Nile - Those Whom the Gods Detest (2009)

Label: Relapse

1. Kafir! (6:50)
  2. Hittite Dung Incantation (3:48)
  3. Utterances of the Crawling Dead (5:09)
  4. Those Whom the Gods Detest (8:06)
  5. 4th Arra of Dagon (8:40)
  6. Permitting the Noble Dead to Descend to the Underworld (3:32)
  7. Yezd Desert Ghul Ritual in the Abandoned Towers of Silence (2:33)
  8. Kem Khefa Kheshef (6:18)
  9. The Eye of Ra (5:00)
  10. Iskander D'hul Karnon (6:40)
avatar van HammerHead
Gisteren deze maar vast in huis gehaald en al diverse rondjes in m'n CD-speler laten draaien. Na een inwerkingstermijn van in totaal ruim twee weken nu blijkt ook deze Nile toch weer een blijvertje te zijn, al zal het niet m'n favoriete Nile plaat worden.

Het geheel is zoals we inmiddels van Nile gewend zijn een solide en bruut monster van een album geworden, al wordt er naar mijn smaak nog steeds iets teveel ingezet op snelheid in plaats van pure vermorzelende logheid (maar goed daar hebben we andere bands en genres voor). Ander minpuntje is het Arabische gejengel in het eerste nummer, wat ik erg lelijk vind contrasteren met de muziek.
Dit laat onverlet dat een nummer als 4th Arra of Dagon kan zich met gemak kan meten met het meer epische werk op Nile's vorige platen.

Verder is er nog een opvallend pluspunt: de liner notes zijn weer terug! Die waren altijd erg interessant om te lezen en ook nu heeft Karl weer behoorlijk z'n best gedaan. Het boekwerk bij de CD beslaat liefst 24 pagina's, waarvan bijna de helft de achtergronden bij de nummers beschrijft.

Ik gooi er een haljfe bij en zet 'm met stip in m'n top-10 voor 2009.

Nooit gedacht dat dit iets voor mij zou zijn, maar jezus wat is dit geweldig!
Ik was meteen verkocht!

Alle nummers stuk voor stuk prachtig opgebouwd, de sfeer, de niet-storende-maar-brute-vocals..catchy/meeslepende riffjes.

Het egyptische aspect, nouja ik was er destijds niet bij, maar het klinkt zeker wel bij tijden Oosters
Tevens een van de weinige albums die me totaal nergens verveelt.

En nou heb ik niet echt verstand van het gitaarwerk, maar de drums zijn wel pure porno!
Ik raad zowel drummer als niet-drummer aan te zoeken naar George Kollias op youtube, het is onmenselijk wat die jongen wel niet allemaal kan.

Weliswaar niet zo creatief als Danney Carey, maar zeker geen mindere drummer!

4.5*