Frank Zappa - You Are What You Is (1981)

Label: Barking Pumpkin

1. Teen-age Wind (3:02)
  2. Harder Than Your Husband (2:28)
  3. Doreen (4:44)
  4. Goblin Girl (4:06)
  5. Theme from the 3rd Movement of Sinister Footwear (3:32)
  6. Society Pages (2:26)
  7. I'm a Beautiful Guy (1:56)
  8. Beauty Knows No Pain (2:17)
  9. Charlie's Enormous Mouth (4:21)
  10. Any Downers? (2:08)
  11. Conehead (4:23)
  12. You Are What You Is (4:23)
  13. Mudd Club (3:11)
  14. The Meek Shall Inherit Nothing (6:52)
  15. Dumb All Over (2:28)
  16. Heavenly Bank Account (4:03)
  17. Suicide Chump (2:49)
  18. Jumbo Go Away (3:43)
  19. If Only She Woulda (3:47)
  20. Drafted Again (3:06)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
“Do you know what you are? You are what you is, You is what you am (A cow don't make ham . . . ). You ain't what you're not, So see what you got, You are what you is, An' that's all it 'tis.”

Een sterk pleidooi voor individualiteit en tegen de kuddementaliteit. Frank Zappa is een workaholic, ook in 1981 waar hij vijf albums uitbrengt met Tinsel Town Rebellion, Shut Up 'N Play Yer Guitar, Shut Up 'N Play Yer Guitar Some More, Return Of The Son Of Shut Up 'N Play Yer Guitar en deze You Are What You is.

Een aantal opvallende zaken bij het beluisteren hiervan zijn de snelle opeenvolging van overwegend korte nummers met een diversiteit aan stijlen, een hoog tempo en een toegankelijk karakter. Opnieuw is dit met Steve Vai op “stunt guitar” of “strat abuse”. Dit is een album met heel veel teksten gezongen door verscheidene zangers: Bob Harris, Ray White, Ike Willis en Frank Zappa. Jimmy Carl Black speelt een gastrol op Harder Than Your Husband, The Meek Shall Inherit Nothing, Dumb All Overen Drafted Again. Er staat maar één instrumentaal nummer op met Theme From The 3rd Movement Of Sinister Footwear. Tof album om naartoe te luisteren waarin Frank Zappa in zijn gekende stijl flink van leer trekt tegen onder andere religie (Dumb All Over, Heavenly Bank Account). I’m a Beautiful Guy en Beauty Knows no Pain vind ik iets minder.

Lees je iets over de historie van dit album op Wikipedia, dan ligt dit album inderdaad in het verlengde van Tinseltown Rebellion. Een groot verschil is dat Vinnie Colaiuta niet langer de drumvellen geselt, maar ene David Logeman die het goed doet. Hoogst vermakelijke plaat.