Dark Angel - Darkness Descends (1986)

Label: Combat

1. Darkness Descends (5:52)
  2. The Burning of Sodom (3:18)
  3. Hunger of the Undead (4:18)
  4. Merciless Death (4:07)
  5. Death Is Certain (Life Is Not) (4:18)
  6. Black Prophecies (8:34)
  7. Perish in Flames (4:51)
  8. Merciless Death [Live] * (3:44)
  9. Perish in Flames / Darkness Descends [Live] * (8:30)
avatar van HammerHead
Komt qua kracht en snelheid een heel eind in de buurt van Slayers meesterwerk en in dat licht bezien kun je dit zeker wel een klassieker noemen. Enige probleem is de produktie, die eigenlijk best wel brak te noemen is. De instrumenten komen niet bepaald helder door op deze plaat, het is eigenlijk één grote brei van geluid. Toch een heel puik album dit mede dankzij de ongelofelijke agressie.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Je kijkt naar de lucht, ziet donkere wolken en je voelt aan je water dat een hels onweer op je afkomt met oorverdovende donderslagen en vurige bliksemschichten. Je neemt dit album in je handen, je ziet de hoes en je voelt aan je nekspieren dat een hels album op je staat te wachten met een spervuur aan donderende drumpatronen en bliksemsnelle riffs. Een brede glimlach manifesteert zich.

De productie is zogezegd verre van ideaal maar past het ook niet bij deze helse supersnelle muziek? Zou een te cleane productie niet het gelukzalig gevoel bij dit Thrash juweeltje de nek omwringen? Het mag ook niet te proper zijn, ik vind het geluid heerlijk dreigend. De songs zijn zalige thrashende beukers en hebben voor mij nog geen millegrammetje glans verloren. Het zijn allemaal hoogtepunten, geen noot staat verkeerd op dit korte ultraheavy album en er staat een hoop op, hoor! Merciless Death van het vorig album werd hier nog eens opgenomen en kreeg een enorme stamp onder de kont om één van die zeven klassiekers op dit album te worden. Snelheid is lekker, snelheid geeft adrenaline, dit vijftal zorgt echter ook voor een relatief trager nummer in de vorm van het epische Black Prophecies, geïnspireerd op de figuur van Nostradamus. De glimlach wordt nog breder.

Fantastische nummers op een fantastisch album met fantastische muzikanten. Je hoort ook waarom men in ons wereldje met veel genegenheid drummer Gene Hogland “God” noemt. Wat die kolossale beer van een mens hier voor elkaar krijgt, is ongelooflijk. Dit album verdient een ereplaats annex podiumplaats in de toptien van 1986, zelfs met de loodzware concurrentie van dat jaar. Reign in Blood van Slayer heeft die iconische productie, Darkness Descends heeft dat niet maar wel de betere songs. Da's durven, maar dit is één van de beste (Thrash) Metal albums ooit.