Ryan Bingham & The Dead Horses - Roadhouse Sun (2009)

Country / Rock
Label: Lost Highway

1. Day Is Done (4:25)
  2. Dylan's Hard Rain (4:32)
  3. Tell My Mother I Miss Her So (3:45)
  4. Country Roads (3:46)
  5. Bluebird (5:02)
  6. Snake Eyes (4:38)
  7. Endless Ways (3:55)
  8. Change Is (7:18)
  9. Rollin Highway Blues (3:49)
  10. Hey Hey Hurray (3:13)
  11. Roadhouse Blues (3:30)
  12. Wishing Well (3:58)
avatar van papadiva
Na het lezen van zoveel positieve geluiden heb ik een paar van meneer Binghams liedjes kortstondig beluisterd; wanneer er één nummer bij zit die ik wil hebben koop ik de hele cd, zo werkt dat bij mij.
Nu ben ik zo'n typische 'intro spotter' : als de intro niet goed is zal rest van het nummer ook niet veel goeds beloven. Alleen, soms werkt dat niet en blijkt de rest van het nummer volkomen ruk. Zo hoorde ik bv een slide-gitaar en dan spits ik altijd mn oren, maar verder luisterend bleek die slidegitarist nogal -uh- matig de techniek te beheersen, en dan druk ik me nog aardig uit.
Bingham maakt intro's (èn liedjes) die ik zeker al 100 keer eerder gehoord heb (sic) en dat zegt veel over mij maar nog veel meer over Bingham : De vroege Ryan Adams (waar naamgenoot Bingham wsch heel veel naar heeft geluisterd ... ), de Band of Heathens, noem al die 'Americana' bandjes maar op, hoe meer je ze hebt gehoord, hoe meer ze op elkaar gaan lijken.
Er is bij mij dus sprake van verzadiging.
Twee sterren dus : leuk, maar te veel déjà vu -uh- entendu.
Zo, nu even The Mavericks aanzetten ... wat is er eigen van ze geworden, weet iemand dat ?

avatar van potjandosie
aangezien zijn album "Tomorrowland" (2012) mij goed was bevallen deze "Roadhouse Sun" aangeschaft.

liefhebbers van country-rock a la Byrds, Eagles, Flying Burrito Brothers, Poco etc. zullen bedrogen uitkomen met dit album, want zijn muziek heeft hier weinig mee van doen, laat staan met mainstream Nashville country. zijn muziek rauwe roots/americana? bevat ook elementen van blues rock.

Ryan Bingham schrijft merendeels goede songs, die regelmatig aan de muziek van de Drive-by Truckers doen denken, in tracks als "Day Is Done", "Endless Ways" en "Roadhouse Blues". vuige up-tempo rockers die wringen en schuren.

mijn voorkeur gaat naar zijn "rustigere" nummers als "Dylan's Hard Rain" , "Bluebird", "Snake Eyes" en "Wishing Well", die overigens ook vrij stevig worden uitgevoerd.

de stem van Ryan Bingham is zijn belangrijkste instrument, een authentieke, doorleefde stem met zeggingskracht die je meteen pakt. een onderscheidende stem, die ik enigszins mis bij singer/songwriter collega's als Aaron Boyd, Josh Gray, Daniel Young, William Prince etc. maar dat terzijde.

begrijp de referentie naar iemand als John Mellencamp en moest zelf ook wel denken aan hard-core troubadour Steve Earle die op een aantal albums ook bewees te kunnen rocken, alleen rockt deze Ryan Bingham wat harder. wat hij ook met Steve Earle gemeen heeft is zijn maatschappelijke engagement. hij schuwt het niet om in zijn teksten economische en politieke misstanden aan de kaak te stellen. de man maakt van zijn hart geen moordkuil.

hoewel deze "Roadhouse Sun" mij in 1e instantie wat rauw op mijn dak viel, ben ik deze na verloop van tijd steeds meer gaan waarderen. maakt mij wel benieuwd naar zijn album "Mescalito", dat hier op MuMe iets hoger wordt aangeslagen.

Album werd geproduceerd door Marc Ford
Recorded at The Compound, Long Beach, California
All songs written by Ryan Bingham

de basis band "The Dead Horses" bestond ten tijde van dit album uit:

Ryan Bingham: lead & background vocals, acoustic & electric guitar, electric keys, harp
Corby Schaub: acoustic, electric, slide, lap steel, dobro, sq neck resonator, papoose guitars, mandolin, background vocals
Matt Smith: drums, background vocals
Elijah Ford: 12-string electric, bass, piano, background vocals

Additional musicians: Marc Ford, Anthony Arvizu, Mike Malone, Larry Meyers (violin tracks 2 & 3, viola track 9), Janice Hudgins (accordion track 2,3 & 9)