The Black Crowes - Before the Frost... (2009)

Alternatieve titel: Before the Frost... ...Until the Freeze

Label: Red

1. Good Morning Captain (3:24)
  2. Been a Long Time (Waiting on Love) (7:42)
  3. Appaloosa (3:27)
  4. A Train Still Makes a Lonely Sound (4:22)
  5. I Ain't Hiding (5:55)
  6. Kept My Soul (5:21)
  7. What Is Home (5:12)
  8. Houston Don't Dream About Me (5:04)
  9. Make Glad (4:18)
  10. And the Band Played On... (4:11)
  11. The Last Place That Love Lives (4:57)
  12. Aimless Peacock * (6:33)
  13. The Shady Grove * (4:40)
  14. The Garden Gate * (4:14)
  15. Greenhorn * (7:10)
  16. Shine Along * (4:33)
  17. Roll Old Jeremiah * (4:24)
  18. Lady of Ave. A * (5:19)
  19. So Many Times * (4:50)
  20. Fork in the River * (4:10)
Als echte liefhebber van de Crowes ben ik zwaar teleurgesteld. Naarmate de tijd vordert, beseffen steeds meer mensen dat Warpaint een zeer goede comeback was. Uistapjes als "Whoa mule' waren een welkome en charmante afwisseling op typische Crowes nummers als "Goodbye ...' en 'Oh Josephine'. De groei van de band door de vernieuwde bezetting was duidelijk hoorbaar. 'Moving on down the line' verzamelt al het positieve van de comeback in zich. Voor mij een klassieker.

'Before' en 'Until' zijn eigenljk geen Crowes albums. Bijna alle nummers hadden zo op een album van Chris gekund. De hand van Paul Stacey is veel te nadrukkelijk aanwezig. Nergens hoor ik een recht-voor-je-raap intro. Rich speelt een te bescheiden rol en het door hem gezongen nummer voegt niets toe.

Ik juich ontwikkeling toe, maar de Crowes stellen mij nu dus voor het eerst teleur. Ik heb geprobeerd de nummers live voor te stellen. Dat helpt niet. Het album is immers live opgenomen en de meeste nummers zijn te rustig. Ik vrees dat bij recensies van optredens deze nummers veel als rookpauze worden aangemerkt.

2 sterren.

Ronald5150 schreef:
Heerlijke southern rock liedjes met een blues en soul sausje. Relaxed zoals ik van de Crowes gewend ben. Heerlijk spel (ook live trouwens). Toegegeven deze plaat haalt niet het niveau van de eerste drie Black Crowes platen, maar toch hulde voor deze plaat

Ik kan mij hier grotendeels in vinden:

Alleen ik durf nog een stap verder te gaan: dit album Before the Frost is weer van het niveau van hun eerste twee albums. (ja, u leest het goed)
In tegenstelling tot anderen vind ik dit album helemaal niet zo relaxed: let bijvoorbeeld eens op de werkelijk fenomenale fantastische nu al legendarische geweldige solo's op Been A Long Time & I Ain't Hiding. It rocks baby!!

De composities zijn iha ouderwets sterk en natuurlijk zijn er ook prachtige southern rock liedjes met een blues en soul sausje (mooi geformuleerd Ronald5150). Maar tegelijkertijd zit die ouderwetse 'swing' er weer in. Het loopt allemaal als een tierelier, de voeten tikken mee op het ritme.
Bovenal zijn the Crowes in topvorm: alles klopt. De gitaren, de zang, de sound, de productie. Man, man: dit is steengoed!

De download cd Until the Freeze is echt pure country. Niet helemaal mijn ding, maar lekker klinkt het wel. Dit zijn overigens bonus MP3 downloadtracks, die ik in mijn beoordeling niet heb meegenomen. Sterker nog: je zou het zelfs als een apart album kunnen zien. Het wordt geleverd met apart artwork en boekje.

avatar van Ronald5150
Met "Before the Frost..." keren The Black Crowes wat mij betreft terug naar het niveau van hun eerste drie a vier platen. Zoals ik hier al eerder heb betoogd is de muziek doordrengt met een blues en soul sausje.

Met de toevoeging van lead gitarist Luther Dickinson (van o.a. North Mississippi Allstars) gaan de Crowes er zeker niet op achteruit. In 2008 en 2009 heb ik de band live mogen aanschouwen in de HMH en Luther steelt de show met zijn mooie gitaarspel. Uiteraard levert Rich Robinson met zijn aanstekelijke riffs nog steeds de basis.

Er is wel een beetje een vreemde eend in de bijt, en dat is het disco-achtige nummer "I Ain't Hiding". Toegegeven het nummer swingt en de gitaarsolo is mooi, maar het past a) niet bij The Black Crowes en b) het is ook een sterk contrast met de rest van de nummers op deze plaat.

Het album bevat bijna alleen maar hoogtepunten maar wat mij betreft zijn"Been a Long Time (Waiting on Love) en de ballad "The Last Place That Love Lives" mijn favorieten. De eerste om het geweldige instrumentale stuk aan het einde, met een hoofdrol voor Luther. De tweede om zijn eenvoud en ingetogenheid, maar zo oprecht.

De bonus cd (download) "...Until the Freeze" is zeker de moeite waard, maar is meer country georiënteerd, en heel stiekem misschien nog wel mooier. Als de LP koopt zijn beide albums in een ander volgorde geplaatst en dat geeft een mooi geheel.