Frank Zappa - Jazz from Hell (1986)

Avant-Garde
Label: Barking Pumpkin

1. Night School (4:47)
  2. The Beltway Bandits (3:26)
  3. While You Were Art II (7:18)
  4. Jazz from Hell (2:58)
  5. G-spot Tornado (3:17)
  6. Damp Ankles (3:45)
  7. St. Etienne (6:26)
  8. Massaggio Galore (2:31)
beaster1256
overbodige zappa plaat , perfect ingespeeld , maar humorloos en bloedeloos , nee geef mij maar de verbale zappa

avatar van Reinbo
Beetje neurotische electronische Zappa, niet mijn ding.

avatar van Reinbo
G-spot Tornado is dan wel weer leuk.

miloz
wat een ingewikkelde muziek. Maar niet leuk om naar te luisteren. alleen G-spot Tornado is wel heel erg cool. voor de rest vind ik er maar weinig aan.

2,5 ster omdat hij muzikaal zo goed is.

avatar van platedraaier
Dit heb ik nooit begrepen.

avatar van Marb
Leuk en geweldig gekut met een oeroude synclavier, een soort kruizing tussen een keyboard, een computer en een synthesizer uit de jaren '70. Komisch dat ie het nog gebruikte. Zappa tot en met als het om experiment gaat!

3* omdat het niet echt vernieuwend is, maar toch weer heel catchy.

dit lijkt op ouderwets synthersizer gelummel wat vroeger uit japan kwam! maar ik vind het wel grappig het vregt aardig wat van je gehoor om dit allemaal te horen hehehehe deze man heeft elke muziek stijl geprobeerd ! dus waarom niet dit het hoeft niet vreselijk mooi te zijn maar hij heeft het wel op plaat gezet! ik moet er niet aan denken dat ik naar deze opname op cd moet luisteren is mij veel te schel!

avatar van kaztor
Haha, 2,83 voor een album dat genomineerd was voor een Grammy...... vanwege het nummer St. Entienne, een gitaarsolo!

Geweldige plaat! ****
Ik ben benieuwd hoe vaak men deze CD heeft beluisterd alvorens te oordelen. Het is namelijk niet een plaat die je direct doorhebt.
die gitaarsolo heeft overigens een wetenswaardigheid: de gitaar en drumpartij komen van verschillende nummers.

Joy
st etienne dan weer topnummer , de enige van de plaat

Davez
Ik vind het best aardig, Zappa heeft me nog niet teleurgesteld in mijn grote Zappa-ontdekkingsreis

Nicci
ik lees in 'Zappa' van Barry Miles dat ik er naast zit met St. etienne. het nummer is kennelijk toch gewoon zo opgenomen. misschien was ik in de war met een nummer van Sheik Yerbouti.

Marb schreef:

In '86 was dit toch echt state-of-the-art hoor. Misschien ben je in de war met een ander type synth?

Nicci
het klinkt vandaag nog steeds erg goed, dus dat 'oeroude' begrijp ik inderdaad ook niet zo goed.

avatar van Reinbo
Vraag me aan de hand van dit album altijd af wat Frank had gemaakt als hij echt een krachtige muziek computer ter beschikking had gehad, want die synclavier is natuurljk niets vergeleken bij de programma's die je nu bij elke apple gratis mee geleverd krijgt....

G-Spot Tornado

Brilliante opname al zeg ik het zelf.

Reinbo schreef:

ik denk dat je Garageband enigszins overschat . . . .

het kan nu vooral gemakkelijker, maar niet zozeer beter.

Echt een plaat die je een paar keer moet luisteren voor je 'm door hebt. Daarna is het een aardig goede plaat.

avatar van ricardo
Grandioos mooie gitaarsolo in het nummer St. Etienne,ik heb dat nummer even gedownload,maar is m.i een van de ''beste'' solo's van Zappa ooit volgens mij.Vreemd overigens dat dat nummer niet op 1 van de 3 gitaaralbums van Zappa staat.

Joy
het origineel zul je sowieso niet op een van die 3 albums terugvinden,omdat op die 3 platen alleen maar rip offs staan van bestaande nummers

een rip off van st etienne, zou er best op kunnen staan, zo goed ken ik ze alledrie nog niet

Reinbo schreef:

Je praat nu wel over iemand die zelfs uit een fiets muziek kon krijgen.

Joy
das geen kunst, wel dat ie het zonder schaamte, alez, een beetje schaamte, nog presenteerde op tv ook, en daar serieus in was

avatar van kaztor
Leukst is toch wel dat die Steve Allen Zappa later weer uitnodigde toen ie eenmaal beroemd was. Bleek dus toch wel onder de indruk te zijn van dat maffe jochie!

avatar van dj maus
Joy schreef:

St. Etienne is een solo uit een live-uitvoering van Drowning Witch.

avatar van dj maus
Los van St. Etienne, is dit een slechts half geslaagd experiment met de Synclavier, en dat apparaat klinkt gewoon k*t.

Neemt niet weg dat Night School, While You Were Art II en uiteraard G-Spot Tornado erg fijne Zappa-composities zijn.

Gelukkig kreeg dat laatste nummer een tweede leven in diverse klassieke uitvoeringen en While You Where Art is op zichzelf weer een arrangement van een gitaarsolo van de Shut Up-box.

Dat was m'n eerste indruk ook, idem ditto met de meeste jaren '80 platen (die synthesizers). Maar het gaat vanzelf normaal klinken, en dan blijken geweldige composities te zijn.

Nicci
Die Synclavier klinkt geweldig! Ik begrijp best het niet een ieder zijn kopje thee is, maar ik vind dit een van de sterkere platen van Zappa. Ondanks dat we dik 20 jaar verder zijn luister ik nog steeds met verwondering naar deze plaat. Erg sterk gekozen is St. Etienne tussen al dat digitale geweld. Hierdoor komt dit nummer nog beter uit de verf.

Stijn_Slayer
Best een goed album. Natuurlijk hoor ik Zappa ook liever zonder pc, maar ik heb niet zoveel problemen met het beluisteren hiervan. De composities zijn erg vaag, maar wel heel erg goed. Voor die 35 minuten vind ik het een leuk experiment.

avatar van dennisversteeg
Het electronische geluid zal in eerste instantie veel mensen afschrikken, maar nummers als Night School, Beltway Bandits en G-Spot Tornado zijn topnummers met bizarre, maar prachtige melodiën. St. Etienne is een fantastische gitaarsolo, maar is enigszins een vreemde eend in de bijt, hoe mooi het ook is.

Nog een halve punt erbij, dit is echt een blijver, en is altijd weer leuk om weer eens op een regenachtige dag op te zetten.

Overigens, voor mensen die dit allemaal te kunstmatig vinden is 'Greggery Peccary & Other Persuasions" van het Ensemble Modern een aanrader. Hier staat onder meer "The Beltway Bandits", "Night School", en Phaze III werk op. Maar dan uitgevoerd door levende wezens, wat toch weer een heel andere uitvoering geeft.