Tom Petty and The Heartbreakers - Southern Accents (1985)

Label: MCA

1. Rebels (5:19)
  2. It Ain't Nothin' to Me (5:12)
  3. Don't Come Around Here No More (5:08)
  4. Southern Accents (4:45)
  5. Make It Better (Forget About Me) (4:23)
  6. Spike (3:21)
  7. Dogs on the Run (3:51)
  8. Mary's New Car (3:47)
  9. The Best of Everything (4:01)
avatar van Snakeskin
Deze in de catalogus van Tom Petty iets mindere plaat herbergt het onverslijtbare "don't come around here no more". Deze plaat is heeft nooit de status van hit weten te behalen. Daar verbaas ik mij nog steeds over.

Best een aardig plaatje. "Rebels" is wel een lekkere opener. "Don't Come Around Here No More" is een hoogtepunt, maar "The Best Of Everything" is mijn favoriet op deze plaat.

avatar van iggy
aardige plaat van plaat van petty. Er staan toch wel een aantal prima liedjes op. Rebels,southern accents en don't come around here no more zijn absoluut petty krakers. Maar helaas ook een aantal behoorlijke missers. Dat komt wel vaker voor bij tom vind ik.

Hendrik68
Gewoon een hele lekkere plaat dit. Don't come around here no more is qua sound niet bepaald des Petty's maar wel ijzersterk. Rebels is een hele lekkere ouderwetse opener en zo staan er toch eigenlijk nauwelijks zwakke nummers op. Alleen Spike is vrij triest. Petty doet wat van hem verwacht mag worden. Ik vind dit stukken frisser klinken dan de latere Petty in het Jeff Lynne tijdperk.

avatar van musiquenonstop
Vind dit meer dan een aardige plaat, ik draai hem nog steeds graag. Petty zegt zelf de weg kwijt geweest te zijn met dit album en hij vond de horn sectie verschrikkelijk. Een nummer als Make It Better vind hij zelf een wangedrocht.

Ben ik het dit keer niet met hem eens, hij mag nog wel een keer de weg kwijt raken van mij en dan nog zo'n album afleveren. En die horns klinken als een klok, niet alleen op dit album, maar ook op de tournee hiervan. Pack Up The Plantation Live kan ik iedereen aanraden.

avatar van SemdeJong
Leuke plaat maar niet direct de eerste keus als je van Tom wilt gaan genieten. Deze week ga ik mij net als velen anderen weer eens verdiepen in de muziek van Tom Petty.

avatar van rkdev
Zeer matig album van Tom Petty.
'Don't Come Around Here No More' haalt de boel nog aardig op, maar de meeste andere nummers beklijven niet.

avatar van nlkink
Johnny Cash heeft op een van zijn American Recordings nog een ontroerende versie opgenomen van het titelnummer. In de basis zijn de composities redelijk tot goed. Misschien was het met Tom Petty net als al die andere grote namen in de mid tachtiger jaren: Even compleet Het Noorden kwijt qua produktie. Wel een mooie hoes!

Arbeidsdeskundige
Dit pijnlijk ondergewaardeerde album heeft zo veel meer te bieden dan het terecht bewierookte Don't Come Around Here No More. Ik hoor niemand over het intens mooie Southern Accents. Eerder is wel meer dan terecht The Best of Everything genoemd. Dit album geeft mij een gevoel van diepe nostalgie naar de jaren '80.

avatar van Rudi S
Arbeidsdeskundige schreef:
Ik hoor niemand over het intens mooie Southern Accents.

Op de 2 "hits" na heeft het titelnummer de meeste voorkeurstemmen waaronder eentje van mij

avatar van nlkink
Arbeidsdeskundige, lees mijn bericht hierboven van 23 april.

avatar van Germ
Germ (crew)
Duidelijk een minder album van Tom Petty & The Heartbreakers.
Blijkbaar in eerste instantie bedoeld als conceptalbum in de stijl van de titeltrack. Door de toevoeging van de drie songs van Dave Stewart is er van dat plan afgestapt, hierdoor klinkt de plaat wat als een allegaartje.
Ik had best Petty's originele plan verder uitgewerkt zien worden, maar aan de andere kant zat Petty mid-jaren 80 niet in zijn creatief beste fase. Dus of er echt meer uit de halen was geweest durf ik te betwijfelen.

avatar van Kondoro0614
In mijn ogen toch wel wat minder dan voorgaande platen. De plaat struint maar door, en wordt zelfs een beetje te stroperig op zijn momenten. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik het nummer "Rebels" wel geinig vond, en me eigenlijk best enthousiast maakte voor de rest van de plaat maar, de plaat kent ook een paar nummers die gewoon heel sloom zijn, en eigenlijk je hele interesse in deze plaat opeten.

Waar ik me dan wel weer mateloos aan irriteer is dat het nummer "Southern Accents" dan weer niet te streamen is via Spotify. Dat vind ik altijd toch zo'n gezeik dat men dat doet, en dat zullen wel de platenmaatschappijen zijn. Ik snap het nut er nooit echt van, en ik baal er behoorlijk van. Nu moet ik weer met een omweg speciaal dat nummer opzoeken, en voordat je het weet is het een lekker nummer en kun je ze niet opslaan in je playlists, nu was dat gelukkig (en ook jammer genoeg) met "Southern Accents" niet het geval, maar als nog.

Het is dat de plaat niet al te lang duurt, want dat gejammer kwam een beetje mijn neus uit. Zoals ik al zei (en menig ander lid al onder mij verteld), is dit gewoon één van zijn mindere werkjes: dat is ook wel te horen, lol.

avatar van RonaldjK
Net als bij film op streaming waar menige titel ontbreekt: dat is het voordeel van geluidsdragers. Iets dergelijks gebeurde bij Patti Smith Group - Easter waar track 6 geruisloos van streaming verdween. Zit in Southern Accents ook een tekst die niet geheel oké zou zijn?

avatar van iggy
Ik zou niet weten wat er mis zou moeten zijn met de tekst van Southern Accents. Het is toch ook allemaal te gek voor woorden aan het worden.

avatar van Kondoro0614
Ik heb werkelijk ook geen idee RonaldjK, volgens mij is alles gewoon normaal toch? Wat ik zo lees aan de lyrics is het allemaal niet zo spannend.

Bij de metal band Megadeth had je dat een tijdje ook, dat bij de plaat "Peace Sells... But Who's Buying?" mijn favoriete nummer "My Last Words" opeens van de streamingdienst Spotify af was, die gewoon een paar maanden later er weer terug op kwam. De reden van verwijdering is mij nog steeds onbekend, al ben ik blij dat die terug is. Het is een vreemde wereld die diensten, het is wel een makkelijke optie uiteraard al ben je wel gewoon afhankelijk van de grote bedrijven.

avatar van iggy
Maar wordt het überhaupt doorgegeven waarom nummers van de streamingdiensten verdwijnen ? Dat liedje van de Patti Smith Group ligt wel redelijk voor de hand. Hoewel je dan ook aardig wat rap platen in de prullenbak kan gooien

avatar van Kondoro0614
Volgens mij niet iggy, vaak een vete tussen bepaalde partijen, dat van Megadeth was in ieder geval ook niet gecommuniceerd zoverre ik weet.

avatar van RonaldjK
Bij tante Patti bleef het stil, wel zag ik online fans die verontwaardigd waren. Want de tekst van dat nummer komt nu juist op tégen vooroordelen. Daarom des te vreemder.
En ja iggy, er is veel muziek waarvan de teksten prullenbakmateriaal zijn. Maar bij Southern Accents is dat dus zeker niet het geval. Het titelnummer van dit album nota bene en bovendien een eigen compositie, auteursrechten zullen het probleem niet zijn. Wat ook nog kan: iets met de publishing rights. Gedoe met de erven Tom Petty?

Ik ken dit album niet, maar heb het nummer op YouTube gevonden. Mooi hoor, inclusief de tekst! Zou een mooie hertaling van kunnen worden gemaakt in één van vele Nederlandse dialecten. Nedersaksisch of Brabants of West-Vlaams, noem maar op! Opkomen voor je streektaal en je accent.

avatar van iggy
Dadelijk The Yankees call it dumb oftewel Southern Accents eens lekker hard draaien. Klasse nummer overigens. En daarna Peace Sells !

avatar van musician
Heb het album al 40 jaar en moet nog stemmen!
Ik haal het dan maar weer eens uit de kast, want dat is natuurlijk dé oplossing voor streamingsdiensten leed: je kunt ongestoord, onafhankelijk en zonder restricties een album beluisteren. Je hebt een klein stukje kunst in huis gehaald. En daarnaast heeft de artiest er ook nog eens een kleine vergoeding aan overgehouden.
Van die reclames op de streamingsdiensten word je ook niet vrolijk.

avatar van Twinpeaks
Ietwat “ rare” plaat van de beste man . Soms erger ik me aan de middelmatigheid van de songs. Op andere momenten kan ik waarderen van de andere benadering. Als geheel heb ik dit altijd een taaie kluif gevonden. Afzonderlijk kan ik er goed naar luisteren. Heb deze dan ook opgedeeld met de beste nummers van Full Moon Fever en Into The Great Wide Open en dan blijft er een prima cd over die weliswaar lang is , maar waarin voor mij deze tracks tot zijn recht komen. Als heel album trek ik deze dan ook nooit uit de kast. Toch 3 en halve ster voor de goede tracks .

avatar van Germ
Germ (crew)
iggy schreef:

Heel vreemd inderdaar. Vooral ook omdat de cover van Johnny Cash en twee live versies er wel gewoon nog op staan.

avatar van jerome988
Een beetje een valse start met Rebels en It Ain't Nothin' to Me maar daarna gelukkig toch nog 7 fijne nummers.