Built to Spill - There Is No Enemy (2009)

Label: Warner Bros.

1. Aisle 13 (3:18)
  2. Hindsight (3:38)
  3. Nowhere Lullaby (4:00)
  4. Good Ol' Boredom (6:31)
  5. Life's a Dream (4:54)
  6. Oh Yeah (5:21)
  7. Pat (2:40)
  8. Done (6:54)
  9. Planting Seeds (4:27)
  10. Things Fall Apart (6:15)
  11. Tomorrow (7:41)
  12. Water Sleepers *
Het leuke van MuMe is dat je denkt een leuk nieuw bandje te hebben gespot, terwijl een hoop mensen het al kennen. Ik hou wel van die overbodige solo's door de muziek heen.

Mooi nee heavy (Pat) en soms leuk gitaarpartijen (good ol'boredom).

Het is ze weer gelukt. Al sinds 1992 is de band van Doug Martsch actief, maar een slecht album hebben zij nog niet geleverd. Built to Spill neemt er dan ook altijd ruimschoots de tijd voor - hun vorige album, You in Reverse, stamt uit 2006 - maar het is ook op het zevende album duidelijk dat de gitaar van Martsch weinig rust heeft gehad. Verveling slaat niet toe door een mooie variatie van drukke en rustige nummers en ook binnen de nummers zelf treedt de nodige variatie op. Dit is ook nodig, want een meerderheid van de nummers duurt langer dan vier minuten. Op dit album dat bijna een uur duurt staan geen albumvullers. Het bijna acht minuten durende Tomorrow is een passende afsluiting van wederom een prachtig album.

ForMusicOnly

avatar van Lost
eindelijk in mijn bezit... en wederom niet teleurgesteld...prachtplaat voor al wie kan genieten van een potje indierock met weerhaakjes!!
What about Canada???

avatar van Sandokan-veld
Misschien een loze opmerking, maar als er een verkiezing zou zijn voor 'mooiste combinatie hoes/titel' zou mijn stem voor 2009 naar deze gaan.

pretfrit
Sandokan-veld schreef:

Er zijn nog lp's van te krijgen....kost wat, heb je ook wat

avatar van Sandokan-veld
Thanks. Misschien doe ik dat wel, maar ik heb pas een paar weken geleden mijn eerste Built To Spill-plaat in huis gehaald (Perfect From Now On), dus daar eerst nog maar een mening over vormen.

avatar van hpdewin
Things Fall Apart Vind ik zonder twijfel beste Built to spill nummer

Razor Disk

Berichten verplaatst naar Built to Spill

Razor Disk
Je hebt perongeluk mijn bericht over het artwork ook verplaatst.

Bedankt voor je oplettendheid, Razor Disk. Ik heb hem weer terug gezet.

avatar van hadiederk
Iemand enig idee wat dat grote ding links op het artwork moet voorstellen?

Geen idee maar mijn eerste associatie was dat van een gestilleerde uitvoering van het monster uit de film Cloverfield.

Overigens heeft Doug Martsch wel lef om met het nogal dissonante Aisle 13 te openen. Veel potentiele fans zullen het album allang aan de kant gegooid hebben voor ze bij de mijns inziens laatste 4 magnifieke nummers aanbeland zijn.

avatar van nognooit
Iemand enig idee wat dat grote ding links op het artwork moet voorstellen?

Het doet mij een beetje denken aan De Sterrennacht van Vincent van Gogh.Zie hier, mocht je de klassieker niet kennen of even wil vergelijken met de cover.

avatar van hpdewin
Wat heerlijk om van begin tot eind door dit album heen te vliegen. Mijn album heeft ook nog de bonustrack: 'water sleepers'. het nummer waar je weer met twee benen op de aarde gezet wordt.

avatar van Mark DJ
Shit ik zie nu pas dat ze deze ook hebben :$ snel even checken!

avatar van dj maus

the enemy

avatar van vinejo
Bezig aan mn tweede beluistering.
This is what I want.

Hoe kan het ook, wie ooit met Treepeople Something vicious/Time Whore maakte is geniaal;

Built to Spill... Most underrated band ever.
4,5/5

avatar van Reint
Kan iemand mij vertellen of de hoes iets te maken heeft met de hoezen van Dinosaur Jr.'s Farm en J. Mascis' Several Shades of Why (ik weet dat minstens één ervan naar LOTR verwijst). Dezelfde kunstenaar wellicht?

avatar van Eveningguard
Zeer aardige plaat. Heer Martsch zijn gitaarpartijtjes blijven een lust voor het oor. Helaas is het niveau niet erg constant. Op helft een staan nogal wat nummers die me niet zo veel doen. Gelukkig zijn de laatste twee nummers helemaal fantadtisch en maken ze veel goed.

avatar van Chungking
Dudeness schreef:

Alle elementen die voor mij BTS onweerstaanbaar maken (de wondermooie stemkleur met z'n liefelijk-melancholische en soms scherpe wendingen, het prachtig gitaarspel dat in verkwikkende golven over je heen komt rollen, de bij wijlen briljante composities en die onnavolgbare manier waarop verschillende ideeën met elkaar verweven worden,...) zijn voldoende aanwezig om van deze luisterervaring iets héél bijzonders te maken.

Dit dus (+ de leuke teksten).
Opnieuw bijzonder fijne plaat van een bijzonder fijne band. Die jongens stellen echt nooit teleur!

Op elk album wel nummers waar ik compleet van omver geblazen wordt, in dit geval:
1. Things Fall Apart
2. Hindsight ("What about Canada?")
3. Tomorrow

avatar van Eveningguard
Het laatste nummer blijft echt zo fantastisch mooi. Waarschijnlijk mijn favoriete nummer van de band.