Frank Zappa - Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch (1982)

Label: Barking Pumpkin

1. No Not Now (5:50)
  2. Valley Girl (4:49)

met Moon Zappa

3. I Come from Nowhere (6:20)
  4. Drowning Witch (12:03)
  5. Envelopes (2:45)
  6. Teen-Age Prostitute (2:48)
avatar van Reinbo
Geestig hoesontwerp. Deze CD bevat zowel zijn grootste hit (Valley Girl) als zijn meest complexe werk (Drowning Witch). Verder is het geen groots album, het is ook een van zijn kortste, maar ook zeker niet slecht.
4,5* Vanwege het geweldige Drowning Witch en het vermakkelijke Valley Girl.

avatar van platedraaier
ik heb dit altijd als een tussendoortje gezien. Wel leuk, maar alleen als je al veel van de man in huis hebt.

Kort tussendoortje? Nou, ik vind dit een machtig mooi album. Het luistert lekker weg en instrumentaal gezien is het ook perfect.... Sometimes less is more!

LocoHermano
Net als bij Chunga's Revenge en Weasels...vind ik het prettige aan dit plaatje dat het zo'n onsamenhangende teringzooi is, maar dan wel weer een lekkere onsamenhangende teringzooi. No Not Now en Valley Girl zijn zeer toegankelijk, terwijl het titelnummer complex, maar wel prettig in het gehoor ligt. Teen-age Prostitute is 1 van de meest prachtig gestoorde afsluiters van alle Zappa albums. 4 sterren.

Oh ja, en de cd duurt me niet lang genoeg.

EVANSHEWSON
Een plaat die me altijd al geïntrigeerd heeft, omwille van de speciale hoes... helaas het album nog nergens tegengekomen, ik ken wel ValleyGirl, de rest is me onbekend.
Ach, ik heb héél wat Zappa in mijn collectie, maar om alles van de man te ontdekken, geef ik mezelf toch nog wat tijd. Komt voor de bakker, zijn oeuvre loopt beslist niet weg, integendeel!

Harald
Alleen voor "Drowning Witch" een aanrader.

Joy
wat vinden we hiervan, sjah, ik zet hem zon beetje voor het eerst op nu

tot n toe niks van te zeggen na 7 minuten

Het is deels de zogenaamd 'commercïele' Zappa (eerste 2 nummers), deels pure, onversneden genialiteit (alles daarna).

Hoes is idd. erg grappig.
Niet door hemzelf bedacht, overigens (helaas), maar door Roger Price.

avatar van dj maus
Deze plaat viel me na jaren best mee. Misschien komt het door de remastering, want met name het blikken geluid stond me vroeger tegen op mijn van LP gekopieerde bandje. De gitaren op de CD-rip die ik nu heb beluisterd klinken echter erg volvet.

No Not Now en I Come From Nowhere zijn geen hoogstandjes, maar toch wel erg leuke nummers, waar toch heel wat spelplezier vanaf straalt. Valley Girl is gewoon een dijk van een hit.

Drowning Witch is nooit mijn favoriet geweest en zal het ook nooit worden. Complex is prima, maar in dit geval vind ik het ook wat moeilijkdoenerij (is niet hetzelfde). Teveel horten en stoten, mede te wijten aan het feit dat Zappa in deze periode nogal te pas en te onpas een bijzonder unfunky vorm van reggae-ritmes in zijn muziek integreerde. Envelopes, in principe een heel aardige compositie, lijdt daar ook wel onder.

Teenage Prostitute is ook wel ok, rockt lekker, al ben ik niet zo dol op Lisa Popeil.

avatar van dj maus
dj maus schreef:

Inmiddels de LP in huis en verrek, die gitaren klinken ook hier volvet.

Dan zal het toch wel aan mijn armoedige pick-upje van weleer hebben gelegen.

Geweldige albumhoes zeg

Is deze plaat trouwens aan te raden voor iemand die nog niks van Frank Zappa kent (ik dus )?

Best wel, al vormt een album als Sheik Yerbouti wat die functie betreft misschien wel een beter (en vooral: langer) staalkaartje. Die is wat meer 'over the place'.

avatar van Mart
Oke, dankjewel, dan zal ik die twee albums eens even 'pindakazen'

avatar van Pruimpit
Wel een leuke hoes, maar daar geven we natuurlijk geen punten voor. Ik vind dit eigenlijk voor Zappa-begrippen ook maar een middelmatig werkje (al is een matige Zappa altijd nog stukken beter dan het beste werk van veel andere artiesten).

'Drowning Witch' zit belachelijk complex in elkaar en Teenage Prostitute is erg grappig. Voor de rest vind ik het niet veel bijzonders in vergelijking met veel andere FZ-platen.

avatar van Mart
Ik heb me er maar eens aan gewaagd... Maar echt kapot ben ik er niet van. No Not Now en Valley Girl zijn prima nummers, I Come From Nowhere gaat nog wel maar daarna vind ik de plaat niet meer zo interessant. Drowning Witch zit muzikaal gezien heel goed in elkaar, maar het raakt mij niet. Ten slotte vind ik Teen-Age Prostitute echt een verschrikkelijk irritante zanglijn hebben.
Wat ik wel mooi gedaan vind van het album is dat de nummers een geheel vormen (er zitten namelijk geen pauzes/stiltes tussen de nummers). Maarja, de muziek hierop raakt mij niet, en daar gaat het nou net om. Ik ga mij nog eens wagen aan Sheik Yerbouti, al denk ik niet dat Frank Zappa echt mijn ding is/wordt...

Mart schreef:

Na Valley Girl komt het voor mij juist echt tot leven.

Maarja.. ieder z'n meug...

Deze heb ik al zeker 20 jaar niet meer gehoord. Een vriend van mij had hem destijds van de bieb geleend. Ik vond er toen niet veel aan. Met name Valley Girl sprak mij in het geheel niet aan. Gelet op de enthousiaste reacties van een aantal van jullie staat deze nu op mijn verlanglijstje.

Vandaag maar eens gehaald. Ik vond dat Drowning Witch alleen al de prijs waard was . Bovendien: valley girl, need to say more?

Dat zijn ook meteen de twee hoogtepunten. Hoewel, Drowning Witch is hier niet zo mooi opgezet als bijvoorbeeld YCDTOSA 3, productie klinkt ook wat plat. Leuke plaat om te hebben, maar vrij gemiddeld.

avatar van ricardo
Gisteravond kwam ik bij elpee in Groningen een cd shop om de live dubbelaar van Heaven & Hell even op te halen. Zie ik tot mijn verbazing dat het hele Zappa rek vol lag met nieuwe aangevulde cd's. Er lagen er 5 tussen die ik nog niet had. Gelijk maar even gescoord natuurlijk. Deze zat daar ook tussen, net als The Man From Utopia, Cruising With Ruben & The Jets, Meets The Mothers Of Prevention en Them Or Us. Enkele cd's kosten er maar 8.90 euro, en dat terwijl normaal enkele Zappa albums overal zo'n 17 a 18 euro kosten. Dubbelaars kosten er 10.90 euro, en de hele YCDTOSA serie ligt er en Zappa New York. Ook kosten de 3 dubbelaars er bijna niets Lather lag er voor maar 15.90 euro. Ik denk gelijk mijn slag maar even slaan.

Dit album is erg kort maar met name Drowning Witch vind ik de topper op dit album.

ricardo schreef:

Fame in Amsterdam heeft de laatste tijd ook Zappa-titels voor recordprijzen. Waren de erven Zappa maar zo hartelijk...

avatar van ricardo
De nieuwste platen zijn erg duur allemaal idd. Maar de oude platen ken ik ook nog niet allemaal, en die zijn goedkoper dus eerst het oude spul maar leren kennen.

avatar van ricardo
Alleen Drowning Witch is in zijn eentje al een dikke 5* waard. Mooie plaat dit, met echte Zappa gekte vooral op de nummer Envelopes en Teen-Age Prostitute, en op Drowning Witch prachtig virtuoos gitaarspel. De eerste 2 nummers stralen dan weer veel rust uit. Een mooi variabel plaatje wel dit. Zou ook wel een mooi album zijn om voor het eerst kennis te maken met Zappa, want er komen vele stijlen langs.

Geweldige hoes. Ik had er hele andere muziek bij verwacht eigenlijk. Eén van z'n meest toegankelijke albums, eigenlijk alleen het geweldige titelnummer en 'Teen-Age Prostitute' wijken daar ietsjes vanaf.

Toch weer zes prima nummers. Redelijk risicoloze aankoop denk ik.

Father McKenzie
Deze kan ik dus ook rustig eens meenemen, heb ik begrepen...
Laat maar komen die Zappa platen in de updates. Is eens iets anders dan heavy metal of rap....

Joy
beetje slapjes voor zappas doen maar als je deze ok vind komt het met de rest vant ouvre zeker goed

joca
Father McKenzie schreef:

dat kan je beter gaan luisteren dan dit, father mckenzie

avatar van ricardo
Slapjes? Drowning Witch is anders een super complex nummer, en heerlijk genietbaar. Ik vind Valley Girl en No Not Now ook erg lekkere nummers. Ik vind deze plaat wel erg goed, en vergelijkbaar in kwaliteit met het jaren 70 spul wel bijna.

avatar van freakey
Niet zijn beste, maar het titelnummer blijft geniaal!!

Zeker #3 tot het einde getuigt van bovennatuurlijke genialiteit.