Nils Petter Molvær - Solid Ether (2000)

Noorwegen

9. Solid Ether (5:19)
  10. Merciful 2 (1:13)
avatar van Jazper
Erg mooi dit.

Wat meer uitgebalanceerd dan Khmer wat mij betreft. Mooie balans van trompet, diepe bas, drums en electronica. In de twee korte nummers wordt gezongen.

4 *

avatar van unaej
Heerlijk intieme jazz, aangevuld met opzwepende drum 'n bass-achtige grooves. Ontzettend gevarieerd, en misschien zelfs even muzikaal als collega Arve Henriksen (die nu ook albums bij ECM uitbrengt)?

avatar van EttaJamesBrown
Je bent nooit te oud om iets nieuws te ontdekken. Vandaag ben ik verzeild geraakt in dit intrigerend plaatje en bedenk me dat ik deze moet meenemen in mijn businessplan voor een hip barbiersalon.

EttaJamesBrown schreef:

Molvaer is een interessante artiest om te volgen omdat hij niet wars is van de toevoeging van totaal verschillende stijl elementen van etnisch (Hamada) tot dance - zie zijn samenwerking met Moritz von Oswald (1-1).

Ook live is Molvaer een aanrader - zeker als gitarist Eivind Aarset (ken je zijn werk?) in de band zit.

Mjuman schreef:

Aarset zegt mij niets; daar zal ik eens verandering in brengen. Wel frappant dat jij reageert. Het is juist door jouw berichtjes bij Being Human Being (die ik vanochtend glimlachend heb gelezen) dat ik bij Molvaer terecht ben gekomen.

avatar van Mjuman
Molvaer sloeg met Khmer een ferme brug tussen D&B - bij tijd en wijle word ik erg rustig van drum & bass - en jazz, old love.

Van Aarset zou ik deze Eivind Aarset - Sonic Codex (2007)
willen aanraden en voor savonslaat

Tigran Hamasyan / Arve Henriksen / Eivind Aarset / Jan Bang - Atmosphères (2016)

Overigens hanteert ook Truffaz, trompettist, uiterst vaardig allerlei invloeden, bijv: etnisch: Erik Truffaz - Face a Face (2006)

Mjuman schreef:

Van Aarset zou ik deze Eivind Aarset - Sonic Codex (2007)
willen aanraden en voor savonslaat

Dank voor de tip!

Mssr Renard
Erg interessante muziek, maar niet in mijn smaakstraatje. Er was een tijd dat ik helemaal warm liep voor jungle en d&b beats. En deze combi met jazztrompet is zeker bijzonder.

Maar ik vind het te opzwepend, ook erg onrustig en de sfeer is te duister en onheilspellend. Ik vind het niet mooi in ieder geval.

Bij nummer 2 dacht ik heel even dat ik het toch wel mooi zou vinden, er braken wat rustige momenten aan, maar ook hier is de overall sfeer té duister en somber.

Mssr Renard schreef:

Mooi, ik kan hier prima mee/op afdraaien ("onthaasten" zeggen anderen) jij vindt Kwien mooi en daar word ik dan weer erg iebel van; dan moet ik altijd wat ...
Misschien moet je dan eens luisteren naar meer recenter werk van hem , met meer etnische invloeden

Mjuman schreef:

Ik vind Queen helemaal niet zo goed. Ik wil gewoon één popbandje om te koesteren. Daarbij is Queen een interessante band en aan de hand van de biografieën en het fotomateriaal leert het me veel over de jaren 70-scene.

Ik wil bovendien gewoon niet meer zo graag van die sombere en onheilspellende muziek. Ik zit denk ik ook even in een fase waarbij electronica me niet zo verder helpt.

Maar om de Queen-kaart te spelen bij een ECM-plaat, waarvan ik er genoeg de hemel in prijs, vind ik wel nogal flauw, en nu zit ik ook nog eens op de kast. Leuk hoor.

Mssr Renard schreef:

Als 't een IKEA-kast is,zou ik er maar gauw afkomen, die staat meer bekend om hun functionaliteit dan om hun degelijkheid.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Queen rechts in mijn allergiezone zit en Radiohead bijv links. Verder heb ik de afgelopen beurzen een paar maal blind div ECM-platen gekocht als ze schappelijk geprijsd waren - over het algemeen zorgen ECM-draaiers goed voor hun lp's - maar dat was niet het onverdeelde succes waarop ik had gehoopt. Niet alles van Jarrett is playable net als bij Garbarek en Rypdal - hoezeer ik de laatste ook bewonder.

Mssr Renard
Niet alles van ECM is geweldig. Het is een grote vijver, er zit van alles in, voor ieder wat wils.
Gelukkig zijn er meer contjazz-labels zoals Edition en Gondwana.

(ECM kan ook erg kazige muzak afleveren). Favoriet op dit moment is overigens Matthias Eick.

avatar van Broem
Mssr Renard schreef:
Gelukkig zijn er meer contjazz-labels zoals Edition en Gondwana.

Iedereen luistert op z'n eigen manier uiteraard. Mij heeft het geholpen er echt de tijd voor te nemen. Ik zie dat je in'n half uur 2 albums van Molvaer heb beluisterd. Stel je oordeel even uit een probeer 't nog eens. Er zit een bijzondere gelaagdheid in de albums van Molvaer. Even moeite voor doen (misschien) Zomaar 'n mening

Mssr Renard
Ik merk wel heel snel als een plaat erg duister of somber is, en dan haak ik vaak toch al snel af.

Het is best heftig om een plaat, die onder je huid kruipt helemaal af te luisteren. Maar ik zal het nog eens proberen. Het staat nu toch in mijn lijst.

En ik ben niet zo flauw om er 0,5* voor te geven ?