The Stills-Young Band - Long May You Run (1976)

Rock / Country
Label: Reprise

1. Long May You Run (3:52)
  2. Make Love to You (5:10)
  3. Midnight on the Bay (3:59)
  4. Black Coral (4:41)
  5. Ocean Girl (3:18)
  6. Let It Shine (4:43)
  7. 12 / 8 Blues (All the Same) (3:41)
  8. Fontainebleau (3:57)
  9. Guardian Angel (5:38)
avatar van RoyDeSmet
Het middenstuk (tracks 3 t/m 7) klinkt nogal onbezield. Nummers 1, 2, 8 en 9 zijn wel heel mooi.
'Make Love To You' geeft inderdaad een beetje het gevoel alsof South Park's Chef achter een bosje vandaan springt die zijn liefde betuigt aan een denkbeeldige vrouw (zie een reactie op pagina 1), maar toch vind ik het nummer wel wat hebben.

Op papier klonk deze samenwerking heel veelbelovend, maar op plaat is daar weinig van terechtgekomen. Ze wilden de samenwerking van Buffalo Springfield opnieuw beleven, maar zijn daar behoorlijk in gefaald. Op het laatste nummer kun je bij vlagen 'Rock and Roll Woman' meezingen, maar daar houdt het op. Zelfs 'Sending out an SOS' van The Police/Sting's 'Message In A Bottle' valt over het gitaarstukje in het eind te zingen, of was dat nummer destijds nog niet geschreven?

De plaatjes die in het middenstuk zitten klinken redelijk, maar beklijven niet. Ik ga voor een krappe voldoende, dankzij de twee openers en afsluiters.

avatar van WoNa
Voor het eerst sinds jaren uit de kast getrokken en weer eens gespeeld. Aanvankelijk dacht ik dat het zonder Stills een geweldig Neil Young album was geweest, maar kwam daar snel van terug. Het album is zoveel beter dan ik het me kan herinneren.

De kennismaking in 1976 verliep via de single, 'Long May You Run', die ik zeker aardig vond in toen. Een paar nummers kwamen tot me via de LP Top 20 bij de VARA op dinsdagmiddag. De LP zal begin jaren 80 in huis gekomen zijn. Zo een met een inkeping, maar van prima kwaliteit.

De Neil nummers zijn een verlengde van wat hij uit heeft gebracht op 'Zuma' en doen daar niet echt voor onder. Met Crazy Horse hadden ze vast ook prima geklonken. Stills is Stills en daar had ik altijd wat moeite mee, maar dat verdween hier volkomen naarmate het album vorderde. Uiteindelijk vond ik het heel lastig om tot de twee beste nummers te komen. Daar komen er meer voor in aanmerking. Prettige herkennismaking met andere woorden.

avatar van Tonio
Eens, hoewel Stills’ Fontainebleau ook erg fraai is.

avatar van potjandosie
deze samenwerking van Stills en Young maakt de hoge verwachtingen helaas niet waar. deed dat in 1976 niet en een kleine 50 jaar later ook niet. het synergie effect van 1 plus 1 = 3 dat je van deze 2 giganten zou mogen verwachten is hier verre van aanwezig. eens met late for the sky dat de 5 Neil Young nummers de sterkhouders zijn en dit album dragen, maar uitgezonderd "Long May You Run" zijn ze nu ook weer niet bovengemiddeld goed gezien zijn songwriter's kwaliteiten.

ondanks dat zijn 2 meer up-tempo rock songs "Let It Shine" en "Fontainebleau" wel een Crazy Horse vibe hebben, mis ik hier de "drive" en magie van zijn eerdere albums met die band, zoals bij voorbeeld op "Zuma".

van de 4 Stills nummers bevallen de slow blues "Make Love to You" en het funky "12/8 Blues" het beste. de West Coast rock of hoe je het ook mag noemen van "Black Coral" en "Guardian Angel" ervaar ik als missers.

dit onsamenhangende, middelmatige album beland zelden in de speler. vanwege de Neil Young composities 3,5 sterren.

Album werd geproduceerd door Stephen Stills, Neil Young & Don Gehman
Recorded at Criteria Recording Studios, Miami, Florida

The Band:
Neil Young: guitars, piano, harmonica, string synthesizer, vocals
Stephen Stills: guitars, pianos, vocals
Joe Lala: percussion, background vocals
Jerry Aiello: organ, piano
George "Chocolate" Perry: bass, b.v.
Joe Vitale: drums, flute, b.v.