Dirty Projectors - Bitte Orca (2009)

Label: Domino

1. Cannibal Resource (3:54)
  2. Temecula Sunrise (5:05)
  3. The Bride (2:49)
  4. Stillness Is the Move (5:14)
  5. Two Doves (3:41)
  6. Useful Chamber (6:28)
  7. No Intention (4:17)
  8. Remade Horizon (3:55)
  9. Fluorescent Half Dome (5:47)
  10. Fluorescent Half Dome [Live at Other Music] *
  19. Stillness Is the Move [Lucky Dragons Remix] *
  20. As I Went Out One Morning *
Leaked

avatar van Bart
Tsja... Dit schijnt één van de platen van 2009 te worden. Ik heb 'm nu en paar keer beluisterd, maar ik hoor er nog niets geniaals in. Wellicht komt dat nog...

ik ook niet...geef mij maar rise above. Vreemd dat ze bij Domino zitten in eens.

avatar van Bart
Pitchfork beoordeelt het nummer 'Stillness Is the Move' met een 9.0!

Pitchfork: Track Reviews

Oei! Dit begint al langzamerhand op een hype te lijken. Ik heb opnieuw het album gedraaid, maar het raakt me nog steeds niet...

Pitchfork , hype het maar hoor. Ik vindt het ook nog steeds niks dit album.

Eerste keer dat ik iets van de Dirty Projectors hoor (niet via Pitchfork overigens ) - de samenwerking met David Byrne op Dark Was the Night terzijde - maar het klinkt erg leuk. Er wordt veel gebruik gemaakt van strijkers en dat bevalt me wel. Stillness on the Move en Useful Chamber zijn momenteel een uitschieters, maar ook het openingsnummer en eigenlijk alle nummers zijn van prima kwaliteit. Ik begin met 4*

handsome_devil
Waar Dirty Projectors begon als eenmansproject van Dave Longstreth, bestaat Dirty Projectors inmiddels alweer een paar jaar naast Longstreth uit drie andere vaste bandleden. Waar Longstreth in zijn eentje op elk album altijd weer totaal anders klonk, wordt er nu voor het eerst voortgeborduurd op het geluid van het vorige album Rise Above. Daarom vind ik het ook raar dat bv. D-ark het vorige album wel leuk vond en deze niet. Het enige verschil zit 'm in het feit dat dit zelf geschreven nummers zijn en op Rise Above allemaal covers van het album Damaged van Black Flag stonden. Rise Above kon ik in het begin absoluut niet waarderen, dat album heeft me veel tijd gekost voor ik het leuk vond, maar inmiddels ben ik gewend aan dit geluid van Dirty Projectors en dit album vind ik dan ook weer geweldig. Wat mij betreft is Dirty Projectors toch één van de beste bands van de afgelopen jaren. Nog geen zwak album gemaakt mijns inziens en altijd een fris geluid. Met dit album kom ik de lente en zomer wel weer door.

Ik ben het helemaal met je eens h_d

Qua stemgeluid doet Longstreth me constant denken aan Green Gartside van Scritti Politti, ook al een zanger met zo'n enorm aparte stem die je moet liggen. Ik begrijp ook goed dat mensen hier behoorlijk op afknappen, maar ik vind het geweldig. Net als de hele cd overigens, de melodieën zijn geweldig, van begin tot eind. Verhoog m'n stem ook maar van 4* naar 4.5*, pas de tweede van het jaar

Overigens is het te hopen dat het volgende project samen met David Byrne gaat zijn, want ook hun tweede track samen, "Ambulance Man", is ongelofelijk goed

avatar van midnight boom
Zeer goed album samen met drizzly bear en animal collective de beste palten van het jaar!

Ik heb een heel prettige ervaring met deze band als opener van Dark Was The Night, voorlopig het onovertroffen hoogtepunt van dit muziekjaar voor mij (het hele album dan he). Maar ook een, vrij slechte ervaring met wat nummers die ik rakelings heb gedownload van Dirty Projectors zonder David Byrne. Vrij kale instrumentale nummers met wat vrouwelijk gekrijs erdoorheen

Toch ga ik deze wel even proberen. Al is het maar zodat ik daarna lekker tegen de hype in kan marcheren

avatar van sluiswachter
Dit is Blijkbaar te veel een mengelmoesje voor de stijlpuristen en waarschijnlijk te weird voor het grote publiek, en dus voer voor mij als 'interimsliebende' . Ik kende totnutoe alleen de cd slaves' graves & ballads van deze band en die is erg charmant, maar deze 'bitte orca' gaat wel even een stapje verder met een vooruitstrevend geluid. Een vrij gedurfde mix van stijlen (zo hoor ik nog eens een mopje R&B) gemengd met de opmerkelijke stem en compositorische elementen die ik al kende van de Dave Longstreth. Wat mij betreft is dit de tweede kanshebber voor de titel ' plaat van het jaar' samen met die kermisplaat van de animal collective. Hij is nu te horen op de luisterpaal, dus laat u verrassen en gaat dat horen en kom maar op met die hype.

avatar van SilverGun
En een 9.2 van Pitchfork. Ken hier helemaal niks van, maar die recensie maakt me wel benieuwd.

avatar van sluiswachter
Trouwens die cover...is een herbewerking van de cover van de slaves' graves and ballads cd. De gedoodlede hoofden van dat ontwerp zijn vervangen door een foto van twee schone jongedames. Waar het originele ontwerp een sfeer van thuisgeknutselde inventiviteit uitstraalt, is het nieuwe ontwerp gladjes (professioneel zo je wilt) gestyled te noemen. De blauwe en rode vlekken zijn ook gebleven, en zorgen voor een rafelig randje. Het is grappig om de parallellen met de muzikale ontwikkeling te zien.

Zo op het eerste gehoor een prima album, maar wat me eigenlijk meteen opviel is dat de samenwerking met David Byrne (je ontkomt er eigenlijk niet aan) wel een klasse beter is, maar goed de man is dan ook een wereldster.

Useful chamber (!) en Two doves schieten er bij de eerste luisterbeurten uit voor mij, maar vanwege een vertroebeld beeld vanwege de Dark was the night bijdrage laat ik een stem nog even achterwege.

avatar van Yamato
Binnenkort maar even aan een luistbeurt onderwerpen, ben erg benieuwd wat ik me hier bij moet voorstellen.

avatar van cbokhove
Origineel, maar mij wat te freakerig om echt goed te zijn.

avatar van Chronos85
Wauw dit moet eerst even bezinken zeg. Dit komt wel aardig over als futuristische muziek. Of het me écht raakt moet blijken. Useful Chamber is in elk geval een betoverend nummer. Stem volgt nog...

khonnor
geniale betoverende avant-pop plaat. heb dirty projectors altijd een fijn groepke gevonden, maar nooit gedacht dat ze dit in zich hadden...

imho zelfs net iets beter dan de nieuwe grizzly bear met stillness is the move als absolute uitschieter.... song van het jaar!!

avatar van Jurr_on
Het eerste album dat ik van Dirty Projectors hoor en het heeft me zeer verrast! Ik denk zeker dat het voor nieuwe luisteraars van deze groep een heerlijke instap-plaat is. Later nog maar eens eerder werk beluisteren, ben benieuwd van waar ze gekomen zijn.
Vooralsnog een 4,5 , met Useful Chamber als een van mijn favorieten.

avatar van Yamato
Ik snap de hype nog niet zo. Misschien komt het nog maar twee luisterbeurten doen het voor mij niet. Ik zou het momenteel als een gemiddelde plaat schalen.

avatar van SilverGun
Is alles op dit album een beetje zo goed als Stillness is the Move? Heb wel weer eens zin om een album te kopen dat ik niet al van tevoren heb gehoord, maar wil ook geen miskoop doen

khonnor
op basis van je top 10 en recente stemmen kan ik enkel concluderen dat je hieraan geen miskoop zal doen... naast stillness is the move zijn bijv. useful chamber en the bride geniale liedjes.

deze is trouwens zopas gepromoveerd tot plaat van t jaar en heeft hiermee oa grizzly bear en animal collective van hun troon gestoten...

elrayo
Temecula Sunrise is een fijn nummer, No Intention ook, maar verder weet ik niet of ik deze plaat de 'hype' echt waard vindt.

avatar van luc011190
Op het eerste gehoor wel een mooie plaat, maar ik vind het nog een beetje lastig door de pretentie heen te prikken.

avatar van Yamato
Ga jij bij elke plaat zeggen dat het te pretentieus is?

avatar van luc011190
he? waar nog meer dan?

Hier ook Luc. Verder geen hits bij google. 2 down, 165625 to go.

avatar van Yamato
Jon Hopkins - Insides (2008)

Ik las het misschien toevallig achter elkaar.

op 't eerste gehoor mag ie pretentieus klinken, hij is eigenlijk behoorlijk poppy en toegankelijk.
Leuke stijl, best vermakelijk, alleen de nrs. 4 en 5 zijn ronduit draken!
Ik laat 'm eerst nog even inwerken. Ik vind de stijl wel een beetje geforceerd arty klinken, maar toch nog met een voldoende natuurlijk aanvoelend verloop om leuk te vinden. Het is een beetje de vraag of het een rationeel 'goed' album is, of ook eentje om gevoelsmatig van te genieten. Hoe ik de moeite en frisheid ook waardeer, ik denk niet dat het bij mij héél erg hoge ogen zal gooien (max. 4* bv)

boomkat
Apart plaatje dit.