Frank Zappa - Tinsel Town Rebellion (1981)

Alternatieve titel: Tinseltown Rebellion

Label: Barking Pumpkin

1. Fine Girl (3:31)
  2. Easy Meat (9:24)
  3. For the Young Sophisticate (3:08)
  4. Love of My Life (2:15)
  5. I Ain't Got No Heart (1:59)
  6. Panty Rap (4:35)
  7. Tell Me You Love Me (2:07)
  8. Now You See It- Now You Don't (5:04)
  9. Dance Contest (3:00)
  10. Blue Light (5:26)
  11. Tinsel Town Rebellion (4:35)
  12. Pick Me, I'm Clean (5:24)
  13. Bamboozled by Love (5:46)
  14. Brown Shoes Don't Make It (7:14)
  15. Peaches III (4:55)
avatar van platedraaier
Dit is een hele goeie live opname van de 1980 band.
Veel humor en strak gespeeld. Ook de publieksparticipatie is rijkelijk aanwezig. Dit is meestal erg grappig. OP een bepaald moment laat Zappa ook nog zijn immitaties van een aantal bekende gitaristen horen. Brilliant!!! o.a. Al Di Meola, Alvin Lee
En Brown Shoes live gespeeeld is ook niet mis.

Wederom een toegankelijk album als je bereid bent echt te luistern.

avatar van c-moon
Toch wel één van mijn favoriete Zappa-live platen.. Weerom van ongeloofelijk hoge muzikale kwaliteit en de heerlijke zappiaanse humor alom aanwezig!!

Prachtplaat!

avatar van Reinbo
Goede plaat veel leuke nummers. Zowel oude als nieuwe nummer geven een leuk totaal beeld.

Heerlijk om te horen hoe hij Vinnie Colaiuta aanpakt in het nummer For The Young Sophisticate. Deze had toen net z'n vrouw verlaten en Zappa zit 'm een beetje tussendoor te treiteren. Let daar maar eens op, heel grappig!

Oh, ik geef dit trouwens een 5.
Toffe plaat!

avatar van ricardo
Dit schijnt een live concert van de 1980 band te zijn.Betreft het hier een compleet concert of een gedeelte daarvan? en weet iemand hier ook, of op dit album ook op overdubt is?

Harald
Ik denk dat het een gedeelte daarvan is, Zappa heeft in deze periode optredens van ca twee uur gegeven en 1:08:23 h is een beetje te kort. Bijna alle live platen Van F.Z. zijn er overdubt en ik denk niet dat dit album een uitzondering is.

avatar van ricardo
Op Roxy & Elswhere,ycdtosa vol2 en op Make A Jazz Noise Here is niet op overdubt en zijn zo puur mogelijk gehouden volgens mij ,maar ik weet verder niet of er nog meer Zappa albums overdub vrij zijn Harald.En het live album Roxy & Elsewhere betreft volgens mij wel een volledig concert,maar ben daar ook niet zeker van dus,maar dat is een 1 cd live album.

Joy
make a jazz noise here is ook 100 % live, geen overdubs

avatar van ricardo
Heb ik hierboven ook al gepost Joy. Volgens mij zijn dat de enigste 3 liveplaten waar niet op overdubt is. Make a Jazz Noise Here gaat er in de toekomst ook nog wel komen denk ik,of weet jij nog een goed live album van Zappa, die zich kan meten met Roxy,Helsinki,Best Band en New York? Ik kom wel steeds meer van Zappa te weten,maar het blijft toch moeilijk om de voor mij juiste albums eruit te vissen,daarom vraag ik iedereen maar de oren van het hoofd hier,want de Zappa platen zijn nou niet bepaald goedkoop te noemen vind ik,en om dan een paar miskopen te doen,dat zou ik dan toch wel jammer van het geld vinden.

avatar van freddze
Berichten verplaatst naar Frank Zappa

avatar van ricardo
Dit is een gedeelte van een live concert van de 1980 band,evenals het Buffalo live album,maar dat betreft dus een compleet concert.Is dit soms een gedeelte van het complete concert van het Buffalo live album? Als dat niet zo is welke is dan beter deze of het Buffalo live album? Dit live album heb ik vanmiddag zien liggen voor slechts 10 euro,maar als het dus een gedeelte bevat van het Buffalo live album,dan ga ik toch liever daar voor.

Nee, het zijn verschillende optredens.

Ik ken zelf Buffalo nog niet, trouwens.

avatar van ricardo
Deze heb ik nu dus ook.Zeer heldere geluidskwaliteit op dit album dat is mijn eerste conclusie al wel.Heb hem nog niet uitvoerig beluisterd,maar dat gaat ongetwijveld komen.Het mooie is dat ik nu Zappa live albums heb uit 1972(Imaginairy Diseases) '73(Roxy),'74(Stage 2)'78(New York)'80(Tinseltown)'84(Humor in Music)'88(Best Band en Jazz noise) Kan ik mooi de ontwikkeling van Zappa als componist en artiest in de diverse jaren gaan beluisteren,en eens met elkaar gaan vergelijken.Ben er benieuwd naar als ik er een paar achterelkaar aan ga beluisteren.

En wat vind je er van?

Ikzelf vind het een toffe plaat. Lekker sfeertje, strak gespeeld (vooral die versie van Peaches En Regalia en Easy Meat!), publieksparticipatie is altijd leuk bij Zappa... Een beetje van alles wat!
Toch wel een van de meer ondergewaardeerde albums van Zappa.

avatar van ricardo
Inderdaad Kaztor dit is i.d weer een erg gevarieerde plaat van Zappa.Peaches en Regalia is ook een erg leuk nummer om live eens te horen,en Easy Meat is ook een vooral lekker lang nummer om naar te luisteren.De helderheid en de energie op deze live plaat vind ik ook dik ok. De lage beoordeling van deze plaat snap ik ook niet echt,want deze hoort m.i toch echt in de eredivisie van Zappa thuis.Ok het is geen compleet concert en geen dubbel cd,maar daarom zeker niet minder goed. Ik heb nu 8 live platen van Zappa maar vind dat allemaal topplaten zonder uitzondering.

ricardo schreef:

Dat is nou het leuke van Zappa ontdekken. De man nam vanalles op, verzamelde ook alle live-opnames, en van die bronnen creëerde hij dan weer iets dat toch als een geheel klinkt.

avatar van ricardo
Ik heb nu 17 originele Zappa platen in totaal,en 4 gedownde albums,in totaal 21 nu dus,en er zijn er maar 2 van die ik nog niet geheel begrijp,of om het voor mij beter te verwoorden die ik eigenlijk ruk vind.Zal eerst eens een overgangs plaat als Uncle Meat of Burnt Weeny Sandwich gaan aanschaffen,misschien dat ik dan,in de platen van voor 1969 wat meer kan gaan horen,en er meer waardering voor kan gaan opbrengen.

Zolang je ze in hun tijd plaatst zijn ze echt heel erg goed, die vroege albums. Het zijn een soort Sheik Yerbouti's of You Are What You Isses, maar dan van die tijd, en eigenlijk kwa boodschap vrij tijdloos.

We are making a quilt . . . really--trust me. So here's the deal, if you're a girl and you're wearing a dress, whip 'em off, that's it, see? No problem. Even with a pin . . . what does it say? 'Nobody's perfect'. I guess so . . . What we got here? Oh. Now let's see what's on the inside. Uh huh, trainer coos. Okay. S'more, s'more . . . Underpants, brassieres, just send 'em up, no problem. Oh, you'll warm up to it. If you're wearing pants and you have bikinis on underneath your pants, rip the edges and pull 'em out; if you're wearing those big old ugly cotton jobs go to the toilet and take 'em off, okay? So far, ladies and gentlemen, the response from this particular community has not been especially gratifying. Perhaps you're a little bit too intellectual here.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Altijd als ik die phrase hoor, dan denk ik: is die kilt eigenlijk wel afgekomen? Volgens mij hadden ze uiteindelijk genoeg ondergoed

Wammel
Maartenn schreef:

Tja..een kilt misschien nog wel. Stel je voor dat ze een heel dekbed wilde maken.

ricardo schreef:

Op deze pagina vind je het antwoord op al je vragen:

avatar van dj maus
Enfin, naar aanleiding van de erg puike live-plaat Buffalo, ben ik weer eens in Zappa's 80's werk gedoken. Een beduidend mindere periode, waarin Zappa - wat betreft zijn rock-albums - nogal eens voor gemakkelijk succes ging, waarschijnlijk omdat hij eigenlijk liever met orkesten en synclavieren en politiek bezig was. Vroeger heb ik alles op cassettebandjes gehad, nu doe ik het met downloads en uiteindelijk zal ook wel de CD of LP worden aangeschaft, maar eerst even opnieuw luisteren hoe hoog ze op de prioriteitenlijst moeten.

Enfin, Tinseltown Rebellion als eerste. Veel nadruk op de synthesizers, die de blazerssecties van voorheen moeten vervangen. Verder zijn in de tussentijd heel wat nummers van deze plaat in andere, vaak betere versies verschenen op delen van YCDTOSA en de recente Vaulternative live-cd's e.d.

Easy Meat, Pick Me, I'm Clean, Ain't Got No Heart en Tinseltown Rebellion staan ook (en inderdaad beter) op Buffalo.

Love Of My Life, Tell Me You Love Me, Brown Shoes Don't Make It en Peaches zijn wel aardig om eens in hun nieuwe jasjes te beluisteren, maar benaderen nergens de originele versies.

De tussenstukjes met audience participation zijn aardig, maar eigenlijk wel te missen na 12 cd's YCDTOSA.

Fine Girl, Blue Light en Bamboozled By Love vind ik nogal magere nummers.

Blijft over: For The Young Sophisticate, erg leuk nummer, in een andere versie ook op Läther.

Al met al dus bepaald niet (meer) essentieel. Komt dus niet op de prioriteitenlijst.

avatar van L_T_B
Berichten verplaatst naar Frank Zappa

avatar van ricardo
Is dit album nu met dezelfde samenstelling en dus dezelfde muzikanten samengesteld dan het Buffalo album? Iedereen heeft het maar over Buffalo en dat dat ook nog veel beter dan dit album zou zijn. Het verschil zal wel de lengte zijn, Buffalo bevat een compleet concert en is een dubbelaar. Dit is een enkele cd en dus maar een gedeelte van een concert, maar veel verschil in kwaliteit zal er toch niet zitten tussen deze en Buffalo denk ik. Wie zou dat kunnen beamen of willen tegenspreken.

Joy
man schaf buffalo gewoon aan, wat maakt het nou uit

LocoHermano
Joy schreef:
man schaf buffalo gewoon aan, wat maakt het nou uit

Schaf gewoon allebei aan.

avatar van dj maus
Deze plaat zet ik toch echt minder graag op dan Buffalo.

De 'nieuwe' / previously unreleased tracks komen best goed uit de verf (Easy Meat!!!). De nieuwe arrangementen van de oude tracks (waaronder Peaches En Regalia en Brown Shoes) zijn interessant voor een keer, maar ook niet meer dan dat. De vlakke mix met veel en schel keyboard staat me snel tegen.

Buffalo is een stuk dynamischer en wat evenwichtiger qua geluid. Doordat het bovendien een integraal concert is, heeft Buffalo ook een goed afgemeten spanningsboog.