Nou
Neal Peart, sla je werkelijk zonder te luisteren de periode 1979 - 2021 (album
Crash of the Crown) over? 42 jaar? Als je niets probeert, dan mis je hier en daar wel wat! Het afgelopen jaar ben ik op de albums ná 1978 toch wel het nodige aan fijne liedjes tegengekomen bij Styx... Dan vind ik
The Mission (2017) zelfs beter dan klassieker
Pieces of Eight. Mijn inhaalreis door hun discografie is inmiddels aanbeland bij studioalbum #13.
Wat ik de voorbije maanden op de voorgaande twaalf studioalbums ondervond: ik heb net als eind jaren '70 nog steeds een hekel Styx' ballades. Wel heb ik een zwak voor hun stevige aor-kant. Als er een enkele keer progrockachtige bombast klinkt, ben ik helemaal blij.
Brave New World verscheen kort voor het nieuwe millennium, twee jaar na de livecomebackplaat
Return to Paradise. Het is dus de eerste studioplaat sinds het (mijns inziens mislukte)
Edge of the Century uit 1990. Tommy Shaw was terug op het nest en hierboven hebben diverse MuMensen al de meerwaarde daarvan benoemd.
De klasse van
Pieces of Eight is nog niet terug op
Brave New World. Ik heb betere albums gehoord van liedschrijvers Dennis DeYoung, Tommy Shaw en James Young, maar de opgaande lijn is er.
Met de ballades heb ik dus weinig, gelukkig is de sterke en uptempo aor terug. Die hoor ik voor het eerst op track 2, het titelnummer. Dat begint met mysterieuze thrillermuziek als een film die zich in het Verre Oosten afspeelt en wordt geleidelijk stevig met een sterk refrein waarin die o zo lekkere koortjes klinken. Herkenbaar Styx, heerlijk!
Meer stevige aor met koortjes en sterke melodieën in
Best New Face, het met de viool van gastmuzikant Jerry Goodman voorziene
What Have They Done to You, de midtempo retropoprock van
Fallen Angel.
Soms hoor ik aangename echo's. Het stevig rockende
Everything is Cool klinkt met zijn riff als een opgefokte versie van
Locomotive Breath van Jethro Tull. Verrassend is de reggaepop in
Great Expectations, alsof ik naar 10CC's
Dreadlock Holiday luister; het werkt ook nog! Deze zoete popklanken worden uiteraard gevolgd door stevige aor, in dit geval
Heavy Water genaamd.
Tegen het einde zakt de muziek in.
High Crimes & Misdemeanors (Hip Hop-Crazy) is uptempo pop die me niet pakt, de rock 'n'roll van
Just Fell In is me te makkelijk wat ook de blazers niet kunnen verhelpen en
Goodbye Roseland is een ballade.
De reprise van titelnummer
Brave New World duurt drieëneenhalve minuut, het prijsnummer van dit album. Nieuwe drummer Todd Sucherman is hier op zijn uitbundigst.
Zes sterke nummers op deze comeback en de reis naar
The Mission kan weer verder.