Placebo - Sleeping with Ghosts (2003)

Label: Hut

1. Bulletproof Cupid (2:22)
  2. English Summer Rain (4:01)
  3. This Picture (3:34)
  4. Sleeping with Ghosts (4:38)
  5. The Bitter End (3:10)
  6. Something Rotten (5:28)
  7. Plasticine (3:26)
  8. Special Needs (5:15)
  9. I'll Be Yours (3:32)
  10. Second Sight (2:49)
  11. Protect Me from What I Want (3:15)
  12. Centrefolds (5:02)
  13. Running Up That Hill * (4:59)
  14. Where Is My Mind * (3:47)
  15. Bigmouth Strikes Again * (3:57)
  16. Johnny and Mary * (3:28)
  17. 20th Century Boy * (3:43)
  18. The Ballad of Melody Nelson * (4:00)
  19. Holocaust * (4:30)
  20. I Feel You * (6:28)
  21. Daddy Cool * (3:24)
  22. Jackie * (2:48)
  23. Protège-Moi * (3:13)
  24. Slackerbitch * (3:24)
  25. Eyesight to the Blind * (2:58)
  26. Miss Moneypenny * (2:50)
  27. Hen the Clouds Will Open for Me * (4:19)
  28. Waiting for the Sun of Man * (4:10)
  29. Leeloo * (4:19)
  30. ION * (4:08)
  31. Evalia * (4:20)
  32. Drink You Pretty * (3:55)
avatar van Johnny Marr
Stukken minder dan Meds vind ik, maar voor Without You I'm Nothing moet hij ook niet veel onderdoen, dus het is zeker een goed album. I'll Be Yours en Second Sight zijn wel een beetje zeurnummers. OK, alle Placebo-nummers zijn eigenlijk zeurnummers, maar hier is het écht negatief zeuren. Duidelijk de twee mindere broeders van de plaat.

Afsluiter Centrefolds vond ik ook een dikke tegenvaller, veel te rustig voor hun doen. Het raakt me ook nergens, vergelijk dat eens met de afsluiter van Meds... Protect Me From What I Want was de ideale afsluiter geweest. Het andere experiment, Something Rotten, vind ik wel geslaagd.

Genoeg negativiteit nu, tijd om dit album wat de hemel in te prijzen: de instrumentale opener Bulletproof Cupid was een zeer aangename verrassing, wat een heerlijke ragger! Maar de pareltjes van het album zijn uiteraard This Picture en Special Needs, twee van hun beste nummers. The Bitter End is natuurlijk ook heerlijk en doet het altijd wel goed op een feestje. English Summer Rain verdient ook een vermelding, wat een lekker luguber sfeertje roept dit liedje op!

Placebo is een band die ik nog niet zo lang weet te waarderen. Ze hadden even tijd nodig om tot mij door te dringen. Maar nu kan ik niet wachten om de rest van hun discografie te ontdekken. De volgende op mijn lijstje zijn zeker het debuut en Black Market Music. Naar hun laatste twee worpen ben ik eerlijk gezegd niet zo benieuwd, vraag mij niet waarom...

avatar van Kondoro0614
Vergeleken met het vorige album was dit weer een opluchting zeg. Toch is dit niet mijn favoriet. Dit album kent meerdere leuke hits, die stuk voor stuk wel aanslaan, beginnend met een aardig mooie instrumentale track die echt binnen knalt, en onder andere ook nummers als 'This Picture', 'Special Needs' en 'The Bitter End' die eigenlijk met kop en kont boven de rest uitsteken, dat zie je ook wel aan de streamaantallen. Toch zit iets mij dwars, en dat is waarom men niet heeft getracht hun vlotte en harde opener door te zetten in het volgend nummer, wellicht een paar nummer verwisselen in de tracklist aangezien we nu echt opgepept worden, en vervolgens eigenlijk gelijk weer inkakken door het snelheidsniveau wat naar beneden wordt gehaald.. Iets wat me toch wel wat tegen viel.

Voor de rest is het weer heerlijk 'Placebo', veel zeikerige nummers die toch weer heerlijk aanslaan, de zang zit er weer lekker monotoon in waar ik wel van kan houden en natuurlijk de meezingers. Gaande weg na 'Special Needs' valt het album steeds meer weg, wat niet erg is maar dan valt 'Centrefolds' er toch wat buiten, en voelde het album al wel afgesloten, en dan moet je nog vijf minuten klaar zitten voor een vrij rustig nummer.

Over het algemeen weer gewoon een prima album, kan er nog vaak naar luisteren!

Tussenstand:

01. Placebo