Frank Zappa - The Best Band You Never Heard in Your Life (1991)

Rock / Jazz
Label: Barking Pumpkin

1. Heavy Duty Judy (6:04)
  2. Ring of Fire (2:01)
  3. Cosmik Debris (4:32)
  4. Find Her Finer (2:42)
  5. Who Needs the Peace Corps? (2:41)
  6. I Left My Heart in San Francisco (0:36)
  7. Zomby Woof (5:42)
  8. Bolero (5:33)
  9. Zoot Allures (5:19)
  10. Mr. Green Genes (7:07)
  11. Florentine Pogen (3:41)
  12. Andy (7:12)
  13. Inca Roads (5:51)
  14. Sofa #1 (8:20)
  15. Purple Haze (2:27)
  16. Sunshine of Your Love (2:30)
  17. Let's Move to Cleveland (5:52)
  18. When Irish Eyes Are Smiling (0:47)
  19. 'Godfather Part II' Theme (0:30)
  20. A Few Moments with Brother A. West (4:01)
  21. The Torture Never Stops Part 1 (5:20)
  22. Theme from 'Bonanza' (0:29)
  23. Lonesome Cowboy Burt [Swaggart Version] (4:54)
  24. The Torture Never Stops Part Two (10:48)
  25. More Trouble Every Day [Swaggart Version] (5:29)
  26. Penguin in Bondage [Swaggart Version] (5:05)
  27. The Eric Dolphy Memorial Barbecue (9:19)
  28. Stairway to Heaven (9:20)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
In 1991 kwam dit live-album uit van Frank Zappa, een verzameling covers en eigen werk van de 1988 tour. De covers zijn onder andere Ring of Fire (Johnny Cash), I Left My Heart in San Francisco (Tony Bennett), Boléro (Maurice Ravel), Purple Haze (Jimi Hendrix) Sunshine of Your Love (Cream), film- en tv-muziek (The Godfather Part II, Bonanza). Het eigen werk is natuurlijk overbekend bij de Zappa liefhebber en hier valt een lekker spelende groep op met een flinke dosis sfeer, humor en interactie met het publiek. Nummer per nummer bespreken zal waarschijnlijk de langste review ooit hier op MusicMeter geven, maar dat is de bedoeling niet, dus ik beperk me tot de covers.
De intro tot Ring of Fire en de gespeelde versie zijn grappig, ik weet niet welke stijl maar het wijkt heel af van de originele versie. I Left My Heart in San Francisco is een tussendoortje van Frank, geen nummer eerder een grap van hem. De versie van Boléro vind ik ook leuk, let op weer in een ander trager tempo en een andere stijl, maar het toont wel aan welke goede muzikanten hier op spelen. Blijkbaar staat deze Boléro niet op iedere versie van dit album, zoals een aantal collega’s hierboven al hebben aangegeven, dus voor de liefhebbers: goed uit je doppen kijken. Purple Haze is gewoonweg bizar en de versie van Frank Zappa is waarschijnlijk heiligschennis in de ogen van Jimi Hendrix fans, maar heilige huisjes zijn er om omver te halen. Hetzelfde voor Sunshine of Your Love: de muziek van dit liedje van Cream, maar met andere teksten. “Ain’ You the Man in Black?” Tussendoor worden de Godfather Part II Theme en Bonanza onder handen genomen. A Few Moments With Brother A. West is een hilarisch gesproken stukje, zie het bericht van Kaztor van 09/11/2008. Ondertussen wordt ook flink de draak gestoken met Amerikaanse TV-priester Jimmy Swaggart, humor … prachtig. Slotnummer is het overbekende Stairway to Heaven van Led Zeppelin: een klassieker en ook een nummer dat ik een beetje beu gehoord ben in de originele versie (sorry, Led Zep fans) maar deze wordt hier vakkundig gefileerd en geprepareerd door Frank Zappa en band.
Een dikke vette vijf natuurlijk voor dit magistraal live-album want het bevat (bijna) alles wat een live-album: virtuoze muziek (Inca Roads iemand?) en muzikanten, lekkere sfeer en een aandachtig publiek. Ik geef altijd de voorkeur aan volledige optredens op een live-album, maar bij Frank Zappa geldt dit natuurlijk niet: er staat hier zoveel moois op om van te genieten dat ik dit beschouw als één optreden.

avatar van Ataloona
Dit heb ik een tijd een van de slechte Zappa's cd's gevonden.
Nu staat deze op 1 van mijn top 10.
Geweldig album. eerst kon ik die covers totaal niet waarderen.
Nu wel. Ik lag me steeds weer dood bij Purple Haze en Sunshine for Your Love en die die cover in reggae van Stairway to Heaven vooral bij de solo. Geniaal. Vooral van nr. 7 tot nummer 15 zijn geniaal. Dan zijn ook vooral de serieuze stukken. Maar het geweldigst vind ik The Torture Never Stops pt. 1 en 2.
***** en een top 10 notering!