Tom Waits - Glitter and Doom Live (2009)

Label: ANTI-

1. Lucinda / Ain't Goin Down (5:36)
  2. Singapore (4:59)
  3. Get Behind the Mule (6:25)
  4. Fannin Street (4:15)
  5. Dirt in the Ground (5:17)
  6. Such a Scream (2:54)
  7. Live Circus (5:04)
  8. Goin' Out West (3:47)
  9. Falling Down (4:20)
  10. The Part You Throw Away (5:06)
  11. Trampled Rose (5:05)
  12. Metropolitan Glide (3:09)
  13. I'll Shoot the Moon (4:24)
  14. Green Grass (3:20)
  15. Make It Rain (3:58)
  16. Story (2:01)
  17. Lucky Day (3:46)
  18. Tom Tales (35:53)
Davez
Kan wel eens een mooie release worden

avatar van Jeanneman
Op de officiële site van Tom Waits is al een preview van maar liefst acht tracks te horen en dat klinkt erg goed. Ik mis een paar van mijn persoonlijke favorieten van meneer Waits, maar de kwaliteit van de songs die hier wel op staan is dan toch weer zo hoog, dat ik daar goed mee kan leven.

avatar van barrett
Als Waits fan kijk ik hier ook wel naar uit. Als je hem live nog niet of niet kan meemaken moet je het doen met zijn live albums... Bij deze zal ik dat dan maar doen :s

avatar van Demolisher
Live meemaken is dan ook over het algemeen een dure grap, dus ben benieuwd naar dit album.

beaster1256
ja, daar kijk ik ook enorm naar uit , ga hem zeker kopen , waits live is altijd nog een stap dieper in de riool waarin hij staat !

avatar van dennuz
ben ook erg benieuwd! Ik heb alles van Waits dus ook deze schaffen we aan. Weet iemand ook of er ook een dvd van komt?

avatar van Mr. B
Jezus al die goeie platen die uit komen dit jaar, waar haal ik de tijd vandaan..

avatar van muziekobsessie
er is ook al een tijdje een radio opname van een concert van deze toer(met compleet andere setlist!!) uit atlanta te downloaden. echt een aanrader ik draai deze behoorlijk vaak. live is waits echt vele male beter nu

avatar van Mr. B
THNX ik heb hem nu binnen, ik ben benieuwd.

Cd 2 was de eerste die ik ben gaan beluisteren; ik was wel benieuwd wat ome Tom ons te vertellen had op Tom Tales.
Welnu, een hoop humor onder begeleiding van wat piano-gepingel en dat meer dan 30 minuten lang. Leuk voor een keer maar meer ook niet. Laat ik dat maar als een extraatje zien. Ik heb dat ook een beetje met Nighthawks at the Diner alleen heeft Waits het op dit album goed opgelost door het op een extra cd te zetten.

Cd 1 bevat naast 1 gesproken Story (over zijn eBay avontuur) Waits-composities in een voortreffelijke setting: veel nummers hebben een compleet andere aanpak gekregen wat me in veel gevallen ook goed bevalt. Ik noem een Singapore, of wat te denken van een Waits die keihard Prince achterna gaat op het uiterst funky Such a Scream waar de kleine dwerg uit Minneapolis ook z'n uiterste best voor zou moeten doen!
En wat is Live Circus een heerlijk sprookje geworden: alsof Amélie van een mooie prinses in een grommende zwerver is veranderd.
Tom gromt zich 17 nummers lang door zijn repertoire en doet dat tijdens diverse shows van de tour (dit is dus niet één complete avond die we te horen krijgen). Hij kronkelt, hij snauwt en hij entertaint dat het een lieve lust is en het publiek eet uit zijn hand.
Ik heb niet zo veel met live-albums maar hier zie ik het helemaal voor me en besef ik dat Tom Waits momenteel op de nummer 1 positie staat om ooit nog eens live mee te maken, hoe lastig het zal worden dat dit ook daadwerkelijk zal lukken (om over de belachelijke prijzen maar te zwijgen).
Door die andere aanpak van de nummers is Glitter and Doom Live zijn geld dubbel en dwars waard en dat kan voorlopig dan ook niet anders beloond worden met 4,5 eh, glitters...... plus de mededeling dat dit veel meer is dan 'gewoon een live-album' en dat het inkleuren van de gele sterretjes ondoenlijk is. Vier is veel te weinig om aan te geven wat ik nu echt het mooist vind om naar te luisteren.

Voor de liefhebbers:

1. Lucinda / Ain't Goin Down (Birmingham - 07/03/08)
2. Singapore (Edinburgh - 07/28/08)
3. Get Behind The Mule (Tulsa - 06/25/08)
4. Fannin Street (Knoxville - 06/29/08)
5. Dirt In The Ground (Milan - 07/19/08)
6. Such A Scream (Milan - 07/18/08)
7. Live Circus (Jacksonville - 07/01/08)
8. Goin' Out West (Tulsa - 06/25/08)
9. Falling Down (Paris - 07/25/08)
10. The Part You Throw Away (Edinburgh - 07/28/08)
11. Trampled Rose (Dublin - 08/01/08)
12. Metropolitan Glide (Knoxville - 6/29/08)
13. I'll Shoot The Moon (Paris - 07/24/08)
14. Green Grass (Edinburgh - 07/27/08)
15. Make It Rain (Atlanta - 07/05/08)
16. Story (Columbus - 06/28/08)
17. Lucky Day (Atlanta - 07/05/08)

avatar van muziekobsessie
spijker op zijn kop aero! Heb 'm destijds in 99 in Den haag gezien, 4e rij(Tom Barman zat naast mij), Onbetwist t beste concert ooit voor mij(Prince in ahoy '86 is 2e). Live is Waits nu zo gegroeid dat zijn studiowerk echt in t niets valt. Hij verbouwd elk nummer naar n compleet ander genre. Wel jammer dat Black Market baby hier niet opstaat, die is in reggeastijl echt formidabel(Atlanta concert met maar liefst 26 nummers),ben overigens ook benieuwd naar Terry Gilliams nieuwe film waar Waits de duivel speelt. Ik ben er de volgende x in nederland bij, al moet ik een 2e hypotheek afsluiten.

avatar van muziekobsessie
aangezien ik t 26 nummers tellende Atlanta concert heel veel gedraaid hebt, vind ik toch een paar toppers ontbreken op deze verzamelaar. Het schizofrene Cemetery Polka(met gedeeltelijk live circus)en wat dacht je van All the world is green en het massaal meegezongen Innocent when you dream. Wel grappig dat elk optreden van deze toer een andere setlist heeft, de band heeft flink gestudeerd. I'll shoot the moon is hiervan wel weer weergaloos.

MentalTheo58
beaster1256 schreef:

Ha ha ha!!!

avatar van djarend
Zo, vandaag recensie in Volkskrant gelezen en schrok even, VK is altijd wel TW minded en hij kreeg een matige recensie met slechts 3 sterren, Ik heb de cd nu binnen en in mijn handen, opgezet en nu helemaal beluisterd en vind hem ronduit geweldig, Ben ook fan van zijn meer ingetogen nummers en die staan hier nauwelijks op maar hij is super op dreef. De verpakking is, zoals verwacht weer helemaal af en ziet er prima uit, 2e cd nog niet beluisterd maar dat komt later wel, die vind ik minder belangrijk en interessant. Topper !!

yorgos.dalman
Sterk live concert. Toppers als Singapore en Get behind the mule zijn ware traktaties. Make it rain is ook al zo grandioos, stampend, intens (op de bootleg 'Tom Waits live at the Civic Theatre' is het zelfs het openingsnummer).
Maar de grootste verrassing is wel het aangrijpende Dirt in the ground (van Bone machine). Hier kruipt Tom Waits echt onder je huid.
Mensen die van Tom Waits live houden - en wie doet dat niet - moeten maar eens achter de VHS 'Big time' aangaan, voor zover ik weet, nog altijd niet op dvd verschenen.

avatar van DBL
DBL
Wat een duur jaar voor mij! Al mijn (mannelijke) helden hebben één of meer nieuwe releases uitgebracht. Dit is één van de beste tot nu toe. Waits is live altijd geniaal, en dit is een verzameling prima uitvoeringen van enkele van Waits' mooiste songs. 'Fannin Street', 'Goin Out West', 'Make It Rain' en inderdaad 'Dirt In The Ground' zijn met name briljant. Ik geef 4 sterren, maar het zal vast wel meer worden.

avatar van djarend
Heb de speciale versie binnen, leuk hoor, poster erbij, programmaboekje van de tour met echte handtekening van Tom en T-shirt, joepie......

Father McKenzie
Deze wil ik onder de kerstboom zien liggen, graag, O Santa Claus....

avatar van AriTupari
Gelukkige verjaardag, Thomas!

avatar van barrett
Geweldige cd, gekregen van mijn schatje voor Kerst... Een beter cadeau kon ik niet krijgen

Soms is een cd gewoon zo goed dat je niet weet wat je er nog meer over moet zeggen Ik bedoel, ik verafgood Tom Waits, dus ik was ook erg blij met Real Gone en Orphans, maar geen van beide heeft me zo geraakt van de eerste tot de laatste noot als deze parel. Uiteraard komt dat omdat de nummers hier geen inrijperiode nodig hebben - je kent ze allemaal al, alleen nog niet in de waanzinnig bezielde, schurende, schoppende en schurkende versie zoals je ze hier hoort.
Meest brilliant zijn naar mijn mening Singapore, Such a Scream, Metropolitan Glide (echt een nummer om live te horen denk ik, want op Real Gone heeft het me nooit zo geboeid), I'll Shoot the Moon (was al een van Waits' mooiste liedjes, maar hier vond ik het nog een pak pakkender dan anders) en uiteraard Make It Rain, waar hij duidelijk zelf zot op is want hij speelt het vrijwel overal de laatste jaren

Een spijtige zaak: dit album maakt het gemis dat ik Tom Waits nooit zelf live gezien heb nog net iets zwaarder Maar nu weet ik het echt zeker: als hij nog een keer in een straal van 300 km komt, ga ik kijken, hoeveel het ook mag kosten!

AddictedToElvis
Wat een cd! Fantastische concertregistratie. Zijn stem wordt met de jaren alleen maar krachtiger en zijn liveshows zijn zo verschillend van zijn studiowerk. Hij heeft zoveel verschillende dingen opgenomen, bij elke nieuwe cd die ik luister hangt mijn mond weer wijd open. Wauw, wat ben ik blij met deze cd!

avatar van barrett
Deze man blijkt hoog te staan op menig concertlijstjes en ik denk niet dat het na deze verzamelaar live werk het aantal geslonken zal zijn, integendeel. De songs blijven beklijven ookal is het dan een verschillende uitvoering, wat ik overigens geweldig vind.

Nu is het gewoon hopen op een nieuwe studioalbum van deze man... En wie weet met wat hij dan afkomt

AddictedToElvis
Weet iemand of de beste man in de nabije toekomst nog optreedt / naar Nederland komt? Na dit album wil ik hem heel graag live zien!

Rain dog
Ik ben ook fan van meester brombeer maar vroeg me toch af op welk album het prachtige nummer " i'll shoot the moon' staat,dacht eerst dat dit een cover was maar dit blijkt niet te zijn.
Dit live album boeit me veel meer dan z'n vorige concertalbum van zijn Islandsperiode hoewel die tijd voor Waits wel zeervruchtbaar en vernieuwend en pareltjes als (mijn favoriet trouwens) Rain dogs,... opleverden.
Ik heb hem spijtig genoeg nog nooit live aan het werk gezien en zal dit er nog wel van komen...?
Weeral eventjes geleden trouwens dat hij België aandeed en als hij dan komt is het in een wip en een flik zo uitverkocht en zeer exclusief (Bourla in A'pen).

avatar van Marco dB
I'll shoot the moon staat op The Black Rider.

Rain dog
Thanks Marso dB, die heb ik nog niet van hem.
Is hij een aankoop waard, want toch al mindere recensies/kritieken over dat album gelezen? Minder toegankelijk, maar ja wat wil dat zeggen in het Tom Waits werk, ik vind al z'n periodes wel iets hebben, dus...

Rain dog
Sorry moet natuurlijk Marco zijn hé!

avatar van Marco dB
The Black Rider is zeker niet de makkelijkste, maar wel een van mijn favorieten. Hele intieme pareltjes (Briar and the rose, November, Lucky day, I'll shoot the moon) worden afgewisseld met krankzinnige instrumentaaltjes. Dat maakt het zeker geen instapper. Wel een plaat die je blijft draaien. Zie het als een lange termijn investering.

AddictedToElvis
Grappig dat bij Tom Waits het bijna nooit over 'goed' of 'slecht' gaat, maar over wel/niet toegankelijk.