Die Krupps - Stahlwerksinfonie (1981)

West-Duitsland
Rock / Avant-Garde
Label: ZickZack

1. Stahlwerksinfonie A (13:45)
  2. Stahlwerksinfonie B (14:41)
avatar van RonaldjK
Op reis door new wave in 1981 kom ik uitersten tegen, zoals nu van de derde van punks-in-beweging Angelic Upstarts naar het debuut van Die Krupps uit Düsseldorf, West-Duitsland.
Een EP, dus op 45 toeren, bevattend Stahlwerksinfonie A op kant A en Stahlwerksinfonie B op de andere helft. Vernoemd naar de staalfamilie Krupp, berucht voor de wapenproductie voor de Duitse overheden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op de hoes zien we een klassiek orkest staan op een roestende golfplatenvloer, terwijl een elektrische boor en twee elektrische zagen boven hen zweven.
De achterzijde van de hoes vermeldt de groepsleden en wat ze doen: Jürgen Engler - Gitarre, Stahl, Stimme; Bernward Malaka - Baß, Stahl, Böhrer, Stimme; Frank Köllges - Schlagzeug, Stahl, Böhrer, Stimme; Ralph Dörper - Syncussion, Stahl, Stimme; Eva Gößling - Saxofon, Stahl.

Naast reguliere instrumenten en zang dus staal en boren als instrumenten. Hoe klinkt dat? Wel, gebouwd op een repetitieve baslijn van één noot die zich gedurende het hele nummer herhaalt - een lage F, pomp-pompom - wordt geleidelijk meer en meer uit de kast getrokken aan geluiden, percussie en stemmen. Enerzijds vrij overzichtelijk, anderzijds soms de grens van kakofonie naderend. In het B-deel zitten echo-effecten die aan dub doen denken.
Ik kwam eerder werk tegen in de industrial van onder meer Throbbing Gristle; dan klinkt bij Die Krupps toch weer een heel andere aanpak, eentje die op zich goed is te volgen. Of je ervan geniet, is een kwestie van smaak. Wellicht leuk om live bij te zijn en de vijf in actie te zien, maar zo in de huiskamer?
In 2010 herverschenen als 2cd met als bonusmateriaal een in Krefeld opgenomen concert uit '81. Omdat de twee nummers op de reguliere versie zo lang duren, zet ik deze keer géén track van een album op mijn afspeellijst. Desondanks te belangrijk om te negeren en bij hun volgende album Volle Kraft Voraus! van het jaar erna moet een los nummer op een afspeellijst zetten wél lukken.

Ik blijf evenwel nog in 1981, volle kracht vooruit naar het in juni dat jaar verschenen Party van Iggy Pop.