The Black Crowes - Before the Frost... (2009)

Alternatieve titel: Before the Frost... ...Until the Freeze

Label: Red

1. Good Morning Captain (3:24)
  2. Been a Long Time (Waiting on Love) (7:42)
  3. Appaloosa (3:27)
  4. A Train Still Makes a Lonely Sound (4:22)
  5. I Ain't Hiding (5:55)
  6. Kept My Soul (5:21)
  7. What Is Home (5:12)
  8. Houston Don't Dream About Me (5:04)
  9. Make Glad (4:18)
  10. And the Band Played On... (4:11)
  11. The Last Place That Love Lives (4:57)
  12. Aimless Peacock * (6:33)
  13. The Shady Grove * (4:40)
  14. The Garden Gate * (4:14)
  15. Greenhorn * (7:10)
  16. Shine Along * (4:33)
  17. Roll Old Jeremiah * (4:24)
  18. Lady of Ave. A * (5:19)
  19. So Many Times * (4:50)
  20. Fork in the River * (4:10)
avatar van Ronald5150
Na meerdere luisterbeurten, ben ik definitief om. Superplaat van The Black Crowes en wat mij betreft absoluut op het niveau van hun eerste drie platen. In het begin had ik mijn twijfels, maar de plaat groeit naarmate je er meer naar luistert. Stem verhoogt naar 5 sterren.

avatar van Rudie
Wat een verrassend plaatje. Na de eerste luister beurten bleef vooral het frisse en diverse geluid hangen, het gaat niet snel te vervelen, ook omdat af en toe het gas wat wordt ingedrukt en er een beetje pit in komt. Benieuwd waar dit na meer luister beurten naar toe gaat.

Joy
wat me opvalt is het zachte milde geluid

nu eens een keer geen brei van instrumenten, nee het geheel is heel goed beluisterbaar

ook al is het bij vlagen erg druk, maar das nu eenmaal een black crowes elementje

het bevalt me tot nu toe wel dit plaatje

avatar van Fairy Feller
Heerlijk nieuw album van the BC. Niets vernieuwend, lekkere no nonsense muziek. Until the Freeze is lekker relaxed met de nodige Southern/country invloeden. Begrijp ook best de kritiek van sommige en Komalo heeft een punt dat de invloed van Rich hier een stuk minder is, maar ik vind juist dat het wat rustige karakter van dit album(s) goed past in het totale euvre van de band.

siepie schreef:
Until the freeze is stiekem mooier dan Before the frost.

Ik heb nu "...Until The Freeze" ook meerdere malen beluisterd en ik moet inderdaad toegeven dat heel stiekum "...Until The Freeze" mooier is dan "Before The Frost..." Vooral "Lady Of Avenue A" is mijn inziens een pareltje.

avatar van siepie
Ronald, mocht je nog een pick up thuis hebben staan koop dan de LP versie van dit album. Daar zijn de 2 delen door elkaar gemixt en heb je een NOG MOOIER album. In dit geval is 1+1=3

siepie schreef:

Bedankt voor de tip, ik zal het zeker overwegen. Tot die tijd heb ik de nummers van beide albums al in de LP volgorde op mijn iPOD gezet.

Ronald5150 schreef:

Je kan ze natuurlijk ook in de LP volgorde branden op CD: dat ga ik maar 'ns even doen.

avatar van bawimeko
Ik ga morgen 'ns kijken of ze deze in Utrecht op vinyl hebben...ik heb een paar tracks gehoord en ze klinken als een kruising tussen The Band en C,S,N &Y met een stevige boogie-achtergrond.
Beoordeling gaat volgen!

avatar van bawimeko
...en ze hadden 'm! Fijne plaat, nog niet veel beluisterd, dus een uiteindelijke beoordeling volgt nog. Klinkt inderdaad enorm als The Band!

avatar van bawimeko
Goeie plaat hoor! Het is af en toe even wennen aan de 'flow' van de plaat; stevige boogie-rock met af en toe ineens een folk-deuntje of songs die neigen naar bluegrass. Helemaal mijn soort plaat; lekker afwisselend! Dit is mijn eerste B.C.-plaat (sorry...), hebben jullie misschien een tip wat mijn volgende album van dit combo zou kunnen worden?

bawimeko schreef:

Ik zou je de eerste drie platen van The Black Crowes willen aanbevelen: "Shake Your Money Maker", "The Southern Harmony and Musical Companion" en "Amorica". Veel luisterplezier.

En dan zou ik eerst beginnen met de eerste twee (albums) die genoemd worden (en die dan lekker hard zetten ) Ook the Greatest Hits is een aanrader:
The Black Crowes - Greatest Hits 1990 - 1999 (2000)

avatar van bawimeko
Wat weinig reacties hier verder; wat een fijn album! De DVD "Cabin Fever" met een registratie/docu over deze LP komt eind november uit!

bawimeko schreef:
Wat weinig reacties hier verder; wat een fijn album!

Dat komt ook doordat iemand als Koerok een paar dagen terug 1,5* geeft en hier geen toelichting op geeft. Misschien houdt 'ie van hip-hop?

avatar van wendyvortex
Black Crowes....niks mis met een portie lekkere rock op zijn tijd.
't is alleen wel een erg overbevolkt genre.
Over het algemeen heb ik liever iets meer experiment en verrassing in mijn muziek.
En de allerbeste rock-albums komen toch uit de jaren zeventig.

Minder intens dan dan The Drive-By Truckers of de beste platen van The Tragically Hip.
Wel weer aansluitend bij hun eerste 2 albums, ook qua kwaliteits-norm.
We horen slechtere rock de laatste jaren.
Maar toch niet meer dan af en toe wel eens lekker.

avatar van Sandokan-veld
Op aanraden van West deze plaat gekocht, nog niet echt veel naar kunnen luisteren, helaas. Maar om onverklaarbare redenen heeft CDWOW me twee exemplaren gestuurd (en ja, ik weet zeker dat ik er maar voor één heb betaald).
Als iemand nog interesse heeft in een cd-exemplaar (nog in het plastic en alles), PM me maar even, bij meerdere reacties zal ik volkomen willekeurig een beslissing maken.

Sandokan-veld schreef:

Dat was nog eens een tip: je krijgt er gelijk twee!

avatar van Sandokan-veld
Als je nog eens iets weet, ik hou me aanbevolen

Skilldigger
Inderdaad een erg fijn album van The Black Crowes. Doet absoluut niet onder voor Southern Harmony. Kan me zelfs als totale trip nog meer bekoren. Veel nummers met spannende opbouw, typische old school Crowes intermezzo's en een fijne feel. Voor de bonus-cd '...Until the Freeze' loop ik echter nog niet echt warm. De country komt me daar iets te expliciet country bovendrijven. Het jengelt maar voort in een laag tempo. Misschien dat het kwartje na wat meer luisterbeurten nog valt, maar ik waag het te betwijfelen.

avatar van rafke pafke
Warpaint zat er al niet zo ver naast vond ik maar met deze halen ze toch minstens het niveau van hun eerste 2 albums. Met de nadruk op minstens!

Dit is echt helemaal mijn ding. Heerlijke rock met warm klinkende gitaren en hoewel soms vinnig altijd laidback.

I ain't hiding is een beetje een buitenbeentje omdat het voor de Crowes een nogal experimenteel nummer is maar ik vind het geslaagd!

Hoog tijd om deze mannen eens live te zien!

Ik ben óm. Ik heb de plaat ("Before The Frost") nog een keer een kans gegeven en ik vind het toch een erg prettige plaat geworden. Lekkere opening met "Good Morning Captain" en "Been A Long Time". "Train" vind ik ook een schitterend nummer, maar "What Is Home?" is tot nu toe mijn favoriet. Mooi ingetogen gezongen door Rich.

De country-kant ("Until The Freeze") heb ik nog wat moeite mee. De bijbehorende DVD ("Cabin Fever") is overigens ook best de moeite waard, alleen érg kort (plm. 75 minuten).

avatar van richiedoom
Damn, ik moet mijn mening toch een flink stuk bijstellen. Wat een HEERLIJKE plaat!!!!! Na 2 dagen chronologisch non stop black crowes te hebben geluisterd, moet ik echt zeggen dat Before the Frost van Amorica-niveau is, en misschien nog wel iets beter!!. Ik moet deze duidelijk origineel gaan aan schaffen (samen met lions de enige plaat die ik nog origineel moet hebben). Zelfs What Is Home, wat ik eerst nogal een zwak nummer vond, heeft me weten te grijpen. Helaas is mijn 2 daagse crowes avontuurtje alweer afgelopen, maar het was een mooi avontuur

avatar van bawimeko
Het viel me vooral op dat kant 4 van de plaat een erg mooie collectie countryrock bevat!

avatar van rafke pafke
Heb mijn stem nog verhoogd met een volledige ster verhoogd naar 5. Ik heb gemerkt dat ik toch wel een beetje verslaafd ben aan dit album. En er is geen enkele track die ik minder vindt. Dus ook geen reden om minder dan 5 te geven. Geweldig album!

Hoogtijd om "after the freeze" af te halen met mijn code want dit heb ik nog steeds niet gedaan.

Joy
wat kun je van deze plaat zeggen

je zet hem op,verricht wat huishoudelijke taken, dan issie afgelopen en denk je, goh , dat was het dus

geen slechte plaat, ook geen hoogwerker,pluspunt is het frisse geluid, nu eens niet volgepropt met teveel instrumenten, minpunt, dat het amper blijft hangen

2.5

avatar van freakey
Ronald5150 schreef:

En zo istie maar net, moet overigens het download gedeelte nog checken....

avatar van freakey
Skilldigger schreef:

Ik ben ondertussen zo ver gekomen ...Until the Freeze maar eens te gaan beluisteren en herken bovenstaand wel... is me (tot nog toe) allemaal wat te rustig, te landerig en te kabbelend... prefereer Before the Frost... verreweg vooralsnog, en ik denk dat dat voorlopig wel zo zal blijven....

avatar van Ronald5150
Met "Before the Frost..." keren The Black Crowes wat mij betreft terug naar het niveau van hun eerste drie a vier platen. Zoals ik hier al eerder heb betoogd is de muziek doordrengt met een blues en soul sausje.

Met de toevoeging van lead gitarist Luther Dickinson (van o.a. North Mississippi Allstars) gaan de Crowes er zeker niet op achteruit. In 2008 en 2009 heb ik de band live mogen aanschouwen in de HMH en Luther steelt de show met zijn mooie gitaarspel. Uiteraard levert Rich Robinson met zijn aanstekelijke riffs nog steeds de basis.

Er is wel een beetje een vreemde eend in de bijt, en dat is het disco-achtige nummer "I Ain't Hiding". Toegegeven het nummer swingt en de gitaarsolo is mooi, maar het past a) niet bij The Black Crowes en b) het is ook een sterk contrast met de rest van de nummers op deze plaat.

Het album bevat bijna alleen maar hoogtepunten maar wat mij betreft zijn"Been a Long Time (Waiting on Love) en de ballad "The Last Place That Love Lives" mijn favorieten. De eerste om het geweldige instrumentale stuk aan het einde, met een hoofdrol voor Luther. De tweede om zijn eenvoud en ingetogenheid, maar zo oprecht.

De bonus cd (download) "...Until the Freeze" is zeker de moeite waard, maar is meer country georiënteerd, en heel stiekem misschien nog wel mooier. Als de LP koopt zijn beide albums in een ander volgorde geplaatst en dat geeft een mooi geheel.

Amsterdamman
De mannen zijn altijd geïnspireerd door geweldige artiesten als Leon Russel, Allman Brothers Band en The Band. Vooral die laatste band hoor je terug op dit mooie album. Niet kopen op cd maar gewoon als dubbel album. Super relax, funkt maar vooral dat live gevoel. Helemaal goed.