Booker T. & The M.G.'s - Melting Pot (1971)

Soul / Rock
Label: Stax

1. Melting Pot (8:15)
  2. Back Home (4:40)
  3. Chicken Pox (3:26)
  4. Fuquawi (3:40)
  5. Kinda Easy Like (8:43)
  6. Hi Ride (2:36)
  7. L.A. Jazz Song (4:18)
  8. Sunny Monday (4:35)
tondeman
Voor de verandering allemaal originele composities op dit plaatje. Wat mij betreft het beste Booker T. & The MG's album. Dieper en nog strakker dan hun andere werk, dit is "het" Booker T album om te hebben.
Vanaf de eerste tonen van ''Melting Pot'', misschien wel mijn favoriete instrumentale nummer allertijden, zit je in een dikke intrumentale groove. Meesterlijk.

JonnieBrasco
Geen idee wat ik daaraan toe moet voegen, ton. Dit is ook wat ik associeer met 'groovy'. Diepe mompelende bassen, oerdegelijk drumwerk, creatieve en strak-snijdende orgels in vibrerende en/of solerende vorm, soulvolle electrische gitaarbegeleiding, af en toe een bluesy pianostuk. Een zéér overtuigend instrumentaal album, elk nummer zijn eigen image, en kraakhelder geproduceerd. Degene die het lukt om hier stil bij te blijven zitten... 4,5*

tondeman
Green Onions² = Fuquawi

avatar van LeRoi
Jullie verhaal maakt me errug nieuwsgierig naar deze plaat van Booker. Ga 'm dus snel maar eens opsnorren....
Zelf heb ik een verzamel van ze die ik op 7 heb staan in mijn eigen Soul Top 10 (zie bij Genres!..)

avatar van Osiris Apis
Wat een plaat! Ik verhoog hem naar 4,5*.

Erg diepe vieze funky grooves. Mijn favorieten zijn 'Melting Pot' en 'Fuquawi'.
Alleen het jazz gezang vind ik minder op 'Kinda Easy like' en 'LA Jazz Song'. Maar de instrumentalen zijn wel top.
En 'Sunny Monday' past minder bij de rest van het album, maar is wel een erg goed nummer.

JolkiPalki
Ik dacht dat ik deze c.d. besteld had, maar het bleek een c.d.-single met Melting Pot, Soul Limbo en een alternatieve versie van Melting Pot te zijn. Iemand enig idee of ik deze c.d. nog ergens in NL kan krijgen?

JolkiPalki
Melting Pot is een fantastisch nummer trouwens!

Mark E. Corrigan
Krijg bij Fuquawi toch wel dat ultieme 'Reijersen' gevoel.

avatar van Reijersen
Mark E. Corrigan schreef:
Krijg bij Fuquawi toch wel dat ultieme 'Reijersen' gevoel.

Uhmmm, juist

avatar van heicro
Van "Melting Pot" ga ik helemaal uit mijn dak. Geluid wel zo hard mogelijk.

avatar van Masimo
Damn.. Ik zag deze voor één euro bij de kringloopwinkel liggen.. Maar, helaas geen geld bij me.. Ik keihard fietsen naar huis, kom ik terug, is 'ie al verkocht..

Zonde.. Want 't is een fantastische plaat. Melting Pot =

avatar van Supersid

Niet zo handig, gaan kringen zonder een euro op zak
Superplaat, dat zeker!

avatar van BoyOnHeavenHill
De plaat waarop de sound, de arrangementen en de muzikale kern van Booker T & the MG's volledig tot hun recht komen. Geheel in lijn met de tijdgeest nemen de mannen hier de tijd voor hun nummers, hetgeen overigens niet altijd bijzonder gelukkig uitpakt : zo voegen de laatste vier minuten van het titelnummer niet zo veel toe aan de singleversie, en wordt de tweede helft van dat andere 8-minuten-plus-nummer Kinda easy like ontsierd door een verschrikkelijk scattend dameskoortje dat mij doet denken aan die verschrikkelijke Anita Kerr Singers uit mijn verder toch zo geliefde ouderlijke huis. Enfin, het zijn slechts kleine smetjes op een verder heerlijke plaat, met als hoogtepunten de Creedence Clearwater Revival-invloeden op Chicken pox en Fuquawi (er zijn opnames van jamsessies van de acht heren), het onverwachte gebruik van een soepele akoestische gitaar en elegante strijkers op het slotnummer (jammer dat ik bij een bepaalde wending in de melodie daarvan steeds moet denken aan Mrs Robinson – BTMG had daar twee jaar eerder al een cover van opgenomen, en om de één of andere reden heb ik daar altijd een hekel aan gehad), en last but not least het titelnummer, dat ik sinds ik het anderhalf jaar geleden heb ontdekt al zeker honderd keer heb gedraaid – de allereerste gebruiker hier, de niet meer actieve tondeman, noemt dat "misschien wel [z]ijn favoriete instrumentale nummer allertijden", en wie ben ik om het daarmee oneens te zijn? Kortom, als geheel een dijk van een plaat, en mijn favoriete album uit het werk van deze unieke band.

avatar van teus
BoyOnHeavenHill schreef:
De plaat waarop de sound, de arrangementen en de muzikale kern van Booker T & the MG's volledig tot hun recht komen. Geheel in lijn met de tijdgeest nemen de mannen hier de tijd voor hun nummers, hetgeen overigens niet altijd bijzonder gelukkig uitpakt : zo voegen de laatste vier minuten van het titelnummer niet zo veel toe aan de singleversie, ......... favoriete instrumentale nummer allertijden", en wie ben ik om het daarmee oneens te zijn? Kortom, als geheel een dijk van een plaat, en mijn favoriete album uit het werk van deze unieke band.

Sommige tracks komen idd niet altijd goed uit de verf,maar toch nog goed voor een schoolcijfer 8 (4*)
En ook naar mijn mening het betere album van Booker T ,niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van Melting Pot , en of het mijn favo instr aller tijden is ? ,wat Soul betreft zeg ik Ja! En of de laatste 4 min wat toevoegen zeg ik ook Ja!, ik hou sowieso niet van ingekorte werken die zo niet bedoeld zijn door betreffende artiest, en los daarvan geniet ik echt van de volle 8.15 minuten,wat blijft dit toch x op x een heerlijk instr werk!
Nog meer Booker T. Maar niet op dit album ..ook Green Onions heeft een onweerstaanbare groove die net als Melting Pot nooit verveeld (al enige periode mijn ringtone)
Mss heb ik wel 2 Top instrumentale Soul favorieten

avatar van BoyOnHeavenHill
teus schreef:
En Melting pot is sinds enige tijd de mijne...

Op aanraden van een vriend deze op vinyl gekocht.
Man man wat is dit goed! Melting pot en Fuquawi zijn ook mijn favorieten.