Ik vind dat Impending Doom eigenlijk de meest representatieve track is voor het album. Chimaira heeft de stijl van meedogenloos beuken en jagen in dit album bijna volledig verlaten. De nadruk in het album is meer dan in voorgaande albums komen te liggen op thematiek. Ongelofelijk donkere thematiek, mag ik wel zeggen, voorbij deprimerend.
Het lage tempo, de omineuze samplings, de soms onverwachte variaties in Hunters' stem (die ik overigens niet altijd zo geweldig heb gevonden), zijn voor mij de pluspunten als ik kijk naar de invulling van die thematiek. Ik snap waar ze heen willen.
Het jammere alleen is, dat de thematiek zich vaak veel beter leent in een setting die bijvoorbeeld de doom metal en de sludge/groove/stoner hoek benadert. De poging van Chimaira om zich op deze gebieden te wagen, vervaagt gedeeltelijk door hun eigen metalcore-achtergrond en invloeden. Past dat of niet? Ik vind zelf dat ze daar half in geslaagd zijn. Het album zit vol met erg goede experimentele stukjes, maar over het algemeen is het gros opgevuld met vrij standaard metalcore-riffs en drums, alleen dan in een lager tempo. Tegelijkertijd kan ik ook niet ontkennen dat ik regelmatig aan hun oudere werk uit Pass Out Of Existence moet denken.
De vraag die resteert is of dit puur experimenteel blijft, of dat het een eerste stap is naar een nieuwe stijl. In het eerste geval geef ik het een 3,5, in het tweede geval wacht ik even op het volgende album.