Toto - Fahrenheit (1986)

Label: Columbia

1. Till the End (5:27)
  2. We Can Make It Tonight (4:16)
  3. Without Your Love (4:33)
  4. Can't Stand It Any Longer (4:38)
  5. I'll Be over You (3:50)
  6. Fahrenheit (4:39)
  7. Somewhere Tonight (3:46)
  8. Could This Be Love (5:14)
  9. Lea (4:29)
  10. Don't Stop Me Now (3:05)

met Miles Davis

dit zesde album van Toto is weer fantastisch, metname tracks 1,2,3,4,5,6 en 7 zijn briljant.
leadzanger op dit album is Joseph Williams (zoon van John Williams) een geweldige zanger, die helaas maar op twee albums van Toto te horen is, deze en The Seventh One.
hij werd daarna uit de band gegooid, vanwege zijn wilde levenstijl (drugs en drank).
de laatste twee nummers op deze cd zijn wat minder, Lea is een zeer rustig nummer en Don't Stop Me Now is instrumentaal.
maar de andere nummers op deze cd zijn zo geweldig dat deze cd toch 5* krijgt.

Heb je wel eens naar het solo werk van Joseph Williams geluisterd?

tja Fahrenheit voor mij een van de mindere Toto cd's omdat vooral de teksten mij toch een beetje irriteren,op "I'll be over you "en "without you love "na dan, want ik vind te tekst: "a soon as forever is through, I'll be over you"wel weer mooi.Maar die andere teksten op deze cd vind ik toch wel erg vaag, ik denk dat het beter is dat ze het schrijven van de teksten uitbesteden want op zich zijn de nummers best leuk. O ja wat doet in hemelsnaam een drumcomputer op het nummer "fahrenheit"?, dat klinkt natuurlijk voor geen meter.Dus mijn conclusie: een redelijke cd maar zeker geen hoogvlieger.

avatar van bonothecat
Na heel veel kritiek spuien op TOTO en toto, maar weer eens een cd gedraaid. En dit album valt echt niet mee. Het begin is nog redelijk te pruimen....maar de laatste twee nummers zijn echt bedroevend. Lea is ronduit treurig. Gelukkig revanceert die Williams zich op the seventh one, want anders zou je de schuld bij hem in zijn schoenen kunnen schuiven. 2 sterren is misschien wel erg weinig, maar meer dan 2,5 lukt echt niet. Sorry TOTO.

avatar van HammerHead
bonothecat schreef:

The Seventh One, het enige album van Toto dat ik ken (ik heb het zelfs in de kast staan) en precies de reden waarom ik er zo'n hekel aan heb. Jaren tachtig muziek, die ver over de houdbaarheidsdatum is.

Een mooie reden om dit album (en de rest) dan ook maar links te laten liggen.

HammerHead schreef:

Jaren tachtig muziek, die ver over de houdbaarheidsdatum is.

Een mooie reden om dit album (en de rest) dan ook maar links te laten liggen.

dus als deze twee albums volgens jouw alleen maar een jaren 80 sound hebben, is dat direct ook met alle andere cd's van hun ?
probeer Kingdom of Desire eens om een voorbeeld te noemen.

trouwens bedankt Bonothecat, jij kan het tenmiste allemaal op een fatsoenlijke manier beschrijven.

TOTO schreef:

Heb jij dan ook niet met Lea.....dit kan eigenlijk niet door de beugel....het is ver beneden ieder niveau? En zou deze cd dan ook met iets anders moeten worden beoordeeld dan 5 sterren. Slechte delen van een cd moeten ook tot uitdrukking komen in cijfers. Ik vind Marillion bijvoorbeeld briljant.....maar pruttelwerk van hun verdient ook een 2,5.

nou ik vind Lea niet echt slecht, tis zeker niet mijn favoriet, maar slecht zeker niet, ik kan het me wel voorstellen dat je het niks vind daar niet van, maar ik vind hem nog wel gaan, dus ik ga geen punt in mindering brengen.
en ja Don't Stop Me Now een nummer van Toto en Miles Davis, ook hiet moet je van houden natuurlijk, het klinkt mooi een keertje, maar ik luister hem zelden tis niet mijn ding zo, het zijn dus ook in mijn ogen de minste van dit album, maar nog steeds te pruimen, en aangeizen de rest ik practig vind, kan ik geen punten in mindering trekken, dus de rest trekt het weer bij om het zo te zeggen

avatar van bonothecat
...laatste poging....stel je geeft dit album een vier....is gewone mensen taal is dat dus een acht....op mijn report stond dan vroeger goed. Lijkt mij ook naar jouw beschrijving een zeer reeel cijfer voor dit album. En de rest trekt het weer bij..... stel het album had allemaal perfecte nummers, dan zou het nog steeds een 5 zijn en blijven. De mannen van toto hoeven voor het volgende album maar een stuk of 5 goede nummers te schrijven....de rest kan vol worden gegooid met een stuk of 5 lea's.....ze krijgen toch wel 5 sterren. Je geeft hun niet een goede incentive om allemaal goede nummers te schrijven.....ok....amen

ja voor die redenering valt natuurlijk ook iets te zeggen maar aan de andere kant, bij bijvoorbeeld een film, alles is goed aan die film, behalve twee actrices acteerde slecht, maar je hebt voor de rest supergenoten van die film enzo, en je gevoel wil toch een 5 sterren geven ? zo beredeneer ik het
en ik vond die nummers niet slecht he, ik vond ze minder als de rest en luister ze verder zelden , om daar direct punten in minderering te brengen gaat me wat te ver

Mja kijk zo is het wel erg makkelijk. Ik zou een album ook 5 sterren geven als ik alle slechte nummers eruit filter en nooit luister. Je gevoel bedriegt je dan, omdat je alleen de goede nummers hoort. Je hebt dan dus geen goed beeld van het album.

avatar van bonothecat
je moet hier geen individuele nummers becijferen...maar albums. Daarom zal een compilatie bij mij ook zelden hoog scoren. Ik ken namelijk de nummers al. Dus het voegt niks toe. Het album voegt niks toe...terwijl de nummers individueel best goed kunnen zijn. Dit moet toch het argument zijn om eens je cijfers te heroverwegen TOTO.....lol

Lukather over het samenwerken met Miles Davis op "Fahrenheit" :

Luke: Miles... hmm, Steve Porcaro was with Miles at Jeff's home studio when Miles cut Human nature and Miles dug our vibe and Paich and I had written "Don't stop me now" and we played it for Miles and he dug it and he said he would do it for us ... for FREE. Jeff and him traded personal art work as the price. Really cool stuff. Miles heard Fahrenheit when it was done and called me on the phone and asked me to join his band... We were leaving on that tour and I had to say no. I was honored and would have loved to have done it, I told him to call Robben Ford. He did, the rest is history.

Lekker album met debuterend als Toto zanger Joseph Williams, magnifieke stem heeft die gast.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
bonothecat schreef:

Ik ben ook wel eens fan ergens van, kom nog wel eens een grotere gek tegen, maar die alleen maar vijven van TOTO op Toto slaan wel echt alles ja...

3* voor mij. Uitgesproken softe plaat, maar meeste songs vrij degelijk. Goede arrangementen.

avatar van vogelaar
Een goed Toto album met het mooie zang van Joseph Williams

avatar van Poeha
Ik ben het gedeeltelijk met TOTO eens wat betreft de goede nummers, briljant vind ik wat ver gaan!

Ik vind de nummers 1 t/m 5 zeer goed. En let met name even op het intro van Till The End, geweldig vind ik dat. Ik heb ook ergens een live versie van dit nummer en daarop klinkt het nog beter!
Live is Toto trouwens nog net ff iets sterker dan op de studio albums. Na I'll Be Over You, zwakt het geheel toch wat af.
Behalve dan nummer 9, Lea, dat vind ik wederom een uitstekend nummer van Toto. Ingetogen, maar om in TOTO termen te blijven, briljant. Aan de reacties tot nu toe te zien, zullen weinig mensen mijn mening delen wat track 9 betreft.
Het is soft, ik weet het, maar ik was en ben er nog steeds blij mee.
Toppertjes zijn wat mij betreft, Till The End, Without Your Love en Lea.

Joseph Williams vind ik trouwens een goede zanger, het interesseert me eigenlijk niet, wat hij daarnaast voor "miskleunen" begaat.

Zelf ben ik ook een groot fan van Toto, maar door het overwegend mindere tweede deel van het album, waarbij ik even moet aantekenen dat ik nog even naar het album heb geluisterd en tot de conclusie ben gekomen dat Somewhere Tonight eigenlijk toch ook wel een lekker nummer is, kan ik toch niet meer geven dan, met pijn in mijn hart, eerst 3,5* maar door Somewhere Tonight geef ik Fahrenheit toch 4*.

Luka
Introductie van Joseph Williams, verreweg Toto's beste zanger uit haar geschiedenis. Hij tilt het album naar een hoger plan.
Trouwens, 'Lea' vind ik samen met 'Could this be love' echt de beste track van de plaat.

teutoon
@ Luka

Beste zanger, ben ik niet met je eens. Williams klinkt geweldig, maar Kimball is gewoon heel anders en Live gewoon beter. Het is gegaan zoals het gegaan is, 2 albums met Williams net goed. Hij had wel langer mogen blijven maar dan hadden we geen KOD gehad.
Als Williams en Steve Porcaro nu meetouren bij the 30th anniversary zou het plaatje helemaal compleet zijn. Dan een mooie DVD uitbrengen en dan stoppen.

Over dit album. In eerste instantie leek het me een zwak album met grote tegenstellingen. De mooiste ballad ooit van Toto: I'll be over you, hiervoor zal je het album al sowieso 2 sterren geven, GVD wat is dat nummer mooi zeg. Maar verder wat slappe nummers.

Als je dan langer gaat luisteren, zijn de eerste 4 nummers toch wel mooi. Ik vermoed dat Without your love ook nog wel in de smaak valt bij de R&B jeugd van tegenwoordig. Nummer 6 Fahrenheit vind ik vrij zwak, Could this be love is dan weer wel mooi (typische Toto sound), Lea moet je van houden, maar ik vind het wel een aardig nummer. Dan Miles Davis, leuk voor een keer maar niet te vaak. Al met al kom ik toch nog op 4 sterren.

shappy1010
Vind dit één van de minste Toto albums. De album is simpelweg niet tijdloos, Toto heeft zich teveel laten meeslepen door de overgeproduceerde 80's sound welke destijds zo populair was. Joseph is natuurlijk een grandioos unieke zanger, en I'll be over you is een prachtige ballad, maar Toto heeft inmiddels wel bewezen betere songs in mekaar te kunnen draaien.

teutoon
@ Shappy

Een betere zong hoeft niet altijd mooier te zijn.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
een betere Zong behoort hoe dan ook tot de verleden tijd

avatar van dynamo d
Nee, ik vind 'm eigenlijk toch niet zo sterk. I'll Be Over You is wel een goed nummer maar de rest overtuigt mij niet meer. Isolation en vooral Turn Back vind ik stukker beter. Misschien komt dat omdat die albums meer rocken. Fahrenheit is te soft en te veel trompetter-geblaas. Doe mij maar wat gitaren.

Briljant !
Vooral de nummers 1t/m8 .
Echt heel erg goed.

avatar van SemdeJong
Helaas kan dit album mij niet boeien. Toto gaat de kant van de Jazz Rock op met dit album maar mijn inziens niet goed gelukt. Natuurlijk was Jazz Rock in de jaren 80 populair en ik kan het waarderen dat ze een poging wagen maar dit is niet een van de Toto albums welke ik vaak ga draaien. Ben mij deze week door het werk van Toto aan het hee worstelen met af en toe gemengde gevoelens. Ze hebben schitterende muziek gemaakt maar ook muziek van niet mijn smaak is. Deze plaat vindt ik onsamenhangend en veel loopjes in de muziek komen niet prettig op mij over. Kan gebeuren. Ga volgende week gewoon door met Toto draaien. Heb zo'n 20 cd's van Toto waaronder ook Live en verzamel albums. Die komen volgende week aan de beurt.

Wat heerlijk dat mensen die totaal geen verstand van muziek hebben zich uitlaten over dit album.
De enige reden dat jullie dit album waarschijnlijk minder vinden is omdat niet alle nummers zoals hold the line en ill suply the love zijn. maargoed, die domme uitspraken zoals dat dit album teveel jaren 80 is slaan echt op kaas, zeker nooit naar Isolation geluisterd? of Toto IV? maar waar je echt standrechtelijk geexecuteerd voor zou moeten worden is als je Lea slecht vind. waarom? omdat het een ballad is? omdat het geen schreeuwende gitaarsolo heeft? dat nummer is juist zo heerlijk kalm en heeft lekkere simpele vocals, weten jullie eigenlijk wel hoe moeilijk het is om een makkelijk nummer te schrijven?
en toto is nou eenmaal onnatuurlijk gelikte studiogeproduceerde muziek...en trouwens, wat gek dat een band die zijn hoogtijdagen in de jaren 80 had ook zo klinkt als dat decennium?

shappy1010
Judas schreef:

Haha fantastisch iemand die boos word over wellicht het enige negatieve commentaar wat ik bij 1 van mijn favourite bands allertijde heb geschreven, only op MuMe!!

Judas schreef:

Ha weer een toto fan....ik had nogal wat kritiek op Lea, maar om daar nou meteen een geexecuteerd te worden. Misschien is het handig om even over je taalgebruik na te denken. Vind dit geen pas geven. Ballads zijn juist soms erg mooi als je erg veel gitaargeweld op je af krijgt (alhoewel dit bij toto nooit gebeurd), maar dit is echt treurigheid troef.

avatar van HiLL