Eric Clapton and Steve Winwood - Live from Madison Square Garden (2009)

Rock / Blues
Label: Reprise

1. Had to Cry Today (7:47)
  2. Low Down (4:10)
  3. Them Changes (5:10)
  4. Forever Man (3:33)
  5. Sleeping in the Ground (4:50)
  6. Presence of the Lord (5:23)
  7. Glad (4:13)
  8. Well Alright (5:35)
  9. Double Trouble (8:06)
  10. Pearly Queen (6:10)
  11. Tell the Truth (6:43)
  12. No Face No Name No Number (4:09)
  13. After Midnight (4:46)
  14. Split Decision (6:25)
  15. Eric Clapton - Rambling on My Mind (4:01)
  16. Steve Winwood - Georgia on My Mind (5:05)
  17. Little Wing (6:42)
  18. Voodoo Chile (16:23)
  19. Can't Find My Way Home (5:34)
  20. Dear Mr. Fantasy (7:41)
  21. Cocaine (6:42)
avatar van Ronald5150
Dit is misschien wel een van de beste live releases van de afgelopen jaren. Eric Clapton en Steve Winwood presenteren op "Live from Madison Square Garden" het publiek en de luisteraar op een muzikale reis door de geschiedenis. Het gebodene is een mooie dwarsdoorsnede van de muzikale carrière van deze twee grootheden. Van Cream tot Traffic tot Derek and the Dominos, beide solo carrières en de nodige klassiekers, het is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Eric Clapton laat horen dat hij nog steeds behoort tot de allerbeste gitaristen. Wat mij betreft is hij nooit weggeweest, al zullen de meningen daarover verschillen. Ik ben dan ook totaal niet verrast van wat Clapton hier laat horen. Voor mij is het een bevestiging van zijn kwaliteiten en ik geniet dan ook met volle teugen van zijn fantastische gitaarspel, prachtige solo's, mooie licks en riffs. Alles klopt en hij speelt met emotie, passie en gedrevenheid. Steve Winwood past precies in dat plaatje. Afwisselend op gitaar en toetsen vormt hij samen met Clapton een fantastisch duo dat elkaar uitstekend aanvult en aanvoelt. Daarnaast is het spelplezier duidelijk hoorbaar. Met zijn warme stem en dito toetsenspel voegt Winwood soul toe aan het bluesgeluid wat Clapton aandraagt. Enkele hoogtepunten: "Glad" wordt fantastisch strak gespeeld en funkt aan alle kanten. De blues standard "Double Trouble" krijgt een meeslepende uitvoering met een grootse gitaarsolo van Clapton. Ook "Pearly Queen" blijft een heerlijk nummer. Uiteraard is "Tell the Truth" van Derek and the Dominos" een genot om naar te luisteren, evenals als het akoestische "Rambling On My Mind". De Robert Johnson associaties komen direct weer boven zoals Clapton daar zit met alleen zijn akoestische gitaar. Steve Winwood brengt een hartverscheurend mooie uitvoering van "George on My Mind". Uiteraard zijn de covers van Jimi Hendrix fantastisch, waarbij met name "Voodoo Chile" van goddelijke klasse is. Naast het origineel misschien wel een van de beste uitvoeringen ooit. Alleen al de intro tonen op de Fender van Clapton en dan die stem. Kippenvel! Ik heb zelf beide heren in het Gelredome mogen aanschouwen in mei 2010. Hoewel de setlist iets anders was dan "Live from Madison Square Garden" zijn er toch veel overeenkomsten. Ook in Arnhem speelden beide heren fantastisch, waarbij ik met name Clapton echt onnavolgbaar vond. Alles draaide om de muziek die avond, geen fratsen en geen gedoe, gewoon spelen met passie en bezieling. De interactie tussen Winwood en Clapton was tekenend. Misschien wel een van de beste concerten waar ik ben geweest, en dat maakt "Live from Madison Square Garden" een mooie herinnering aan die avond.