Epica - Design Your Universe (2009)

Label: Nuclear Blast

1. Samadhi (Prelude) (1:27)
  2. Resign to Surrender (A New Age Dawns - Part IV) (6:19)
  3. Unleashed (5:48)
  4. Martyr of the Free Word (5:03)
  5. Our Destiny (6:00)
  6. Kingdom of Heaven (A New Age Dawns - Part V) (13:35)
  7. The Price of Freedom (Interlude) (1:14)
  8. Burn to a Cinder (5:41)
  9. Tides of Time (5:33)
  10. Deconstruct (4:14)
  11. Semblance of Liberty (5:42)
  12. White Waters (4:44)

met Tony Kakko

13. Design Your Universe (A New Age Dawns - Part VI) (9:29)
  14. Incentive * (4:15)
Ben heel benieuwd.

avatar van MusicFreak
Never Enough is eigenlijk het enige nummer wat ik echt goed vind van hun. Maar toch wel benieuwt wat ze hiervan gemaakt hebben.

avatar van Gothica
Zo te zien het vervolg van Consign To Oblivion. Ik weet zeker dat het een top-album wordt net zoals alle voorgaande albums van deze band. De teksten van Epica zijn altijd zo mooi en de muziek is erg pakkend met als hoogtepunt Simone. Epica heb ik altijd goed gevonden en ik denk dat dit album dat weer gaat bevestigen. Ik ben benieuwd...

avatar van Phoebe318
Tot nu toe vind ik hun 3 albums heerlijk!
Dus ik ben benieuwd hiernaar!

Gothica schreef:
Zo te zien het vervolg van Consign To Oblivion.

?

The Divine Conspiracy?

Design Your Universe is trouwens aan zijn eerste luisterbeurt bezig momenteel

avatar van Mandylion
The Divine Conspiracy is natuurlijk het vorige album, maar ik denk dat Gothica wil zeggen dat dit album qua thematiek waarschijnlijk aansluit op Consign to Oblivion, omdat het de drie volgende delen van de "A New Age Dawns"-serie bevat, die op dat album begon.

Dus jij kunt het nu al helemaal luisteren?
En wij moeten het nog doen met de teasers... die erg leuk zijn trouwens.

avatar van andnino
Kan het allemaal luisteren ja klinkt goed totzover

avatar van Metalhead99
Ze hebben een nummer online gezet dat in ieder geval al veel beloofd naar mijn mening: Nuclear Blast EUROPE op MySpace Music – Gratis gestreamde MP3’s, foto’s en Videoclips

avatar van Phoebe318
Resign To Surrender klinkt heerlijk! Nu nog wachten op de andere nummers. De samples hebben me echt nieuwsgierig gemaakt!

avatar van horned_reaper
De videoclip is echt top!!!! super gaaf nummer

avatar van Phoebe318
Inmiddels de videoclip al vaak bekeken en blijf hem mooi vinden!

avatar van Gothica
De nieuwe videoclip is de beste van Epica tot nu toe, het nummer is zelf trouwens ook heerlijk: Unleashed. Ook het nummer Resign To Surrender is geniaal. Ik kan niet wachten op Design Your Universe. Ik ben zo benieuwd!

avatar van Kronos
De titel van het album Design Your Universe, de songs A New Age Dawns, Samadhi, de albumhoes, het ziet er allemaal nogal NewAgerig uit.

avatar van Mandylion
Volgens mij valt dat reuze mee. Tenzij jij onder New Age iets anders verstaat dan ik... maar bij New Age denk ik bijvoorbeeld aan Enigma (wat eng, die naam lijkt op zich wel op Epica) en hun rustige, meditatieve en vage muziek met vreemde geluiden. En dat is Epica absoluut niet. Met "A New Age Dawns" wordt wat anders bedoeld en de oudere delen van die serie zijn alles behalve rustig of vaag. Verder gebruikt Epica wel vaker vreemde uitheemse woorden als titels en de albumtitel en -hoes lijken me verder toeval. Misschien laten ze zich wat dat betreft wel door dezelfde dingen inspireren als New Age doet, maar Epica is zeker geen New Age.

Tevens staat er een duet op van Simons met Tony Kakko van Sonata Arctica

avatar van steve harris
Ben erg benieuwd wat dit gaat worden, heb hoge verwachtingen

Kronos schreef:

Daar ben ik het niet mee eens. Met A New Age Dawns bedoeld de band de serie die op Consign To Oblivion begon die als inspiratiebron de Maya-cultuur gebruikt. Alles wat ik tot nu toe weet van Design Your universe is behoorlijk Epica allemaal.

avatar van Gothica
Trouwens wel een Epica van een hoger niveau dan ooit tevoren. Ik merk aan de videoclip al dat de band iedere keer beter en beter wordt. Ik ga ze waarschijnlijk live zien op 14-01-2010 ik ben erg benieuwd!

Gothica schreef:

De kalender van de Maya's is in ieder geval wel een bron van inspiratie (of speculatie beter) voor de New Age, waarbij dan gesteld wordt dat die kalender stopt in 2012 en dan gaat er iets bijzonders gebeuren.

En 'Design Your Universe' doet mij denken aan de onzin uit The Secret en What the Bleep Do We Know.

Maar ik bedoelde natuurlijk niet dat het New Age muziek zou zijn. De vorige van Epica vond ik wel goed. En de nummers die ik van deze nieuwe al gehoord heb zijn ook best te pruimen.

Kronos schreef:
Maar ik bedoelde natuurlijk niet dat het New Age muziek zou zijn.

Oeps, sorry, dan heb ik je verkeerd begrepen. Maar alsnog wekt zo'n thema bij mij geen kotsneigingen op hoor Altijd leuk om erover te fantaseren toch? Onzin of niet. Maar ik snap wel dat zo'n thema je tegen kan staan.

Mandylion schreef:
Maar ik snap wel dat zo'n thema je tegen kan staan.

Ik ben even wat teksten van Consign To Oblivion gaan lezen en daar valt het nog goed mee.

Ik begin even met 3,5*.

+Mooie momenten als
+het duet met Sonata Arcticazanger in White Waters
+Refreinen van de meeste nummers, in het bijzonder Tides of Time en Kingdom of Heaven
+Goede productie
+Goede instrumentbeheersing

-Repetitiviteit. Vooral bij Semblance of Liberty krijg ik het 'been here, heard that' gevoel
-Langdradigheid. DIt album duurt té lang
-Opbouw. Minder spanning dan op The Divine Conspiracy
-Artwork en titel

Wow! Na alles wat ik erover heb gehoord en gelezen kijk ik er erg naar uit. Ik wacht af tot 16 oktober.

avatar van Darkzone
Gisteren gedownload en langzaam aan gaat de spanning er wat van af bij elk nieuw album. Kwalitatief gaan ze elke keer weer vooruit, maar het fantastische van hun debuut-cd is er nu wel vanaf, al blijf ik groot fan van ze en koop ik ook trouw elk album in de deluxe versie.

Maar inmiddels begint het allemaal wat commerciëler te klinken, meer TMF-achtig (wat persoonlijk gezien ook de 'ondergang' van Within Temptation was), al blijven de dubbele riffs en de grunts veelvuldig aanwezig.

Ik hou erg van grootse muziek, maar met mate. En die 'mate' lijkt wel wat afwezig te geraken en moet alles maar groots klinken.
Epica maakt nogsteeds metal, maar zonder nog echt metal te klinken voor mij. De warmte lijkt een beetje te zijn verdwenen, de warmte waardoor je het album wilt omhelzen.

Maar misschien komt dat nog over een poosje.

En toch zijn de 5* op zijn plaats denk ik, want welke andere band maakt nog zulke muziek en in deze kwaliteit???

Over de single "Unleashed" ben ik niet zo te spreken, maar over "Our Destiny" en "Kingdom Of Heaven" (ruim 13 minuten!) des te meer.

Beter zoeken.

avatar van JoopKonraad
Een van de weinige bands die daadwerkelijk kan zeggen dat ze met elke plaat beter en beter worden. Waarschijnlijk heeft de verplichte rust van Simone haar goed gedaan; want ze klinkt nog beter. De wisseling van de wacht op gitaar, (Ad vertrok en Isaac kwam er voor in de plaats) heeft ook daar alleen maar tot verbetering geleid. Geweldige plaat!

Darkzone schreef:

Maar misschien komt dat nog over een poosje.

Meer TMF-achtig? Ik viel haast van mijn stoel toen ik dit las. Epica was bij de eerste twee albums echt stukken minder hard dan nu. Epica is juist vanaf The Divine Conspiracy meer metal geworden dan ooit tevoren. Within Temptation was zelfs in haar jonge dagen lang niet zo hard dan Epica en de stijl van Within Temptation is vergeleken met Epica een verschil van dag en nacht. Ik persoonlijk werd al warm van Unleashed en Resign To Surrender, maar dat is smaak. Epica commercieel en TMF-achtig noemen is een belediging. Als ik één band noem die ik de laatste jaren zeer bewonder is het Epica wel omdat ze muziek maken die ze zélf willen maken zonder te denken aan die commerciele bullshit.

avatar van Darkzone
Nu ik het album meermalen beluisterd heb, moet ik toch zeggen dat het echt een prachtalbum is. En zeker niet TMF-achtig zoals het na een eerste beluistering (eerste helft van het album) bij mij deed overkomen. GELUKKIG

En dat is ook het mooie van nieuwe albums: wat bij de eerste luisterbeurt zus klinkt, kan een paar luisterbeurten verder weer zo klinken. En waar je in het begin helemaal weg van was, etc.

En wederom klinkt dit nieuwe album weer anders dan de vorige albums, terwijl het toch weer Epica blijft. Welke track het is weet ik niet, maar ik hoor zelfs wat nostalgie naar de jaren 80 in een nummer (luisteren naar een nieuw album in de auto via een mp3-speler heeft het nadeel dat je niet even gaat kijken hoe een nummer heet). Europe of Whitesnake.

Tides Of Time mogen ze zo op de radio draaien. Wat een schitterend nummer!!!

En het rijtje van lange en klassieke songs als Bohemian Rhapsody, Child In Time, Halo Of Flies, November Rain en One (Metallica) was natuurlijk al aangevuld met Chasing The Dragon. Maar daar komt nu dus Kingdom Of Heaven bij.

@ Andnino: Help mij dan uit de brand: welke band(s) maken nog meer van Epica-achtige muziek en van deze kwaliteit?

Darkzone schreef:

Sorry, van deze kwaliteit binnen dit genre kan ik je niet mee helpen. (Epica is dus wel echt de topper, Nightwish buiten beschouwing)Kijk je wat verder, stuur dan gerust een PM.