi nummer. Alle Gloria’s van deze wereld kunnen toch trots zijn dat zij in de popwereld zo mooi worden toegezongen (ook door bijvoorbeeld Van Morrison en U2).

Mando Diao, genoemd naar een nietszeggende naam die in een droom van bandlid Björn Dixgård voorkwam, is een garagerockbandje uit Börlange (Zweden) en is reeds sinds 1995 (toen onder de naam Butler) bezig aan de weg te timmeren. De ongepolijste rockmuziek is op hun laatste album al redelijk gladgestreken en voorzien van invloeden uit de Britpop en Dance.

In een aantal landen, waaronder Luxemburg en Oostenrijk, zijn ze reeds overtuigd van de kwaliteit van de band en daar heeft hun single Dance with Somebody de eerste plaats van de hitparade reeds bereikt. Nederland loopt nog een beetje achter maar zal mogelijk snel volgen.

Helaas ben ik niet over alle nummers even enthousiast. Naast de eerder genoemde kneiters is er helaas weinig te genieten. Een recensent van Podium Info noemt het zelfs zeurmuziek, maar dat gaat mij net iets te ver. Zo vind ik High Heels ook een mooi ‘spook’nummer en het titelnummer kan mij ook plezieren. Maar of dit genoeg is om het album aan te schaffen moet een ieder maar voor zichzelf bepalen.

Tekst is overgenomen van mijn weblog: cd-recensies.nieuwslog.nl

avatar van Joren999
Dance With Somebody staat nu opeens in de top 40. En dat nummer heeft al een aantal maanden in de Kink 40 gestaan, zelfs bovenaan xD. Ze zijn hier weer eens lekker laat. Wel een leuk nummer trouwens.

avatar van Omsk
Ik heb Mando Diao altijd een talentvol gezelschap gevonden met goede spannende popmelodieën. Altijd jammer om te zien dat zo'n band met zijn slechtste plaat doorbreekt, dat is tenminste het smaakje dat ik na twee keer draaien overhoud.

avatar van Erikpol
Teruggeschroefd naar 3,5. Leuke plaat maar blijft ook weer niet echt hangen

patro88 schreef:

Als je er niet bij was, hoe kan je ze dan beoordelen? Op tv klinkt het heel anders. Ik was er zelf, en ik was teleurgesteld.

Ik heb het dan wel op de pc/tv gezien en vond het goed, maar je hoeft je niet er door laten beïnvloeden, dat is wat ik zei.
Als je ze live hebt gezien en je vind het bagger, kan je nog wel hun album goed vinden.

avatar van indie-nerd
haha ohnee een indie bandje in de top40..t wordt nog is wat met nederland..na rihanna lady gaga komt het nu toch echt hoor hahah

avatar van floris013
Ik kende dit nog niet, maar op Pinkpop vielen ze me op, leuke band.
Ik weet niet precies, maar bij vlagen hoor ik George Baker of Arthur Lee´s ´Love´ ten tijde van Forever Changes er in terug, vreemd, ik zal daar eens over na gaan denken...

indie-nerd schreef:

Het zou in ieder geval een mooie tendens zijn voor het volgend decenium .

avatar van indie-nerd
Omsk schreef:

Het zou in ieder geval een mooie tendens zijn voor het volgend decenium .

dat zeker, misschien zit het er voor de arctic monkeys ook wel in? maar t moet ook niet weer te veel worden, anders horen "wij" bij het gewone volk hahaha

avatar van Omsk
Ach, dat zou ik twintig jaar geleden ook gedaan hebben met Talking Heads, The Cure en OMD in de top 40.

avatar van Joren999
Het verbaast me dat een indie-liedje zo hoog komt in de top 40: nummer 7 vooralsnog. Ook Gossip staat er nu in met Heavy Cross. Zijn er tekenen van verbetering?

avatar van aerogp1
Wow zeg, dit komt notabene voorbij op Qmusic en 538, zou het tij dan toch nog keren?

Een zeer genietbaar album dit, heerlijk energiek en melodramatisch. Persoonlijk hoor ik er niets Zweeds in terug, het zou zo uit Britanje kunnen komen. Het hoogtepunt is voor mij 'maybe just sad'.

Ik dacht eerst ook dat het Britten waren. Mijn aandacht werd getrokken door de vette single "Dance With Somebody" en het album, voor zover ik het nu heb gehoord, klinkt ook niet verkeerd. Deze gaat denk ik wel mee op de vakantie playlist

Interessant bandje. Dance With Somebody begint langzaam wat meer terrein te winnen in m'n belangstelling en de oude single Mr. Moon vind ik geweldig! Toch maar eens meer van ze proberen...?

avatar van aerogp1
Dn!S schreef:
Deze gaat denk ik wel mee op de vakantie playlist

Mando Diao doet het erg goed op het strand, kan ik je vertellen .

Mando Diao. Exotische garagerockers uit het koele Zweden. Opgemerkt tijdens Pinkpop 2009 -een verrassing- en inmiddels aardig in de Nederlandse hitlijsten geworteld.

Het vijfde album van deze heren (met achtergrondzangeressen), maar zo enthousiast als een debuut. Verdomd zelfverzekerd en met een hoog doe-het-zelf (lees: Ikea) gehalte. Maar is het ook een goede plaat? Bij vlagen wel, af en toe niet. Grootste manco is de houdbaarheidsdatum van de nummers. Hoe aanstekelijk ook, na enkele draaibeurten heb je het eigenlijk wel gehoord. Met dertien tracks en één weggemoffelde toegift blaast Mando Diao bovendien net iets te hoog van de toren.

Sterkste troeven: een zanger (Bjorn Dixgård) die bepaald niet bang is voor de microfoon, gitaren die klinken alsof de versterker op springen staat, swingend koper, wulpse achtergrondzangeressen en ook nog de kunde om rauwe garage te mixen met een vleugje elektro uit de jaren '80.

Jammer dat het merendeel van de songs niet kan tippen aan de klasse van pakweg Dance With Somebody en Gloria.

Blue Lining White Trenchcoat klinkt als The Pixies op de commerciële tour. De wat onbesuisde opener, beduidend minder gepolijst dan Dance With Somebody. Maar wel een daverende brok energie.

En dan Dance With Somebody , de slimme zomerhit. De grote meezinger, letterlijk. Na Pinkpop heftig gedraaid op 3FM en zie, een onbekend groepje uit Zweden scoort een megahit. Met een Vox-orgeltje dat heftig knipoogt naar the eighties.

Ook Gloria mag er wezen. Na U2, Van Morrison en The Doors is het nu de beurt aan Mando Diao. Brandende Caribische disco, vurig gezongen. De tweede zomerhit in spe.

Vervolgens haalt het lome High Heels het tempo uit de plaat, maar Mean Street klinkt gelukkig als de eerste dag van je zomerverlof. Ook het rifje van Maybe Just Sad -in Zweden maken ze ook gewoon Britpop- is de moeite.

Maar dan...De dromerige akkoorden van het instrumentale A Decent Life klinken wel heel erg bekend in de oren, en titelnummer Give Me Fire heeft eerder de allure van een aardig b-kantje. Daarna komt het ook niet meer echt goed. Te veel nummers met te weinig zeggingskracht. Te veel nummers vooral.

Okee, de frisheid van het begin komt met het Franz Ferdinand-achtige Go Out Tonight voorzichtig tot leven en het olijke trompetgeschal van The Shining zorgt ook nog voor een vrolijke noot.

Lekkere zomerplaat, niet meer en minder. En ik ben meer een herfstmens.

avatar van Slowgaze
Prachtige laatste twee zinnnen, mijn beste.

Overigens vind ik al die nieuwe stemmers wel heel erg verdacht. Die stemmen allemaal hierop een *5 en stemmen verder nergens op. Hmm...

platedraaier schreef:
Dit plaatje zal me niet snel gaan vervelen. Maar de eerste 5 nummers en de laatste 3 zijn de betere voor dit moment.

En zo is het. Daartussenin is het wel aardig.

Ik hoorde Mando Diao op Pinkpop en het heeft even geduurd maar nu heb ik toch dit album vol met aanstekelijke rock 'n roll. Dit album was nog beter geweest als ze een paar tracks uit het middenstuk hadden weggelaten en alleen als B-sides hadden gebruikt. Maar de start en de finish zijn wel heel aanstekelijk. Franz Ferdinand goes de Dijk of zoiets met soms een vleugje AM of the Clash. Echt lekkere muziek: 4,0*

avatar van Kos
Kos
Dance with Somebody is toch eigenlijk wel 1 van de geniaalste singles van de laatste jaren, samen met Crazy van Gnarls Barkley.

avatar van Red Sail
Mee eens. Vind het duo "Dance with Sombody" en "Gloria" behorend tot de geniaalste 9 min en 35 sec van de laatste jaren.

Hadden ze vandaag in plaats van de troonrede lekker moeten draaien, hier wordt een mens vrolijk van.

Red Sail schreef:

Troonrede, was er een troonrede? Ik was juist net muziek aan het draaien.

avatar van stoepkrijt
Ben ik echt de enige die dit slechte muziek vindt?
Ik vind het veel te hard, te druk en vooral te schreeuwerig. Lijkt niet veel meer op zingen zo. Maak wat minder kabaal en zing wat beter, dat zou al heel wat schelen.
Dance with somebody is trouwens wel een heerlijk nummer, moet ik eerlijk toegeven;)

stoepkrijt schreef:

Ik heb een tip voor je:
Luister eerdere albums van ze, daar staan meer nummers in die rustiger zijn.

avatar van Gründafjørdøhur
Dit album spreekt me niet zo aan, Dance With Somebody is een lekker nummer op het eerste gezicht, maar het wordt naar een paar keer luisteren een beetje vervelend, ik vind dit echt een van de mindere albums, hier probeert Mando Diao er electronica in te proppen en ik vind dat het slecht uitpakt, ironisch genoeg moet dit album dan hun doorbraak zijn.

Gründafjørdøhur schreef:

Hun doorbraak in Europa
Japan en natuurlijk hun moederland hadden ze al ontdekt.

avatar van michelhuizinga
Ben ik hier nou de enige die 'come on come on' een geweldig nummer vind? Die gitaarsolo is briljant! En vond ze erg goed op pinkpop.... geluid vooraan was prima!

wavanbuuren
Lekker recht toe recht aan Rockplaatje.
Ik heb al een hoop vergelijkingen zien langs komen met andere bands, maar ben ik de enige die The Shining wel wat van Suede vindt weghebben?

Voorlopig *** 1/2 na twee luisterbeurten

avatar van lowieke
Blue lining! Blue lining!!!

stoepkrijt schreef:
Ben ik echt de enige die dit slechte muziek vindt?

Ik heb, na het luisteren van een groot deel van hun muziek, ontdekt dat ik dit juist 2 van de betere zangers vindt. Het is misschien dan soms schreeuwerig, maar als je ze live ziet klinkt het precies zo. Veel bands doen het 'schreeuwen' zoals je dat noemt goed op de plaat, maar live gaat het helemaal mis. Ik ben dodnerdag naar hun optreden geweest in Utrecht, ik heb geen (of weinig) valse noten gehoord.

PS: luister 'ochrasy' eens (ook live)