Ace Frehley - Anomaly (2009)

Label: Season of Mist

1. Foxy & Free (3:31)
  2. Outer Space (3:46)
  3. Pain in the Neck (4:08)
  4. Fox on the Run (3:30)
  5. Ghengis Khan (6:08)
  6. Too Many Faces (4:21)
  7. Change the World (4:09)
  8. Space Bear [Extended] (5:23)
  9. A Little Below the Angels (4:15)
  10. Sister (4:41)
  11. It's a Great Life (3:58)
  12. Fractured Quantum (6:16)
  13. Hard for Me * (3:43)
  14. Pain in the Neck [Slower Version] * (4:46)
  15. The Return of Space Bear (Dedicated to Tom Snyder) * (5:47)
avatar van Von Helsing
Eindelijk na 20 jaar het lang verwachte nieuwe solo album van Ace Frehley.

YouTube - Official Ace Frehley Anomaly Commercial

avatar van Von Helsing
Het album verschijnt op dezelfde dag als het nieuwe KISS album.

avatar van Von Helsing
Het nieuwe Bruce Kulick album ook, dus drie nieuwe (kiss gerelateerde) albums op 1 dag!

avatar van Sinnerman
Wat ik er al van gehoord heb, op acefrehley.com en youtube, klinkt het min of meer zoals zijn eerste Frehley's Comet meets Solo-album '78. Lekkere rauwe riffs. Ik hoop dat het alles wordt wat ik ervan verwacht, en dat is best veel. Wég met die gladde 80's sound, terug met classic rock!

Official streaming, de nieuwe single van Ace

Ace Frehley - Outer Space - idesignprod.com

Official streaming, de nieuwe single van Ace

Ace Frehley - Outer Space - idesignprod.com

Ik wilde deze link ook plaatsen, maar te laat. Lekker, niet hoogstaand nummer. Moet nog zien dat Kiss zulks kan maken, ik zal dan aangenaam verrast zijn...

De track 'The Return Of The Space Bear' is een bonustrack, deze krijg je als je het album bij iTunesStore aanschaft.

avatar van Von Helsing
Vind het een geweldig nummer, veel nieuwe fans zal hij er niet mee winnen, maar ik heb het nummer al ruim 200 keer beluisterd (denk ik).

Ace heeft eindelijk zijn zware verslavingen overwonnen, en de dag van de release is het precies drie jaar dat hij clean is.

avatar van Sinnerman
Er is een zgn. 'Electronic Press Kit' verschenen op de YouTube afdeling van Ace, check it here:
YouTube - Ace Frehley Electronic Press Kit 2009

Je hoort ook fragmenten van 2 nummers die op het album staan: Fox on the run en Outer Space. Klinkt goed, hoor.

avatar van Von Helsing
Klinkt uitstekend! Ace heeft eindelijk zijn shit together. De pre-sales in Amerika zijn ook uitstekend. Een top 20 notering zit er zeker in.

Volgende maand verschijnt er ook een instructie DVD, een sneak-preview is al te zien in bovenstaande link van Sinnerman.

avatar van Von Helsing
Wat zijn voormalige band nooit is gelukt, slaagt Ace Frehley wel in:

Namelijk de voorkant van Rolling Stone magazine halen, volgende maand.

Ace is back and he told you so!

avatar van devel-hunt
Wat een waanzinnige nieuwe single van Ace Frehley, nooit meer iets van verwacht en dan out of the blue. Als dit een voorteken is voor de nieuwe CD........!!!

devel-hunt schreef:

Inderdaad devil-hunt de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Ik heb van het nieuwe album per nummer samples van 2 minuten gehoord en alle nummers zijn van dit kaliber.

Luister maar eens naar de openingsriff van Foxy & Free!

YouTube - Ace Frehley Anomaly

en Pain in the Neck gaat duidelijk over Gene $immons...

Hier een video van verleden week met Nickelback, het publiek gaat op tilt als Ace wordt aangekondigd!

YouTube - Nickelback with Ace Frehley, Highway to Hell at PNC Bank Arts Center 7/21/09

Von Helsing schreef:

Waar heb je die gehoord, ergens online?

Sinnerman schreef:

Waar heb je die gehoord, ergens online?

ja, mininova

avatar van Von Helsing
Afgaand op die samples zou ik dit album een 4 geven, maar denk dat dit nog wel kan stijgen. Ace laat echt het beste horen van wat hij te bieden heeft.

Bepaalde nummers laten ook een andere kant van Ace horen, nummers die zelfs doen denken aan John Watts (It's A Great Life) of E.L.O. (Fox on the Run).

Slash doet dus niet mee op dit album, dus die naam kan doorgestreept worden. Wel aanwezig op Genghis Khan zijn John 5 en Rob Zombie als achtergrondzangers, aangevuld door de dochter van Meatloaf en een vriendin van haar.

Verder is Foxy & Free min of meer een ode aan Hendrix, en dan vooral tijdens de guitarsolo. A Little Below the Angels gaat over zijn leven als alcoholist en hoe gelukkig hij is nu hij eindelijk zijn strijd heeft gewonnen.

Zijn oude vriend Anton Fig is zoals altijd weer meesterlijk aan het drummen en de plaat springt uit je speakers, zo powerfull en pure rock!

avatar van Sinnerman
Prima, prima samples van een ongetwijfeld goed album. Lekker ruig, dan weer poppy en catchy, en goede vocalen van de SpaceAce. Ik betrap me erop dat ik hier enthousiaster over ben dan over de -ook goede- sample van Kiss' 'Modern Day Delilah'sample. (Ja, het vergelijk met Kiss zal altijd wel blijven...) Net als bij zijn solo-album uit '78 krijgt de Spaceman het voor elkaar wél de goede sound te creëeren, zonder de cheesy en soms tenenkrommende lyrics en overbodige bombast die -eigenlijk wel- bij Kiss hoort. Sommige tracks zijn zelfs zeer geschikt voor radio-airplay zonder veel toe te geven aan de commercie.

Ace is back and he told ya so...!

avatar van Von Helsing
Als je het farewell-tour interview van KISS voor de geest haalt, waarin Ace meer dood dan levend is, dan is het opzienbarend hoe sterk hij terug is gekomen.

YouTube - Ride For Dime 09 - Ace Frehley, Vinnie Paul, Corey Taylor, Bobzilla, Nick Bowcott

avatar van Stratman70
Nog even en dan horen we het album helemaal. Voorlopig maakt Ace meer indruk met Outer Space op mij dan Kiss met Modern Delilah. Eerste stand: 1- 0 voor Ace.

Oh nee, de alumhoezen kunnen we ook al vergelijken.

2 - 0 voor Ace.

avatar van Von Helsing
Met een beetje geluk moet hij vrijdag in de Nederlandse platenzaak liggen.

Volgende week is Ace te gast in de Late Night show van David Letterman. en komt de tweede single uit van Anomaly, Fox on the Run.

YouTube - Ace Frehley - Fox On The Run (New Song Preview)

en verleden week te gast in de wekelijkse radio show van Alice Cooper

YouTube - Alice Cooper Interviews Ace Frehley

Von Helsing schreef:
Met een beetje geluk moet hij vrijdag in de Nederlandse platenzaak liggen.

Dát is snel! Mooi

Is dat de reguliere uitzending in de VS, of de verlate versie dat Het Gesprek weken later uitzendt? M.a.w: kunnen wij het volgende week al zien in Nederland of moeten we er een paar weekjes op wachten?

avatar van vigil
De plaat moet inderdaad vrijdag in de winkels liggen! De ltd editie heeft een soort origamie pyramide er bij zitten.

avatar van Von Helsing
VH1 heeft de hele plaat op hun site staan als streaming maar alleen voor Amerkanen toegankelijk.

avatar van Von Helsing
Ik heb hem eindelijk in zijn geheel mogen beluisteren en het is een uitstekende plaat en Ace mag trots zijn.

Veel variatie en een hoog vintage rock gehalte zonder oubollig te klinken. Het oude vertrouwde gitaarwerk is dubbelzinnig aanwezig en drummer Anton Fig is driftig aan het werk, beide zijn in topvorm.

Ik hoor bij vlagen ook invloeden van Alice Cooper, Black Sabbath (jawel! de exit riff van Space Bear lijkt zo te zijn weggelopen uit het boekje van Iommi ten tijden van het album Paranoid), The Kinks, en The Beatles (Change The World had door George Harrison geschreven kunnen zijn).

De bijna 50 minuten zijn in een vlaag voorbij en voordat je er erg in hebt druk je de repeat knop weer in.

Tja, Jimmy Page, Jimi Hendrix, Pete Townshend, Eric Clapton schijnen de grote gitaarhelden te zijn, maar ik kies ten alle tijden voor Ace Frehley. Vaak dronken en sloppy as hell on stage, maar nu eindelijk al 3 jaar nuchter. En wat belangrijker is, Ace is anno 2009 in staat een meesterwerkje af te leveren waar de 4 grote namen al in geen 35 jaar een fatsoenlijk album hebben afgeleverd (hoewel dat van Hendrix natuurlijk begrijplijk is).

chrismusic
Von Helsing schreef:

Hij is nu ook op het internet gelekt

avatar van Stratman70
Het is een goed album. Niet verbluffend, niet vernieuwend, niet virtuoos, maar inderdaad is er genoeg afwisseling te horen.
Er staan enkele sterke nummers op, zoals de openingstrack, Genghis Khan, Outer Space, Sister, Space Bear, maar ook wat zwakkere nummers zoals A Little Below The Angels en It's A Great Life. Jammer, net de nummers die een wat serieuzer karakter hebben, zeker qua tekst, vind ik wat minder, terwijl ik de intentie van deze nummers (tekstueel) erg waardeer. Jammer, maar ze raken me niet.
Fractured Quantum is aardig, maar de hele plaat, en zeker dit nummer mist toch wel 'de gitarist' Ace Frehley. Als songwriter en zanger is hij goed vertregenwoordigd, maar voor de waanzinnige gitaarsolo's mag je dit album laten liggen, want ze staan er gewoonweg (bijna) niet op.

De productie is gewoon helemaal in orde. De gitaren staan er vet op en het album doet me soms wat denken aan zijn solo-album uit 1978, maar ook aan zijn jaren 80 solo albums, zonder dat het echt gedateerd gaat klinken.

Ik heb 'm nu 1x gehoord, maar ga 'm zeker vaker beluisteren.

Good job Ace!

avatar van Von Helsing
Smaken verschillen natuurlijk maar ik vind It's A Great Life een uitstekend nummer met zelfs invloeden van Ray Davies, wat natuurlijk een groot compliment is voor Ace. Zo hebben wij hem nog niet eerder gehoord! Ook de solo is dik in orde.

A Little Below The Angels doet mij denken aan Dolls van Frehley's Comet. Leuk nummer, en zijn stem doet hier eerder denken aan Ozzy Osbourne. Dat engelen gezang van zijn dochter Monique moet je liggen. Ik vind het klef maar ook aandoenlijk. Ik kan mij voorstellen als je niet zoveel hebt met Ace dat dit nummer je weinig doet.

Genghis Khan is een semi-instrumentaaltje met een zeer sterk intro á la Led Zeppelin ten tijde van Kashmir. De vocalen van Ace (So Long, Kashmir) klinken weer erg beatlesque en doen mij weer sterk denken aan Revolver's Doctor Robert. Verder is dit nummer gewoon af. Uitstekende solo ook van Ace.

Met Foxy & Free, Outer Space en Pain In The Neck heeft Ace drie uistekende hardrock nummers op een rij die het album openen. Vooral die begin riff van Foxy & Free mag er zijn. Outer Space is uiteraard een meesterlijke eerste single en Pain in the Neck is rechttoe-recht aan, totdat Ace gaat jodelen (??) voorafgaande van de solo. Typisch Ace. De ACK's zijn ook niet van de lucht aan het eind van het nummer die steeds in sneller en venijniger wordt.

Sister circuleert al als demo versie sinds 1994 en terecht dat Ace dit nummer heeft behouden daar het gewoon erg goed is en niet vaak genoeg beluisterd kan worden. Een schande dat dit nummer door Gene Simmons werd afgekeurd voor Psycho Circus, vooral in ogenschouw nemend welke troep wel op Psycho Circus terecht kwam. Gene adviseerde Ace om eens met professionele songwriters in zee te gaan.

Fox On The Run is een prima keuze voor de inmiddels traditionele cover op een Ace Frehley plaat. In 1978 was dat New York Groove (Hello), in 1987 Into The Night (Russel Ballard) en in 1989 Do Ya (E.L.O.). Als left-over voor Anomaly heeft Ace ook nog de Stones cover van Street Fighting Man achter de hand.

Too Many Faces en Change The World zijn meer poprock dan hardrock en doen mij sterk denken aan de Ace van precies 30 jaar geleden, namelijk zijn bijdrage op Dynasty. Hard Times en Save Your Love als referentiekader voor een aantal songs op Anomaly....stilletjes altijd gehoopt dat Ace het nog in hem heeft om zulke sterke songs te schrijven en hij stelt hierin niet teleur. Change The World heeft ook wel wat weg van George Harrison ten tijde van Gone Troppe en het nummer heeft een opmerkelijke spacey wending, Ace zuigt je op in de atmosfeer richting zijn planeet Jendell. De plek waar Ace 58 jaar geleden geboren werd maar door een catastophe werd Ace richting de Bronx geslingerd en sindsdien is hij zoekende naar zijn roots... het is maar dat u het weet!

Space Bear en Fractured Quantum zijn prettige instrumentaaltjes en met name de laatste is een nu al een klassieker die (bijna) Fractured Mirror evenaard.

ACK!

avatar van Sinnerman
@Von Helsing: je hebt een leuke review geschreven en een mooi plaatje geschetst waardoor ik een beter idee krijg van het album. Dank!

avatar van Stratman70
Inderdaad, Von Helsing, mooie review! Hoe meer ik het album beluister, hoe mooier ik 'm ga vinden. Ace is sowieso erg geslaagd als songwriter, maar ook als producer (tenminste, ik ga ervan uit dat hij zelf achter de knoppen heeft gezeten. Ik moet de officiele release nog halen bij de platenboer.

Het mooie van het album is, dat het uitnodigt om vaker te beluisteren, herkenbaar, doch (zeker voor Ace' begrippen) ook vernieuwend is.

Ondanks dat er wat mooi solowerk op staat, kunnen zijn soli niet tippen aan de solo's die hij maakte op nummers als Two Sides Of The Coin, Dark Light en van wat eerder Kiss-werk.

Op Space Bear laat Ace eigenlijk pas goed horen dat hij een enorm goede blues-gitarist is, terwijl dat nummer eigenlijk verder niet bluesy overkomt.

Ace is back! En hoe!
De mannen van Kiss zullen met iets sterkers op hun album moeten komen dan Modern Day Delilah.

In het kort:
een goed, net verzorgd, vertrouwd, voor elke Kiss-fan onontbeerlijk album, die je waarschijnlijk nog vaak gaat draaien.

Oh ja, wat Psycho Circus betreft; het sterkste nummer op dat album komt ook van Ace: Into The Void is echt het 'enige echte' Kiss-nummer op dat album.

avatar van Von Helsing
Ace heeft de plaat inderdaad zelf geproduceerd.

Ace heeft de nadruk nu meer liggen op de songs en zijn stem, dan Ace Frehley, de leadgitarist. Wat ik zelf een pluspunt vind. Ik vond zijn solo werk na het debuut van Frehley's Comet slechter en slechter worden.

Hoewel er genoeg valt te genieten, zoals de alles omverblazende solo in Sister, of de smaakvolle solo in It's A Great Life. Eigenlijk valt er overal wel genieten van de man, het blijft het gigantische muzikant en die ook een prima songwriter blijkt te zijn.

Zijn solo carriere is nu pas echt begonnen.

Las op een forum trouwens dat Ace misschien op tour gaat met Pearl Jam. Maar dit zijn slechts geruchten.

YouTube - Ace Frehley - Fractured Quantum

Luister, en hoor hoe Ace nuchter zijn gitaar speelt.