Nits - Strawberry Wood (2009)

Label: Werf

1. Hawelka (3:17)
  2. The Hours (2:57)
  3. Distance (4:43)
  4. Departure (4:12)
  5. Nick in the House of John (3:45)
  6. La Petite Robe Noire (1:43)
  7. Now (2:09)
  8. Index of First Lines (2:43)
  9. Tannenbaum (3:16)
  10. Jisp (4:06)
  11. Bad Dream (2:19)
  12. Return (3:01)
avatar van CD-Recensies
Nits: vertrouwd in nieuwe muziek

Het zoveelste nieuwe album (Strawberry Wood) van (The) Nits is natuurlijk geen verrassing meer, maar ik keek er toch gretig naar uit. Met het frisse uptempo geluid van het vorige album (Doing The Dishes) ontstond mijn hernieuwde interesse en honger naar meer nieuwe Nits.

“Yet not only are they in better shape than most ageing rock stars, somehow they have also managed to avoid all of the compromises that can turn even the most idealistic and innovative performers into their own tribute band”. (Bron: nits.nl)

Reeds in 1974 vonden de studiegenoten Henk Hofstede en Alex Roelofs elkaar op de Rietveld academie en vormen een bandje wat later uitgroeide tot The Nits. In 1979 volgt het eerste echte succes met de single Tutti Regazzi. Wie naar de clip van dat nummer kijkt en luistert, herkent nauwelijks iets wat op de hedendaagse Nits lijkt. De new wave van die tijd is inmiddels ingeruild voor muzikale hoogstandjes verpakt in pakkende popliedjes uitgevoerd met een breed scala aan instrumenten.

Strawberry Wood is een zeer Beatlesque album geworden met zang en koortjes die doen denken aan vooral John Lennon. Omdat Hofstede een erkend liefhebber is van de Fabfour en de albumtitel een mogelijke verwijzing is naar twee Beatle-nummers zal deze associatie met de helden van weleer wel opzet zijn geweest.

Het echte commerciële succes zal ook dit keer weer uitblijven. De fans van Nits zijn net als de bandleden inmiddels 25-35 jaar ouder geworden en staan wel bekend als koopkrachtig, maar zijn nauwelijks meer in de platenzaak, op iTunes of in de popzaal te vinden. Nits heeft dat begrepen en ze treden veelal op in theaterzalen waar hun schare trouwe grijze fans lui achterover in de luisterstand zitten. Strawberry Wood is hier een prima album voor. Hoewel de muziek direct herkenbaar is als typisch Nits (vooral door het eigenzinnige stemgeluid van Hofstede) is er toch steeds weer wat nieuws aan hun muziek te ontdekken.

Strawberry Wood is toch echt een ander album geworden dan ik verwachtte na het uptempo album Doing The Dishes (2008). Wat overblijft is echter een prima album met veel luisterplezier. Mijn favo’s zijn het vreemde La Petite Robe Noire en Tannebaum (en dat terwijl Sinterklaas eerst nog moet komen).

Tekst overgenomen van mijn nieuwslog.