het kan verkeren gezien de meningen hierboven. ben minder lyrisch dan andere users over "The Joker" het doorbraakalbum van Steve Miller en zijn tot dan toe commercieel succesvolste album aangedreven door de gelijknamige hitsingle. ook in Nederland werd dit een bescheiden hit en ineens liepen hele volksstammen dit liedje van de tot dan toe relatief onbekende Steve Miller mee te neuriën.
terugblikkend sloeg ik vroeger al de eerste 3 nummers "Sugar Babe", de r&b standard "Mary Lou" en "Shu Ba Da Du Ma Ma Ma" over. alhoewel het woord vervelend niet op zijn plaats is, is dat toch het woord dat nog steeds bij mij opkomt bij het horen van dit 3-tal nummers.
pas vanaf track 4 "Your Cash Ain't Nothing But Trash", een nummer van de r&b muzikant Chuck Calhoun die de klassieker "Shake, Rattle and Roll" schreef, begint dit album voor mij te leven, waarna stuk voor stuk geweldige nummers volgen. over het titelnummer is al voldoende gezegd. blijft een heerlijke melodie.
de heerlijke harmonica partij in zijn eigen nummer "Lovin' Cup" dat gevolgd wordt door de akoestische blues van "Come On In My Kitchen" een bezielde en gedreven cover van delta blues legende Robert Johnson.
hoogtepunt van dit album is het magistrale, ietwat dreigend klinkende "Evil" een door orgel gedragen blues ballad waarop Steve Miller halverwege los gaat op gitaar. wellicht 1 van de beste nummers die de "Space Cowboy" ooit heeft geschreven. dit nummer steekt er met kop en schouders bovenuit.
de romantische ballad "Something to Believe In" sluit dit album rustig, ingetogen af met o.a. de fraaie pedal steel klanken van "Sneaky" Pete Kleinow, bekend van zijn werk met The Flying Burrito Brothers.
Album werd geproduceerd door Steve Miller
John King: drums
Steve Miller: guitars, vocals, harmonics
Dickie Thompson: organ, clavinet
Lonnie Turner: bass (track

"Sneaky" Pete Kleinow: pedal steel (track 9)
hierbij een citaat uit de liner notes van een album van sessiegitarist Mac Gayden over het gebruik van de unieke "sliding wah guitar style" van Steve Miller op een aantal nummers:
"It's reported that Steve Miller met Mac Gayden when he was recording in Barefoot Jerry's Cinderella Studios in Nashville, where Gayden explained how he got this effect. Steve Miller learnt the lesson well, stashed away the idea and made full use of it on his most renowned recording, "The Joker".
Voor wat het waard is.....