Rammstein - Reise, Reise (2004)

Duitsland

8. Morgenstern (4:00)
  9. Stein Um Stein (3:53)
  10. Ohne Dich (4:32)
  11. Amour (4:51)
  12. Mein Teil [You Are What You Eat Edit, Remix by Pet Shop Boys] * (4:07)
  13. Amerika [Digital Hardcore Mix, by Alec Empire] * (3:52)
avatar van OzzyLoud
Met Reise Reise komt Rammstein tot zn artistieke hoogtepunt. Deze conclusie trek ik nadat ik hun laatste werk (Zeit) tot mij heb genomen. De eerste 2 albums waren ze met hun geluid nog een beetje zoekende, maar dat het strakke stampwerk hun basis is was toen al duidelijk. Met Mutter werd het al beter vormgegeven en was ook de wisselvalligheid weg. Maar Reise Reise is qua variatie in tracks nog een stapje beter en kent met Dalai Lama, Moskau, Ohne Dich en Amour het allerbeste werk wat Rammstein heeft uitgebracht. Daarmee wil ik de overige nummers niet te kort doen. Want dit schijfje kent geen middelmatigheid. Wat de band zo goed maakt is dat ze met in de kern simpele composities zo weten op te bouwen dat het niet snel verveeld en dus blijft boeien. Daarnaast zijn de vaak sinistere teksten en sfeer die door de zanger (Till Lindeman) meer dan uitstekend wordt uitgedragen ook medebepalend. Ook wil ik de drummer Christoph Schneider effe genoemd hebben omdat zijn rete strakke drumslag een niet te onderschatte onderdeel van hun vette sound is.
De opvolger Rosenrot wordt door velen een stuk minder gewaardeerd maar ik vind 'm eigenlijk net zo goed als Mutter omdat ook die van vrij goede constante niveau is. Het "verval" komt mijn inziens pas daarna.