Isis - Wavering Radiant (2009)

Label: Ipecac

1. Hall of the Dead (7:39)
  2. Ghost Key (8:29)
  3. Hand of the Host (10:43)
  4. Wavering Radiant (1:48)
  5. Stone to Wake a Serpent (8:31)
  6. 20 Minutes / 40 Years (7:05)
  7. Treshold of Transformation (9:53)
avatar van THEMARSVOLTA
Facedown schreef:

Inderdaad, ik vraag net welke 2 tracks het zijn

Woops, blijkbaar je post niet gelezen.

avatar van Nakur
Noiu ik heb de 2LP gekocht op Roadburn. Mooie verpakking trouwens. En Weer goede muziek. Ik had nieta anders van Isis verwacht. 20 minutes/ 40 years is bijvoorbeeld van begin tot eind helemaal goed. Net zoals het openingsnummer.

avatar van Nakur
De nieuwe Isis is leuk en bij vlagen prachtig. De nadruk ligt nogmeer op het creëren van atmosfeer en het hardere rifwerk valt me behoorlijk tegen. Maar het elektronische sausje en stukken die me zelfs doen denken aan A Perfect Circle en Mastodon voegen weldegelijk wat toe. Maar de ruigheid van de eerdere platen is nu helemaal weg.

avatar van strebge
Nakur schreef:

de spijker op z'n kop... De muziek wordt wel opgebouwd maar de climax is dan weer veel te zwak, hoor geen samenhang tussen de verschillende rifjes, waarbij somige stukken exact gekopieerd zijn van ItAoT. Erg jammer dit, terwijl ik ItAoT helemaal fantastisch vind.

avatar van andnino
Valt ook mij tegen deze Isis, het is blijkbaar nogal moeilijk om eens gewoon een postmetalalbum zonder fratsen te maken. Hetzelfde wat ik met alle toolalbums behalve 10,000 days heb. Wel veel moeilijkdoenerij, maar het raakt een beetje kant noch wal. Althans in mijn beleving. Melodieën blijven niet hangen, structuren maken geen indruk op mij, en vocaal komt het wat ongeïnspireerd over. Panopticon is tot nu toe het enige album van deze band dat me echt weet te boeien.

avatar van andnino
Potverdorie, ik moet wat minder snel mijn berichten plaatsen hier. Mening is nu alweer veranderd. Ik kom hier op terug.

avatar van HammerHead
Conclusie op basis van 2 luisterbeurten: mooie plaat, sfeervol, heel erg sfeervol. Meer sfeer dan ik op de 3 voorgangers heb kunnen ontdekken in ieder geval.

Dat de pure ruigheid van de eerdere platen weg is klopt ten dele, maar dat is in feite vanaf Oceanic al het geval. Anders gezegd, de echte ruwe Isis dateert van de EP's uit de beginperiode en Celestial. Dit neemt overigens niet weg dat passages uit bijvoorbeeld het eerste gedeelte van de afsluiter (wat een geweldig nummer trouwens) al harder zijn dan alles wat er op voorganger In the Absence of Thruth te vinden was. Dat bepaalde thema's van laatstgenoemde plaat hier terugkeren klopt ook, maar ze zijn hier wat mij betreft een stuk beter uitgewerkt.
Deze plaat heeft voor mij nu al meer eigen smoelwerk dan z'n voorganger zich in 3 jaar tijd heeft weten aan te meten (en dat was ook geen slechte plaat).

Voor zover het na zo'n korte kennismaking zinvol is om al labeltjes op dit album te plakken, doe ik vast de boude uitspraak dat ik dit de meest complete Isis plaat van allemaal vind. Ik ben er alleen nog niet uit of dat gelijk staat aan "de beste plaat van Isis". Een monster als The Red Sea is eigenlijk nauwelijks nog te overtreffen, al tappen ze hier natuurlijk uit een heel ander vaatje.

avatar van Nakur
Ghehe ook ik zit afgelopen week dik te genieten van met name de latere nummers van Wavering Radiant. Ik heb nu exact dezelfde ervaring als met Panopticon en In The Absence Of Truth, namelijk dat het op eerste gehoor 'minder is dan de voorganger' maar uiteindelijk toch een parel blijft te zijn. Het is jammer dat ik tegenwoordig niet meer het predikaat 'groeiplaat' wil gebruiken.

Deze lui zijn vanaf het begin een gestage lijn naar beneden gaan volgen. Ja, zo goed vond ik ze in 't begin. Celestial, wauw. Oceanic, wauwwatminder. Panopticon, erg goed. Maar hier boeien ze me geeneens meer. Deden ze live op Roadburn laatste keer ook al niet meer. Je moet in de postmetal iets verfrissenders doen dan dit om nog op te vallen. Bands als A Storm Of Light en Omega Massif weten daar hedentendage beter een invulling aan te geven. Ook Callisto durft (maar faalt naar mijn smaak...)

Wavering Radiant is nóg meer van de postmetalhoop, met een
bijna wanhopig klinkende poging er iets opvallends van te maken.

M.i. is Isis verleden tijd.

avatar van Tha)Sven
Dit is behoorlijk verfrissend vind ik, lang niet meer zo ruw en explosief en ongepolijst als het eerdere werk van Isis..
Ik vind het trouwens behoorlijk lastig om te beoordelen, want de sfeer bevalt me wel, maar het kwartje is toch nog niet helemaal gevallen.

avatar van FLUOman
Goede plaat naar mijn mening, de sfeer is zalig. Alleen de grunt komt niet altijd even goed uit. Ondanks zijn 'kalmheid' 'n heel goede schijf. Ik vind helemaal niet dat ze een achteruitgang gemaakt hebben, maar goed dat is mijn mening....

avatar van Fred Zed
Nog niet aangeschaft, maar op basis van comments hier klinkt hem veelbelovend. Precies een moeilijke cd die na eerste keer beluisteren niet overtuigd...maar na een paar keer wordt het beter, lijkt me een recept voor een tijdloos album?

Fred Zed schreef:

Uit mijn mond zul je dat niet horen.

avatar van wendyvortex
Sfeervolle noise met een soort echo van Jesus Lizard's Liar en Neurosis' The Eye Of Every Storm.
Tsja Isis, Neurosis, Cult Of Luna en Mastodon zijn niet meer "ons-wij kenden ze jaren geleden al en toen waren ze nog veel beter-bandjes".
Maar zolang dat sterke platen oplevert kan ik er wel mee leven dat ze bij een iets groter publiek bekend worden.
Ik trek dit album prima en ben blij dat er weer wat meer van dit soort stevige gitaarmuziek wordt gemaakt. Laat al die jonge-honden- bandjes nu ook maar komen want de laatste jaren moesten we al liefhebber vaak behoorlijk diep graven om aan onze portie goede noise te komen.

avatar van Fred Zed
Na uitvoerig beluisteren goedgekeurd bevonden en net als Miss Vortex here above een verdienstelijk 4 gegeven.

Ik had hem eerst gedingenslaad...maar nadien toch maar eerlijk gekocht want hij schonk mij wel luistergenot.

flebbie
toch wel een erg lekkere cd dit, en mijn iets uitgebreidere review is hier te lezen:

Isis - Wavering Radiant | Muziek en film: Cd recensies - muziek-en-film.infonu.nl

Treden weldra op @ Trix Antwerp, just ter info

Isis@TRIX

avatar van Nicholas123
Iemand heeft goed naar Tool gekeken.

Dank je Nicholas voor de tip!

avatar van Hiawatta
toch maar weer een keer beluisterd...blij toe, wat een vet album is dit eigenlijk!

ik vind het zeker een 3,5 waard, althans als je em in het geheel en met wat aandacht beluisterd.

avatar van Fred Zed
deze cd is net als een goede wijn, wordt beter met het liggen
nog twee dagen en live ...nog musicmeterfielen die de autum- tour gaan zien?

avatar van HammerHead
Ik zie ze 6 december in Vera, maar ik ga eigenlijk vooral voor Circle.

avatar van snarf349
Live maken ze het ook helemaal waar, heb ergens nog een mp3 (link) van een liveset uit 2006, tijdens deze set speelden ze het Oceanic album. Fantastisch.

avatar van notsub
Na de verhalen bij *Shels lees ik hier weer de term Postrock. Die genrebenaming kom ik min of meer bij toeval tegen. Deze band blinkt vooral uit in het voortkabbelen en langdradigheid. Erg bijzonder vind ik het allemaal niet, de muziek "gaat nergens heen". Qua zang is de opzet wel aardig, maar de uitvoering niet bijster origineel. Nee, dit is het niet helmaal voor mij.

leander?
Wat vaker luisteren helpt wel. Maar als je er geen moeite in wil steken is dat natuurlijk helemaal aan jou
Voor mij de #1 van 2009.

Bij mij ook.

avatar van Tha)Sven
Ghost Key is wel een van hun betere nummers stiekem.

avatar van Nicholas123
Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een Isis mijlpaal als dit album minder stemmen krijgt dan de vorige drie. Kan daar niet wat aan gedaan worden?

avatar van andnino
Die van mij hebben ze. Misschien maak ik er nog wel eens een 4,5 van.