Julian Plenti - Julian Plenti Is...Skyscraper (2009)

Label: Matador

1. Only If You Run (3:48)
  2. Fun That We Have (3:41)
  3. Skyscraper (3:19)
  4. Games for Days (3:57)
  5. Madrid Song (2:08)
  6. No Chance of Survival (4:03)
  7. Unwind (3:18)
  8. Girl on the Sporting News (2:53)
  9. On the Esplanade (3:40)
  10. Fly as You Might (3:57)
  11. H (2:38)
avatar van Ward
Hier ben ik wel benieuwd naar, als enorme Interpolbewonderaar. Fun That We Have vind ik best goed, maar nog niet echt overdonderend. Een bijzondere stem heeft Paul sowieso wel vind ik.

avatar van Facedown
'Fun that we have' is een leuk nummer met die typische Banks-stem en wat electronica, maar nog geen blijvertje.
Ik heb er wel goeie hoop in.

avatar van KidChino8
gelekt sinds gisteren.
Ik heb enkel nog maar de eerste 4 nummers beluisterd, maar die klinken echt zeer goed. Toch net dat tikkeltje verschillend van Interpol om het echt boeiend te maken..

avatar van Kaaasgaaf
Bah, wat een tegenvallende plaat zeg!
Enkele aardige liedjes, maar als geheel toch niet wat je zou verwachten als je bedenkt hoe lang Banks hieraan gewerkt heeft. Geef mij maar Interpol.

avatar van De-noir
Eerste luisterbeurt was aardig, maar niet heel indrukwekkend. Maar ik heb er goede hoop op dat deze gaat groeien. Even wennen om Paul's stem te horen in niet Interpolesque nummers.

avatar van Facedown
De liedjes op zich zijn wel goed, maar het album in z'n geheel is wel heel onevenwichtig.
Elf nummers van Banks die niet bij Interpol pastten gewoon los op 1 cd gegooid. Electronica, Rock, Pianoballads. Beetje jammer, maar wel leuk op zich.

avatar van Ward
Vandaag twee keer geluisterd, maar ik ben er nog niet helemaal uit. De genialiteit van Interpol heb ik nog niet echt ontdekt, maar toch vind ik het wel een zeer sfeervol album. De opener vind ik wel al erg sterk en Skyscraper springt er ook wel bovenuit. Onevenwichtig vind ik het album trouwens niet. Oké, er zitten veel verschillen tussen de nummers onderling, maar het voelt voor mij toch wel als een geheel (alleen Unwind vind ik een beetje een vreemde eend in de bijt). Toch weet de plaat nog niet echt veel indruk achter te laten. Maar het zou me niet heel erg verbazen als dit een groeier is, zoals ook Our Love To Admire dat was. Nu hangt het rond een vrij krappe 3,5*, maar die deel ik nog niet uit (want meerdere luisterbeurten lijken mij op zijn plaats voor deze plaat).

avatar van Kokuil
Het is een juweel van een plaat. En wat nou... niet evenwichtig. Grote plus is juist dat het meestal erg on-Interpol klinkt. Nummers zijn onder te verdelen in twee rijtjes: de ene helft is gitaar-drums-gericht, de andere helft is onverwachter en experimenteler. En da's een prima combi.
Ik had gevreesd dat PB met meer van hetzelfde zou komen. Hij heeft me verrast.

Enig minpunt van deze release is dat de volgende Interpol waarschijnlijk wat langer op zich zal laten wachten. Maar goed, hier red ik het wel een jaar mee...

avatar van barrett
Klinkt zeker een intressante hap, kun je het met enig ander artiest vergelijken? ( Buiten Interpol dan)

avatar van Kokuil
Ik heb mensen een vgl met Beirut horen maken. Zelf hoor ik die niet.
Nee, het is m.i. een heel eigen geluid, dat bovendien amper aan Interpol refereert. Ja, OK... de stem.

The Boogieman
Leuk solo album van Paul Banks. Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar het pakt goed uit! De muziek is toch anders dan het geluid van Interpol en ik vind de stem van Paul Banks wel lekker klinken.

@ Kokuil: Ik denk dat het marketingtechnisch beter is dat Interpol een nieuw album dit jaar uitbrengt of begin 2010. Als ze duidelijk de link leggen naar Julian Plenti en andersom zou dat de verkopen van Julian Plenti positief moeten beinvloeden. Hoe dichter bij de releasedatum hoe meer aandacht er komt en daar zou Julian Plenti mee van kunnen profiteren.

avatar van barrett
Het is idd een eigen geluid, de muziek doet niet denken aan de interpol, haalt mijns inziens ook het niveau van interpol niet. Deze plaat moet het voor mijn part vooral hebben van de stem van de zanger, wat een pracht stem is dat toch.

Wat een laag gemiddelde bij een album dat in eerste instantie geniaal lijkt te zijn. Misschien kom ik nog terug om mijn stem te verlagen, maar ik denk van niet.

Facedown schreef:

Vat het inderdaad zowat samen. Het schiet een beetje alle kanten uit waardoor het deze CD aan de nodige coherentie ontbreekt. 't Is dan ook vrij duidelijk eerder een collectie tussendoortjes die Banks over de jaren heen verzameld heeft dan echt een verzameling nummers die hij bewust voor dit album geschreven heeft. Veelal zijn het dan ook meer half afgewerkte losse ideetjes dan volledig uitgewerkte songs.

Anderzijds, (en nu gaan de vele OLTA-fanjongens die deze site rijk is zich ongetwijfeld verslikken in hun Fristi) het goede nieuws is dat ik hier gewoon méér goede ideeën (Skyscraper, Madrid Song, Fly as you Might, H) hoor dan op de geluidsbrij waar de laatste Interpol bijwijlen in verzandde. Best wel een aardige verwezenlijking voor een plaat die in principe bestaat uit afleggertjes. Mijn opinie slingert dus ergens tussen 'gemiste kans die meer uitwerking verdiende' en 'mogelijk hoopvol voor de toekomst'.

avatar van De-noir
Grotendeels eens met Morinfen. Het album staat vol met enerzijds redelijk geslaagde nummers, anderzijds met - voor mij dan - mislukte probeersels. Vooral Unwind en H behoren tot die laatste categorie. De eerste is een beetje nietszeggend opgewekt nummertje met trompet; H een flauw instrumentaal probeersel dat niet goed uitpakt. Sowieso een rare keuze om met dit nummer het album af te sluiten.
Hoogtepunten, voor zover je daarvan kunt spreken that is, zijn de prachtige piano ballad Madrid Song, single Fun That We Have en No Chance Survival. Prachtig zoals de piano en de gitaar in dat nummer op een gegeven moment samensmelten

Toch opvallend weinig aandacht voor deze release tot nu toe. Zeker wanneer je bekijkt dat TOTBL richting de duizend stemmen gaat. Zou het aan het pseudoniem liggen?

avatar van johanfcu
Het album is bij mij goed gevallen. De link met interpol moet je achterwege halen, want dat verpest je beleving van het album. Je moet het album benaderen als je bij elke nieuwe artiest zou doen. Dan zie je pas de schoonheid in sommige liedjes of de catchy deuntjes die aanzetten tot bewegen. Ik ben er mee eens dat er een paar falikante missers op staan. Deze missers zijn naar mijn inziens No Chance Of Surviaval en Madrid Song, ze klinken allebei erg lauw.

Het beste nummertje op deze plaat is On The Esplenade. Rimte, zang en lyrics, alles klopt bij deze track. Iets mindere nummers maar nog steeds zéér goed te pruimen zijn Only If You Run, Fun That We Have, Games For Days en Fly as you might. Afgezien van de 2 nummers die ik eerder noemde is elke track wel geslaagd in mijn opzicht. De coherentie van het album is niet altijd aanwezig, maar dat is ook niet gek aangezien hij 10 jaar geleden al nummers had die er ook opstaan.

Op Youtube staan nog een paar liedjes van Julian Plenti, die niet op het album staan. Dan heb ik het over The Larnyx That You Have en Cellophane. Weet iemand of deze nummers nog als bonus ergens worden toegevoegd? Ik ga dit album zeker kopen, maar wel graag met álle nummers. The Lanryx That You Have klinkt echt geweldig, zeker de moeite waard om deze er bij te hebben.

4* tot zo ver.

YouTube - Julian Plenti Paul Banks The Larynx That You have, rare song New Solo Album Skycraper August 4th.
YouTube - Julian Plenti ( Paul Banks ) Cellophane rare song New Album Skycraper! August 4th.

avatar van De-noir
The Larnyx That You Have en Cellophane zijn inderdaad mooie nummers. Ik ken ze van een live EP (geen idee of die origineel bestaat) die ik van soulseek heb geplukt.

avatar van LennartDG
Is deze al uit/gelekt? Damn, ik loop achter. Meteen zoeken!

avatar van feebl
Ik vond het album verassend goed moet ik zeggen. Om even te refereren naar Interpol, een leuke afwisseling. Uitschieters zijn "Only if You Run", "Unwind" en "Fun That We Have". 3,5 tot 4* maar ik neig toch meer naar een 4.

avatar van LennartDG
Ik vond het ook verrassend goed. Gezien Our Love To Admire me écht niet kunnen bekoren heeft, verwachtte ik het ergste van Banks' nieuwe project, maar na een eerste luisterbeurt vond ik het heel sterk! Morgen volgt een tweede luisterbeurt, en ik ga het alvast een viertje geven (ik veronderstel dat dat binnenkort zal stijgen). Unwind viel me ook op van de eerste luisterbeurt

avatar van LennartDG
En na een tweede luisterbeurt hebben we (so far) een favoriete track: Games for Days ^_^

avatar van midnight boom
solo cd van de frontman paul banks van interpol.
Redelijk plaatje is het geworden.
Met interpol is hij wel veel beter

avatar van coldwarkids
Klopt met Interpol maakt ie veel sterkere songs.. maar vanwege zijn geniale stem is dit toch een pareltje geworden

avatar van Boris1
'veel' is, naar mijn mening in dit geval eigenlijk best wel weinig. De basis vindt ik duidelijk 'interpol'georienteerd (luister maar naar de 'kille' gitaarklanken) maar daar buiten kleurt Julian toch behoorlijk buiten de lijntjes die Interpol tekent. Stuk voor stuk uitstekende songs met als hoogtepunt Skyscraper welke op 'Our love to admire' niet had misstaan. Sowieso is de sfeer die OLTA tekent ook op dit album terug te vinden. Hier kom ik dit Interpol-loze jaar wel mee door.

avatar van laboomzaa
Nu een stuk of 10 keer gehoord en eigenlijk wordt ie als maar beter!! En die geniale stem maakt het iid af!

avatar van evil23
Vandaag de cd gekocht bij de Plato en het viel op dat er slechts één exemplaar in de bakken stond. Normaal staan er altijd hele rijen van een artiest bij een nieuwe release. Na 2 keer luisteren klinkt dit solo album nu al beter en spannender dan OLTA. Skyscraper is een echte groeiplaat.

avatar van coldwarkids
Ja maar dus echt niet beter dan de Interpol albums .. deze solo project kan je niet vergelijken met het werk van Interpol .. en als je Interpol echt vergelijkt met Paul Banks zijn solo cd.. dan is Our Love To Admire dus wel stukken beter!

avatar van johanfcu
Voor degene die het album willen ontdekken is hij in zijn geheel deze week te beluisteren op VPRO's Luisterpaal.

avatar van djarend
evil23 schreef:

Dan zijn ze niet al te slim bij Plato, wij hebben er 10 ingekocht

avatar van Boris1
Bij 'mijn' Plato in Utrecht lagen er wel 11...