Golden Earring - Fabulous Golden Earring (1976)

Label: Polydor

1. Buddy Joe (3:49)
  2. Yellow and Blue (3:48)
  3. Song of a Devil's Servant (5:54)
  4. The Sad Story of Sam Stone (2:56)
  5. God Bless the Day (2:40)
  6. Radar Love (6:19)
  7. Everyday's Torture (5:18)
  8. This Is the Time of the Years (3:36)
  9. Magnificent Magistral (2:45)
  10. The Truth About Arthur (2:56)
Jack in the Box
Polydor bracht door de jaren heen vele compilaties uit van de Golden Earring(s). Meestal waren dat overzichten van hun hits.
Officieel zijn bv. de albums Greatest Hits uit 1968 en Greatest Hits vol. 2 uit 1971. Daar staan ook een aantal b-kantjes en album tracks op.
Fabulous is een van de vreemde verzamelaars die Earring(s)nummers van hun albums uit de jaren 1968 t/m 1973 bevat.
De hits Buddy Joe en de langere versie van Radar Love moeten de koper lokken. Iemand die deze band niet zo goed kent zou denken dat dit een soort greatest hits is.
De samensteller is hier bezig geweest zonder inzicht een aantal nummers van de Earring op een album te kwakken en klaar is Kees!
Er zitten geen slechte nummers bij, maar ik hoor deze nummers liever in de context van de reguliere albums.
Only for collectors dat rond dezelfde tijd verscheen is ook zo'n rare verzamelaar. Daar hebben ze nummers van Winter-Harvest en Miracle Mirror door elkaar gehusseld. Ook van die verzamelaar snap ik het nut niet echt.
Golden Greats (voor de Duitste markt) bevat ook nummers van de jaren 1968-1973, maar daar zit nog een beetje een logische lijn in. Die 70's verzamelaar is ook op CD verschenen.

avatar van musician
Ik geef je gelijk hoor, het is erg moeilijk in te schatten wat de beweegredenen waren om juist deze compilatie te laten verschijnen.

Radar love en Buddy Joe zijn dan nog op single verschenen. Maar de rest?

Toch geef ik het album vier sterren, het is één van mijn eerste albums van de Golden earring geweest, ken daarom de nummers van buiten, en tegen dergelijke herinneringen kan natuurlijk niets op.

Ik moet je ook eerlijk zeggen, als je er eens goed voor zou gaan zitten, is er ook heel goed een prachtige Golden earring compilatie over 1968-1973 te maken. En die verzameling hoeft helemaal niet eens uit de talrijke uitgebrachte singles te bestaan. Maar of dat dan deze Fabulous.. moet zijn is maar zeer de vraag.

Radar love moet zo'n album verkopen maar is eigenlijk niet eens nodig.
Maar op Fabulous staan wel onovertroffen tracks als Yellow and blue, Everyday's torture en Song of a Devil's servant, uit een geweldige artistieke periode van de Golden earring. Ik vind de tracks die gekozen zijn van On the double en Miracle mirror minder maar die van Eight miles high en Golden earring zijn van ware klasse.

Ik denk dat ik mij zou beperken tot 1969-1972. Naast (een uitbreiding van) de laatst genoemde albums kunnen Seven tears en, in mindere mate, Together ook meedoen. Moontan zou ik in zijn waarde laten. Een ware klasse compilatie, wie weet wie je er nog allemaal gek mee kunt krijgen.

Dus de heren weer hun prachtige lange manen terug, de fluit van Barry prominent aanwezig, de gitaar van George..... Misschien dat ze zich in 2011 weer eens zouden kunnen laten inspireren door het begin van de jaren zeventig. Nu ze toch bezig zijn met een nieuw album...

avatar van bikkel2
Ik ken deze ook nog van de Lp . Mijn zwager had deze in ziijn bezit . Het is inderdaad een artistiek interessante periode . Zeg maar post acid /rock meets hardrock , zoiets .
The Earring begon in elk geval een veel donkerdere kant op te gaan . 1968/72 was een experimentelere periode voor de groep . Ze bleven niet als generatie en stadsgenoten als Tee Set en The Motions hangen in de lichtere pop , maar durfden een switch te maken naar iets anders . Het album Eight Miles High is daar misschien wel het beste voorbeeld van .
Als compilatie niet onaardig , maar had geen ramp geweest als het niet was verschenen . Radar Love valt eigenlijk een beetje buiten de boot als song , omdat het duidelijk een ander soort rock is dan al het andere gebodende . Maar de liedjes mogen er zijn en daar gaat het om .