Julian Plenti - Julian Plenti Is...Skyscraper (2009)

Label: Matador

1. Only If You Run (3:48)
  2. Fun That We Have (3:41)
  3. Skyscraper (3:19)
  4. Games for Days (3:57)
  5. Madrid Song (2:08)
  6. No Chance of Survival (4:03)
  7. Unwind (3:18)
  8. Girl on the Sporting News (2:53)
  9. On the Esplanade (3:40)
  10. Fly as You Might (3:57)
  11. H (2:38)
avatar van coldwarkids
Bij ons ook gewoon flinke stapel... is ook handig voor zo'n artiest als Paul Banks Fantastisch album.. al is het wel een groeiplaatje!

avatar van djarend
Gelukkig, misschien heeft diegene toch verkeerd gekeken/gezocht of waren er al 10 vekocht , is inderdaad groetplaat, in 1e instantie wel aardig maar vind hem nu steeds beter worden, zo maar weer eens draaien

avatar van OmeWillem
Ik vind het wel een bijzondere klank van dit album. Tijdens mijn eerste luisterbeurt vind ik vooral dat zijn stem wel heel goed klinkt. Ik hoop van harte dat het hier een groeibriljantje betreft. Dit is wel het geval met de platen van Interpol. Overigens, waarom is dit album uitgebracht bij Matador? Het leek me logischer als het bij Capitol uitkwam evenals het vorige Interpol album.

avatar van djarend
gelukkig op Matador zou ik zeggen, leuk klein independant label, Capitol is vreselijk want EMI de grootste K** platenmij die er op dit moment is. Slechts 2 sterretjes vandaag in de Volkskrant, stelt fans teleur schrijft ie, valt volgens mij wel mee als ik hier reacties lees....

nijme255@adsl
Alles wat Interpol zo spannend maakt, de bezwerende zang of de stuwende basriffs, ontbreekt hier. Wachten maar weer op de volgende Interpol...

avatar van Boris1
Ah, de recensie van de Volkskrant gelezen ? Opmerkelijk hoe mensen altijd in een album willen zien wat ze van tevoren hebben bedacht:
Paul Banks heeft er 10 jaar over gedaan, zal wel een allegaartje van nummers zijn.
De Interpol-fans worden teleurgesteld want het lijkt er niet op (Volkskrant).

Ik vertrouw maar op mijn eigen oren en die vertellen mij, als groot Interpol fan, dat ook dit weer een geweldige plaat is. En ja, vaker draaien is the trick. Weet iemand trouwens of de heer Banks nog gaat touren met dit plaatje onder de arm ?

nijme255@adsl
De Interpol-fans worden teleurgesteld want het lijkt er niet op (Volkskrant).

Vond hem via de Luisterpaal al niet veel aan. Ben heus geen meeloper met heer Kamer, ben het vaker met hem oneens. Nu even niet.

Boris1 schreef:

Mooi gezegd! Ik ben hem nu voor het eerst aan het luisteren en het klinkt voorlopig erg interessant. Een beetje Interpol (gelukkig) maar grotendeels toch behoorlijk anders (gelukkig!). Skyscraper is een erg indrukwekkend nummer met een mooie opbouw. Op een of andere manier voelt het net zo groots aan als de wolkenkrabber uit de songtitel. Nog even de rest luisteren nu. Maar ik denk dat Banks mij voor de vierde keer beetheeft!

avatar van Bill
nijme255@adsl schreef:

Persoonlijk zit ik bij solo-projecten JUIST NIET te wachten om alles te horen wat de welbekende band zo goed maakt. Een solo-project moet anders zijn dan de band waar de persoon uit komt. Anders heeft een solo-project geen zin vind ik. Blijf dan gewoon doorwerken aan een nieuw album met je band.

Nee, Julian Plenti is een erg goede groeier! In eerste instantie dacht ik: Nee, dit is niets voor mij. Maar naar mate ik hem vaker heb beluisterd, is hij me steeds beter gaan bevallen.

Best een mooie plaat. Doet me eigenlijk veel meer dan de laatste Interpol, wat ik eigenlijk een iets te generieke plaat vond...

Ik vind hem gewoon goed. (Nog) Niet alles, maar ik heb wel hoop dat de rest nog op zijn plaats valt. Skyscraper vind ik echt adembenemend. Zo groots opgezet. Games For Days is ook een echte knaller evenals Unwind en afsluiter H. Fun That We Have is een apart ding, maar daarom niet minder goed. Ook Madrid Song en Esplanade vind ik goed te pruimen. No Chance of Survival, Girl On the Sporting News en Fly As You Might zijn de nummers waarvan ik twijfel of ze nu leuk, of gewoon geforceerd grappig zijn. No Chance of Survival lijkt net de goede kant op te vallen. Voor de overige twee vrees ik.

Voor het overgrote deel gewoon een sterk solodebuut van Banks die bewijst ook zonder band interessant te kunnen zijn voor de duur van een gemiddelde LP.

De Interpol-fans worden teleurgesteld want het lijkt er niet op (Volkskrant).

Om maar even antwoord te geven op mijn eigen vraag:
Kink FM | Popnieuws: Interpol zanger op tournee - kinkfm.com

avatar van battersea
wellicht teert hij op zijn Interpol identiteit, maar muzikaal gaat meneer hier een andere kant op. de stem blijft onmiskenbaar, maar de muziek is wat diverser, melodieuzer en iets minder toegankelijk. goeie plaat!

avatar van battersea
O o o, wat is deze plaat te kort. Maar wat een kwaliteit. Het Interpol achtige Only if you run en games for days zijn heerlijke rechttoe rechtaan songs. De kracht van de cd zit hem echter in liedjes als No chance of Survival met tenenkrommende dissonanten. En wat te denken van het koper in Unwind. Hoe catchy wil je het hebben. De ingetogen stiltes van Madrid Song en H. Mijn favoriet: Girl on the Sporting News, hoewel nog geen 3 minuten, een nummer a la Nick cave in zijn minst vrolijke toonsoort. (en langzaam zakken we naar de bodem van het donkere meer- gevoel) Elk nummer scoort in zijn eigen stijl hoog. Gezamenlijk maken ze er een geweldige plaat van. Tot nu een van de beste van 2009!

avatar van barrett
Deze klinkt idd vrij divers en in het begin heb je er wel een beetje moeite mee, omdat het niet aanvoelt als een geheel. Na enkele luisterbeurten vallen alle deeltjes wel op zijn plaats..

Momenteel nog een 3.5 maar kan zeker nog stijgen

Voor de liefhebbers: 6 december in de melkweg

avatar van starsailor
Verrassend goed album en wat is Skyscraper een prachtige track, zeg!
Verder zouden Unwind en Games for Days niet misstaan op een Interpol album.

avatar van Xel
Xel
sterke plaat. Niet alles is even briljant, maar er staan genoeg hoogtepunten op om regelmatig met plezier op te zetten. Ik geef de voorkeur aan Banks' interpol zang stem, maar qua instrumentatie vind ik dit album leuker en avontuurlijker. (Tja, je ontkomt er haast niet aan toch te gaan vergelijken, he?)
Voor mij 1 van de prettigere releases van dit jaar....

Een van de grootste krachten van Paul Banks vind ik zijn vermogen om mij met een enorm leeg gevoel achter te laten. Ik ben gek van zijn muziek, maar ze vervullen me niet met vreugd. Met name op dit album is dat desolate gevoel heel sterk. Een soort existentieel nutteloosheidsgevoel, zo iets.

avatar van Hiawatta
Heb net het gehele album beluisterd en moet zeggen ben erg onder de indruk. Wist niet wat ik kon verwachten en ging, allicht logischerwijs, uit van iets Interpol - achtigs. Neen, dit is anders, ingetogen, mooi, soms deprimerend, maar zo plezierig om te luisteren. Een meeslepend, indringend gevoel. Meegesleurd door de vele instrumenten die samen met Mr. Banks zijn onmiskenbare stem mij na 37: 22 minuten stil, maar met een glimlach vast nog vele keren op play doet drukken. Een kaartje voor het concert 6 december in de Melkweg heb ik gelijk maar besteld, dit moet ik live zien!

Tjonge wat mooi, ik noem dit een juweeltje. Op dit album valt mij nog meer op wat voor een prachtstem Paul Banks heeft. Ik hoor trouwens ook wat R.E.M. invloeden door het album heen. Wat een aangename verrassing zeg!

Dn!S schreef:

nee, dit zijn geen floorfillers!

Nimmer zoveel problemen gehad om een cd een cijfer te geven. Als fan eerste-uur van Interpol, had ik (eerlijk is eerlijk) grote verwachtingen van Paul solo. Zelfs toen bleek dat sommige nummers op deze cd al meer al 10 jaar (!) geleden zijn geschreven.

Helaas viel het me allemaal tegen. Ach, het mag er allemaal "best" zijn, maar als frontman van 1 van de meest geniale jonge generatie bands had ik meer verwacht. Maar waarom?

Al tijden is duidelijk dat Interpol gitarist Daniel Kessler verantwoordelijk is voor de nummer van Interpol. Paul blijkt achter de schermen meer bezig te zijn met zichzelf, en vooral imago. Hij zou niet van de camera houden (reden voor de absensie van hun in videoclips) en interviews geven.

Onder het pseudoniem Julian Plenti pas hij ook zijn gedrag aan. De eerste videoclip (met Paul in hoofdrol is uit), hij staat notabene op de voorkant van de cd.

Allemaal een beetje pretentieus dus, net als de cd. Sommige nummers lijken potensie te hebben (H, Madrid Song bijvoorbeeld) maar vallen in elkaar als een kaartenhuis als je eenmaal doorhebt hoe de vork in de steel zit.

Live blijkt nu maanden later zijn act ook niet veel soeps te zijn. 2 concerten verder blijkt zijn band te bestaan uit veelal cellisten die de electronische stukken overnemen.

Desalniettemin is de cd best aardig, het bevat een paar leuke nummers, die gezien kunnen worden als afgewezen Interpol b-sides, ik noem een Games For Days of een Only If You Run.
Met pijn in mijn hart kijk ik terug op deze review en bedenk ik me dat hij echter gebasseerd is op waarheden, en dat ik gewoon (niet alleen van Paul) maar in het algemeen meer verwacht van een cd.

Hopelijk komt Interpol snel met zijn 4e album (en hopelijk ook beter als OLTA).

avatar van Kokuil
Prententieus? Nee, dat dacht ik toch echt niet. Pretentieus is eerder een plaat van iemand die solo gaat en dan een album in elkaar timmert door het inhuren van grote namen. Ik vind het juist een sympathieke, 'kleine' plaat. Geen grote gebaren-muziek.

En wat is er mis met cellisten op een podium? Heb je dan liever dan vanaf een mengpaneel achter in de zaal een blik mp3's wordt gestart?

Ik snap dat je op album 4 van Interpol zit te wachten. Ik ook, met smart. Maar ik vind Skyscraper meer (veel meer) dan een leuk tussendoortje.

Je passages over absensie en potensie negeer ik

fukd_id schreef:

Het zou je misschien helpen als je voordat je een album luistert eerst eens kijkt naar wat anderen hier op Musicmeter schrijven over dit album. Dan had je allang kunnen lezen dat dit album veel is, maar juist niet de 4e cd van Interpol. Je blijft het ook maar met Interpol vergelijken: afgewezen b-sides...

Ik irriteer mij aan teksten als: mijn review is gebasseerd op waarheden. Jouw mening is dus de waarheid? Gefeliciteerd. Alleen ik heb slecht nieuws: velen zijn het niet met jouw 'waarheid' eens.

Ik denk idd ook dat fukd_id zich iets teveel focust op bijzaken als interviews en images. Zulke dingen zijn toch volledig afhankelijk van je eigen interpretatie. Iemand kan doen alsof hij echt is, en jou ook nog overtuigen, maar misschien is hij wel dagelijks aan het oefenen niet pretentieus te zijn? Luister gewoon naar de muziek. De muziek die absoluut geen b-kantjes zijn. Er zit een heel rauw, doordringend bijsmaakje aan Skyscraper. Als je die eenmaal proeft, ben je verkocht!

Amen!

avatar van Shadow91
En daar was ie dan Julian Plenti.
Heb interpol eigelijk pas sinds vorig jaar ontdek met Leif Erikson
(briljant nummer ) en ben ook wel een grote fan geworden.
TOTBL staat niet voor niks bij mij op 1, en ook de 2 albums daarna waren zeer goed te pruimen.

Ik zelf had dus ook grote verwachtingen voor dit album en dat is niet helemaal uitgekomen. Er staat 1 heel briljant nummer op: Skyscraper( Wat een sfeer en opbouw). Daarnaast staan er 2 hele goede nummers op: Games for Days en On the Esplanade dan volgen Only if you run en No Chance survival maar derest valt toch wel een beetje tegen.Je mag het eigelijk niet zo vergelijken met het werk van Interpol maar toch vind k dit minder dan de 3 albums. Ik had voor TOTBL 5 sterren over, Antics 4.5 en OLTA (1e helft van het album is super goed, 2de helft beduidend minder) maar 4.
En die lijn lijkt zich doortetrekken want ik vind dit album een 3.5 * waard. Paar hele goede nummers maar ook echte missers (Madrid Song,Girl on the Sportingnews) waardoor dit album bij mij net geen 4 haalt.

Ik ga hem iig. wel zien in de melkweg en daar heb ik ook heeeeeel veel zin in. Hoop wel dat Interpol volgend jaar weer gaat touren en dan bid ik echt op mijn blote knietjes dat ze naar Pinkpop komen.

Best een mooie plaat! Met strijkers, af en toe pianospel, catchy gitaarspel en zijn overbekende stemgeluid natuurlijk dat staat als een huis. Staat me aan!

avatar van lazerus
fukd_id schreef:
Met pijn in mijn hart kijk
ik terug op deze review en bedenk ik me
dat hij echter gebasseerd is op waarheden.

Laten we wel wezen, jouw review is gebaseerd
op jouw eigen waarheden en veronderstellingen.

Als ik voor mezelf spreek dan kan ik alleen maar
zeggen dat dit album lekker in mijn gehoor ligt.
Heb het nu meerdere keren beluisterd en kan er
eigenlijk geen echt zwak nummer op ontdekken.
Als je een nieuw Interpol album verwacht, kan ik
me voorstellen dat je bedrogen uitkomt.
Hier staan toch meer 'ingetogen' luisterliedjes op,
maar met toch wel een soort Interpol geluid.
Het voelt een beetje als een oude comfortabele stoel
waar je lekker in kan wegzakken en wegdromen.