The Offspring - Ixnay on the Hombre (1997)

Rock / Punk
Label: Columbia

1. Disclaimer (0:44)
  2. The Meaning of Life (2:56)
  3. Mota (2:57)
  4. Me & My Old Lady (4:33)
  5. Cool to Hate (2:47)
  6. Leave It Behind (1:58)
  7. Gone Away (4:28)
  8. I Choose (3:54)
  9. Intermission (0:48)
  10. All I Want (1:54)
  11. Way Down the Line (2:36)
  12. Don't Pick It Up (1:53)
  13. Amazed (4:25)
  14. Change the World (6:23)
De goeie lijn van Smash en Ignition word hier gewoon voortgezet. Ook de leukste "intermission" ooit!

Pure nostalgie. Alle nummers kan ik meezingen, zeker 100 keer geluisterd.... ok, jah, jah, jah, jah, jah

Ik ben er nooit zo weg van als op een plaat dat soort geintjes als "intermission" of "disclaimer" staan. Geef mij maar gewoon een CD met 10 goeie nummers er op.

Verder niks negatiefs over The Offspring, ik vind ze erg goed en ik heb deze plaat ook helamaal grijs gedraaid en heb hem nog steeds wel eens op staan. 4.5 sterren.

Ik vind het wel knap van The Offspring: Zij hebben gewoon 7 precies dezelfde platen gemaakt.

avatar van Eddie
Beste plaat wat een vibe en een melodie dit is pure nostalgie, 4.5*

Bob Cremers
Mota een goed nummer.

Bob Cremers
Een mooi album 3.5 sterren waard.

Destijds had ik respect voor de band omdat ze na de superhits van Smash van dit album All I Want als 1e single uitbrachten. Jammer dat ze dat respect de albums hierna met die pretsingles compleet verspeeld hebben. Desondanks is dit een sterk album.

beter dan smash nog vind ik, alhowel het een beetje oppervlakkige pukkelpop blijft natuurlijk Heb net "cool to hate" weer eens opstaan

avatar van Tekh
overal werd dit album afgezeken in bladen en kranten terwijl ik het zelf het beste album van the offspring vind.dus eerst zelf luisteren en niet afgaan op de geruchten (een wijze les!)

avatar van Hans Brouwer
Tekh schreef:
Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde!

avatar van ZERO
Dit is voor mij toch wel puur jeugdsentiment hoor... Mijn eerste rockplaat! Of punk of whatever... Deze heb ik al in mijn bezit van toen ik 10 was !

En ik moet zeggen, ik draag The Offspring nog steeds een warm hart toe! Het is misschien niet de meest hoogstande muziek en het wordt door veel mensen met minachtig bekeken... Maar ik blijf fan. Altijd geweest en dat zal ik misschien ook wel altijd blijven!

avatar van Eddie
Dat is precie het zelfde gevoel dat ik oo bij the offspring heb, ik blijf altijd trouw hun platen kopen, hoewel het niets nieuws onder de zon is, maar het is gewwon een stukje jeugdsentiment gekombineerd met lekkere simpele vrolijke liedjes.

avatar van kaztor
Goede plaat. Werdt toendertijd matig ontvangen omdat de heren zich (nog) niet lieten beïnvloeden door het succes van Smash, en dat is eigenlijk maar goed ook. All I Want was inderdaad een heerlijke single: Een onverschillige adrenaline-blast voor de echte rock-addict waar het grote publiek weinig mee kon. De rest mag er ook zeker wezen (vooral Mota, Meaning Of Life, Gone Away, All I Want), ontdanks een enkel slippertje (Me And My Old Lady, bv.).
Cool artwork ook!

flipsen schreef:

Nee hoor. Tot en met dit album klonken ze als een hele lekkere post-punkband. Hierna kreeg de commercie een te grote invloed.

avatar van berwt
Ik heb zo mijn theorie over dit album.
Met Smash kwam een ongeziene commerciële doorbraak. Offspring (en mindere mate Green Day) brachten skatepunk op deze manier naar de mainstream. Lichtjes extremere punkers als NoFX en Pennywise profiteerden daar mee van hoewel zij nooit de commerciële successen van Offspring konden evenaren. Vele van deze extremere punkers verweten Offspring echter geen "echte" te zijn. Dit was echter vooral te wijten aan de keuze van singles uit Smash. Come out and play, Self Esteem en zeker gotta get away waren veruit de minst punke nummers van de plaat.
2 jaar later snoert ze de monden door naar buiten de komen met de punkste single die ik ooit gehoord heb. 1'50", yaya's en o-o-oh's in overvloed, onvolgbare snaredrums, energievolle distortion-gitaren en een tekst die zonder rond de pot te draaien zegt "kust mijn kloten, ik doe mij goesting!". All I want was de opwarmer voor het album Ixnay on the hombre. Dit album bleek dan echter geen haartje punker te klinken dan zijn voorganger. Met tweede singel Gone away leken ze zowaar zelfs Seattelse grungers te zijn. En dit vind ik schitterend. Ondanks de 'kritieken' uit de punkelite te volgen doen ze toch gewoon verder waar ze goed in zijn: punk en andere pop maken. Deze attitude zorgt dat ze voor mij echt punk zijn, niet dat ze buiten de lijntjes kleuren. Respect!

Ondanks mijn lovende woorden aan hen, vind ik dat het album naast geniale nummers (bovengenoemde + the meaning of life + I choose) net wat te veel flauwe nummers heeft.

wcs
tekstueel een erg knap album , zowel grappig (disclaimer, i choose, cool to hate) als ontroerend (gone away, amazed)

avatar van Sanderkeuh
Way Down the Line - 3.5
Don't Pick it Up - 3.25
Amazed - 3.25
Change the World - 3.5
Disclaimer tel 'k niet mee als liedje.

==> 48,25/13 = 3,7115384615384615384615384615385 = 3,5*

avatar van Sanderkeuh
Stem van Mota verhoogd naar 4.25.
=> 48,25/13 = 3,75 --> 4*

avatar van Tijn79
Een zeer ZEER ondergewaardeerde plaat, ik vind hem persoonlijk net ietsjes beter dan Smash (waarschijnlijk omdat ik die zo vaak gehoord heb, dat ik hem kan dromen)
Klinkt minder strak dan z'n voorganger, maar juist dat (ineens zo) losse maak deze plaat zo goed!

Helemaal mee eens, alleen vond ik Smash net iets beter 4.5*

avatar van kaztor
Dit gaat voor mij wel over Smash heen, hoor. Het komt hier wat puurder op me over en het bevat ook niet van die gimmick-achtige nummers (iets waar ik me aan stoor bij deze band. Nummertjes als bv. Pretty Fly doen me denken aan idioten als Sum 41 en Blink 182, en die bands haat ik grondig!).
Ignition is de beste Offspring-cd, maar deze komt toch wel behoorlijk dichtbij.

Mijn eerste post bij mijn eerste plaat. Het zegt het eigenlijk al, dit is jeugdsentiment en ik blij dit een goede plaat vinden, met Gone Away als beste nummer. Beste album van The Offspring, al lijken ze wel erg op elkaar.

Dwangbuis
Sorry voor de liefhebbers, maar dit vind ik een flutplaat. Grappig voor de disclaimer, maar de rest is te veel platte punk naar mijn goesting. Cool To Hate nomineer ik als slechtste nummer dat ik in tijden gehoord heb.

heb deze vandaag op koninginendag gekocht voor 50 cent! ik had niet verwacht dat ik het zo vet zou vinden! al 3 keer het album geluisterd, en kan niet stoppen!! dikke 5 * voor nu !

iemand nog een band die dit soort muziek maakt?

fantastische plaat, zeer verslafend, kan maar niet stoppen met luisteren, heb the offspring nooit echt goed gevonden, sommige nummers vond ik wel redelijk maar dat kwam vooral doordat ik naar de nieuwere songs luisterden(als ik het luisterden dan )
en toen werden ze commercieler en veel minder goed en kinderachtiger, ik zeg niet dat dit volwassen muziek is hoor!

dit album daarintegen vind ik duidelijk hun beste album, nog veel beter dan smash waar ik een stuk of 4 nummers niet goed vind maar hier is werkelijk alles fantastisch! geen skipnummers voor mij, veel mensen beweren dat het totaal niet muziekaal is en dat er geen ritme in zit maar dat is onzin, de liedjes klinken heerlijk en er zitten erg lekkere beats in! het is niet hoogstaand en vol met solo's enz. maar daar gaat deze muziek ook niet om, deze punkrock muziek doet gewoon wat ie moet doen, heerlijk rocken!

top nummers voor mij zijn

cool to hate
gone away
i choose

5* voor deze fantastische cd!

Zoals anderen ook al aangaven is dit voor mij puur jeugdsentiment, ik was 13 en dus een puber toen deze plaat uitkwam. Het barst van de energie en het "lekker tegen alles aanschoppen-gevoel", sommige nummers zijn grappig van tekst en andere zelfs mooi, kortom alles wat ik vroeger zocht in een album staat hier op! Ook ruim een decennium later blijven de meeste nummers voor mij overeind. Of het nou wel of geen echte punk is kon me toen al niet schelen en nu nog steeds niet, het is gewoon het beluisteren waard!

_Sjakie_ schreef:

maar dat all i want zo hoog staat bij de statestieken kan ik niet begrijpen, 1 van de mindere nummers zelfs.

joeri_metal
want een album, wat een sound, wat een verslaving dit album, heb dit vroeger al helemaal kapot geluisterd maar ik kan er nog steeds van genieten er staan letterlijk geen slechte nummers op, het begint bij een grappige disclaimer en rockt lekker van begin tot eind, heerlijk ! i choose vind ik wel het best denk ik, dat iedereen all i want zo goed vind kan ik niet helemaal begrijpen, het is een leuk nummer maar eigenlijk 1 van de mindere maar dat zal wel komen omdat het een single geworden was destijds,

ook zonder enige twijfel het beste album van the offspring, met een grote voorsprong zelfs, het album hiervoor ' smash ' was ook goed maar kan zeker niet tippen aan ixnay on the hombre en de albums die hierna uitgekomen zijn al helemaal niet, met het nieuwe album gaan ze eindelijk weer een beetje de goede kant op, want wat de offspring met americana enzoo geleverd heeft vond ik 3 keer niets,, maar dit album is gewoon ongelofelijk vet !