Prince - Batman (1989)

Pop / Funk
Label: Paisley Park

1. The Future (4:07)
  2. Electric Chair (4:08)
  3. The Arms of Orion (5:02)

met Sheena Easton

4. Partyman (3:11)
  5. Vicki Waiting (4:52)
  6. Trust (4:24)
  7. Lemon Crush (4:15)
  8. Scandalous (6:15)
  9. Batdance (6:13)
1,0
Dit behoort tot de aankopen waarvan ik achteraf dacht: had ik maar eerst geluisterd.

petey schreef:

als je goed luisterd is ie nog niet eens zo heel slecht...veel dezelfde nummers in de style van lovesexy

Vond het toen een erg goed album, alleen was het de eerste keer dat ik minder euforisch was. Na Around the world in a day t/m Lovesexy was dat ook haast niet meer mogelijk. Echt slecht is het zeker niet, maar op de een of andere manier is het toch de kentering geweest in zijn super-carriere in de jaren '80.

avatar van musicfriek
Vond dit album destijds ook erg leuk, maar wat een kracht heeft deze plaat in de loop der jaren verloren zeg.... Het is nu echt niet meer om aan te horen. Snel vergeten deze cd...

Ach, het was allemaal in de sfeer van Batman. Ik persoonlijk vond het zeker voor die tijd een wat mindere periode. Arms of Orion en Scandalous als uitzonderingen.

mijn god:| DIt is zooo goed album! electric chair, ik wist niet wat ik hoorde. als je dat niet goed vind weet ik het ook niet meer. Scandalous is het beste nummer dat ik ooit gehoord heb. arms of orion echt heel mooi gezongen en er zitten ook mooie geluiden tussen..en zo kan ik bij elk nummer wel doorgaan. luister goed het swingt !

pprince18 schreef:

als je dat niet goed vind weet ik het ook niet meer.

Laat mij je dan nu in onwetendheid brengen....ik vind dit niet goed!!!
Ik vind Purple Rain goed, maar verder vind ik niets van prince goed, ik vind er gewoon niets aan. Kijk, wanneer je Iron Maiden niet goed vind dan is er iets met je aan de hand, of wanneer je niet van Slayer houd dan zeg ik er is serieus iets mis met je, maar prince há er zijn zoveel mensen die dat niet goed vinden.

avatar van Dielie
ik denk dat ik het eens ben met Eddie, Purple Rain is ook de plaat voor mij, ik heb hem wel nog niet maar dat komt

ja als je alles vergelijkt met purple rain is alles slecht wat daarna komt..je kunt toch niet verwachten dat hij na purple rain met een beter album komt!? je moet niks met purple rain vergelijken want das krom.maargoed..je hoeft er natuurlijk niet van te houden he.maar om te zeggen dat het niet goed is..misschien hou je er niet van maar het is zeker goed wat hij maakt.

pprince18 schreef:
je kunt toch niet verwachten dat hij na purple rain met een beter album komt!?

Jawel hoor: Sign o' the times

je moet niks met purple rain vergelijken want das krom.

Wel mee eens, maar aan de andere kant vergelijk je nu eenmaal albums van een bepaalde artiest. Zeker op een site als deze waar je kunt beoordelen ontkom je daar niet aan. Toch?!
En dat sommigen Prince ruk vinden is nu eenmaal zo: dat is ook altijd geweest. Het is nu eenmaal een controversioneel ventje, en dan roep je sneller reacties op. Ik vind dat eerlijk gezegd niet zo vreemd.

aERodynamIC schreef:

Dat is nu het enige aan prince wat me wel aanstaad, hij is extravagant, hij heefd uitstraling en heeft schijt aan wat men van hem denkt, dat mag ik aan hem en ach ik vind het geen bar en bar slechte muziek, ik vind het alleen niet goed (het is niet mijn ding), ik vind het nummer Purple Rain geweldig (niet eens de hele plaat). zijn muziek raakt me verder niet echt. Zijn attitude is egter wel gaaf.

avatar van Kos
Kos
Ik vind hem persoonlijk zo'n beetje het grootste muzikale genie van de laatste 25 jaar. Ben niet echt een fan, maar telkens als ik hem hoor of zie blijkt toch wat een ongelooflijke muzikaliteit hij heeft in vergelijking met anderen. Een klasse apart.

(En Purple Rain is voor mij 1 van zijn mindere singles).

Eddie schreef:

zijn muziek raakt me verder niet echt. Zijn attitude is egter wel gaaf.

Opmerkelijk

Dit hoor je vrij zelden eigenlijk: het is meestal de persoon zelf die mensen zo tegen staat. En de muziek? Ach over muziek zijn de meningen altijd anders, om wie het ook gaat. Deze site is daar al het levendige bewijs van
Zelf vind ik het een ras-entertainer, alleen blijft het jammer dat er in live-shows altijd wel weer over God gesproken moet worden. Op die momenten haak ik af.
Mijn interesse in de man is sowieso al heel wat jaartjes op een zeer laag pitje komen te staan. Toch een beetje vergane glorie voor mij.

avatar van Eddie
Ik kan dat soort dingen los zien van elkaar, ik kan iemands muziek erg goed vindn, maar de persoon erachter verachten, ik kan ook een persoon erg mogen zijn attitude en uitstraling, maar zijn muziek walgelijk vinden. Prince is daar een goed voorbeeld van.

avatar van Marmelstein
Van dit album is ook een editie in een tin can uitgekomen.
Batman tin

De discussie: "is Prince nu wel of niet een muzikaal genie" is net zo onzinnig is als de vraag "had Cruijff nu wel aanleg om voetballer te worden".
Face it: dit mannetje bulkt gewoon van het talent.
Zeldzaam gewoon. Hij componeert en schrijft alles zelf (een hele lange periode jaarlijks een vernieuwend album), produceert, speelt ontzettend veel instrumenten (op sommige platen doet hij bijna alles zelf), en dan nog in zoveel verschillende stijlen (jazz, funk, pop, rock) en toch altijd zo z'n eigen geluid. Daarnaast is hij i.d.d. ook nog een geweldige entertainer.

Voor mij maakt dit hem een van de grootste artiesten ooit (in het rijtje muzikale genieen als Miles Davis, Jimi Hendrix, Marvin Gaye en Stevie Wonder).

Over het album:
Na een serie van 6 sublieme albums in 4 (!) jaar tijd (purple rain / Around the world in a day / Parade / Sign o the times / The black album / Lovesexy) vond ik Batman een tegenvaller.
Het heeft niet de magie en spanning van de vorige platen.
Klinkt ook veel mechanisher / killer, weet niet hoe ik het moet omschrijven.

Toch zijn het stuk voor stuk leuke nummers.
Vooral "Electric Chair","Partyman" en "Trust" zijn lekker energiek (lastig om niet mee te zingen / schreeuwen / dansen) en Scandalous is een lekker geile ballad (als ik het zo mag zeggen).

Mijn favoriet is echter "Vicky Waiting" (hoewel het nummer misschien minder spannend klinkt, maar ik vind de compositie erg goed).

Kos schreef:

(En Purple Rain is voor mij 1 van zijn mindere singles).

Ik kan me hier, inclusief de opmerking over de single Puple Rain, bij aansluiten. Zijn platen mogen,zoals deze Batman, dan wel eens wisselvallig zijn, zijn muzikaliteit staat buiten kijf.

avatar van musicfriek
Scandalous zong hij toch samen met Kim Basinger?

musicfriek schreef:
Scandalous zong hij toch samen met Kim Basinger?

Zingen is een groot woord. Zie hier : http://www.musicmeter.nl/album/14831

avatar van musicfriek
Nou ja, okee, ze mocht meehijgen dan. Ook leuk dat Candy Dulfer op dit album meespeelde. Op het nummer Partyman weet ik nog. Vond het toen nogal wat, een Nederlandse die in een Prince-video zat! Denk dat het haar zeker geholpen heeft in haar carriere.

musicfriek schreef:
...Ook leuk dat Candy Dulfer op dit album meespeelde. Op het nummer Partyman weet ik nog. Vond het toen nogal wat, een Nederlandse die in een Prince-video zat! Denk dat het haar zeker geholpen heeft in haar carriere.

Candy heeft sindsdien heel vaak meegetoeterd met Prince (ook diverse tournees waar ze het aflegt tegen Marcio Parker).
Als ik me niet vergis zingt ze zelfs mee op "Life 'o' The Party" (Musicology).

Dat Candy mee mocht doen was een goedmakertje van Prince. Tijdens de Lovesexy-show in de Kuip mocht Candy het voorprogramma doen. Op het allerlaatste moment werd dat gecancelled. Candy ging daarop verhaal halen bij Prince en dat heeft gevolg gehad: ze mocht inderdaad meedoen in de videoclip van Partyman ("When I want sax, I call Candy") en later is ze meerdere malen met hem mee op tour geweest in zijn vaste begeleidingsband.

1e regels van "Vicki waiting":

....
The phone rings, it's Vicki callin'
She wants me 2 come 2 the crib
She says conversation's better than being lonely
So I try my best 2 ad lib
I told her the joke about the woman
who asked her lover "why is your organ so small?"
He replied, "I didn't know i was playin' in a cathedral"
Vicki didn't laugh at all

....

humor

avatar van Flipman
Het refrein van "Electric Chair !"

avatar van Jan Wessels
Prince heeft betere platen gemaakt maar toch is dit in zijn repertoire geen slecht album. Wat heet, hij heeft ze een stuk minder gemaakt. Ik heb drie Prince cd's: Purple rain, Sign 'o the times en deze dus. Batman bevat een aantal prima nummers en de filmfragmenten tussendoor voegen wel wat extra's toe. The arms of Orion is zo'n vreeeselijke Prince-ballad waarvan ik telkens weer verrast ben dat hij ook dit soort rommel maakt. 3,5

Jan Wessels schreef:

Was dat nummer niet samen met Sheena Easton?

musicfriek schreef:

Was dat nummer niet samen met Sheena Easton?

Ja

avatar van Jan Wessels
Het blijft een afgrijselijke ballad ondanks (of dankzij?) Sheena...;-)

avatar van VanDeGriend
Arms of Orion is inderdaad niet Prince's beste effort maar verder mag dit album, met zijn hoekige dansritmes, er best zijn. Daarnaast vind ik Scandalous een van zijn beter geslaagde ballads.

avatar van Marty McFly
"Arms of Orion" is juist prachtig... Alleen bij "Trust" en "Lemon Crush" zakt dit album even een beetje in. Ik denk dat dit per saldo één van de meest onderschatte Prince-platen is. Hij kwam natuurlijk ook na "Lovesexy", ik denk dat dat er wel enigszins mee te maken heeft...