Eluvium - Similes (2010)

Electronic
Label: Temporary Residence

1. Leaves Eclipse the Light (5:42)
  2. The Motion Makes Me Last (5:25)
  3. In Culmination (2:56)
  4. Weird Creatures (4:35)
  5. Nightmare 5 (3:29)
  6. Making Up Minds (6:30)
  7. Bending Dream (2:42)
  8. Cease to Know (11:16)
avatar van MJ_DA_MAN
Eindelijk weer een geheel album (onder de naam Eluvium) van mijn favoriete artiest . Hij komt dus pas de 23e februari volgend jaar uit, but I will be patient .

avatar van MJ_DA_MAN
Op dit album zal overigens voor het eerst op een plaat van de beste man zang en percussie voorkomen. Ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

avatar van Tha)Sven
Verrassend mooie hoes zeg. Hopelijk wordt deze plaat wel wat evenwichtiger dan zijn voorganger.

Poa
Ik vond (volgens mij als een van de weinigen) Copia gewoon weer een erg mooi albumpje, ben dus ook benieuwd naar deze.

elrayo
Tha)Sven schreef:

Verrassend? Ik vond de vorige hoezen ook erg mooi!

avatar van trebremmit
Poa schreef:

Ik ook hoor, daarom ook weer benieuwd naar deze.

The Motion Makes Me Last bevalt mij echt zeer goed. Die vocals pakken ook erg mooi uit, weet iemand of het Cooper zelf is die zingt?

obsessed schreef:
Waar luister je dat nummer ?

avatar van Tha)Sven
Even wennen ja, maar het bevalt me wel. Ik heb ook nergens duidelijkheid kunnen vinden of het Matthew zelf is. Hopelijk zijn er maar twee nummers met zang, anders gaat het te snel vervelen ben ik bang.

avatar van MJ_DA_MAN
Leaves Eclipse the Light is inmiddels ook te beluisteren; beetje gemengde gevoelens gezien ik geen fan ben van de stem erin. Lijkt er (in eerste instantie helaas) op dat de man toch (vrij veel) gaat variëren en misschien zelfs wel een geheel nieuw pad inslaat.

Wat een teleurstelling. Een vrij vlakke plaat waar de vocals eluvium tekort doen. Het lijkt nu wel een soort van 13 in een dozijn postrock bandje. Alleen afsluiter Cease to Know klinkt wel mooi.
Zal hem morgen nog een keer luisteren omdat dit eluvium is, anders had ik de plaat geen kans meer gegunt.

thedude1975
Ik luister hem nu voor de tweede keer en ik vind de introductie van zang een zeer positieve ontwikkeling. Zijn (ik neem aan dat het Matthew zelf is die zingt) stem sluit mooi aan bij de muziek.

avatar van otnemem
Ik kan de lichte verandering wel waarderen. De sfeer ten opzichte van andere albums is immers niet drastisch veranderd. Zijn mompelende zang voegt wel iets toe vind ik. Nog rustgevender...

In The Motion Makes Me Last is het echt prachtig.

avatar van MJ_DA_MAN
Duidelijk de minste plaat van de man, helaas. Het toevoegen van zang en percussie is helaas geen succes geworden; de zang voegt niks toe, sterker nog, het maakt het alleen minder (niet in alle nummers is overigens zang te horen). De percussie is dan wel een leuk iets, maar de man is véél sterker in het maken van gewone ambient. Bovendien wordt de instrumentatie vrijwel altijd bedolven door de niets toevoegende zag. In Culmination is eigenlijk het enige nummer dat klinkt zoals Eluvium moet klinken (héél mooi!), en dat geldt in mindere mate ook voor Bending Dream. De eerste twee nummers zijn ook zeker wel leuk, maar zoals ik al zei moet de man zich dus blijkbaar weer geen richten op zijn vertrouwde stijl. Hopelijk gaan we die weer horen als de man binnenkort een soundtrack uit gaat brengen van een of andere film.

avatar van Rhythm & Poetry
Toegegeven: het is misschien niet echt handig om met dit album van Eluvium te beginnen, maar ik zal het goed maken door ook iets van zijn vorige werk te beluisteren. Van Similes ben ik niet echt onder de indruk, alhoewel de zang (bijvoorbeeld op de opener) er bij mij wel erg goed in gaat. Verder blijft de muziek op dit album me niet helemaal bij alhoewel In Culmination wel degelijk de moeite waard is, net als Weird Creatures. Het zijn ook die twee nummers waar ik oprechte emotie in terug hoor en dat mis ik wellicht op de overige tracks. Het lijkt me zeker de moeite waard om mij eens meer in deze man te verdiepen, op naar zijn vorige albums!

avatar van we tigers
Vooralsnog een beetje een teleurstellend album. Ik ben niet kapot van de vocals en vind dit afbreuk doen aan het geheel. Er staan hier en daar schitterende stukjes muziek op, maar die momenten van schoonheid worden verzopen in een nietszeggende aanmaaklimonade van goedkoopklinkende klanken als die van een elektrische piano en gemakkelijke galm.
Slotnummer wiegt overigens wel weer lekker weg. op dit moment een krappe 3*

khonnor
Eluvium: Similes < Reviews | PopMatters

Similes reviews at Metacritic.com

velen hier staan precies een beetje alleen in hun mening over dit album. ik vind het een geweldig mooi album: een soort van poppy ambient, die en klein beetje doet denken aan de eerste ambient experimenten van brian eno. afsluiter cease to know is imho in elk geval één van de mooiste nummers van het nog korte 2010....

Popmatters? Zijn dat niet die jongens die anderhalve week geleden nog die nieuwe Joanna Newsom compleet de grond in boorden?

Nou ja, absolute bagger is dit natuurlijk niet maar die waardering van jou vind ik dan ook wel weer erg gul. 't Is een interessante poging om zijn geluid te verruimen, maar 's mans stem is nu eenmaal niet zo geweldig en een paar nummers missen toch wat dynamiek. Anderzijds, nummers als the motion makes me last & nightmare 5 zijn best wel schoon wanneer men ze afspeelt zo ergens rond 4 am. Afijn, goed maar geen topper dus, daarvoor is Cooper hier net iets teveel zoekende.

avatar van AOVV
Ik denk dat dit album beter had geklonken zonder de zang. Als je die wegdenkt, dan krijg je toch mooie muziek. De beste nummers op deze plaat zijn 'The Motion Makes Me Last' en het wegdromende 'Cease To Know'

3 sterren

avatar van Tha)Sven
Het scheelt gelukkig dat hij zijn echte kwaliteiten niet is kwijtgeraakt, wat hij op zijn nieuwste release Static wel bewijst.

avatar van Maiky
Eluvium's vorige albums kon ik bijzonder waarderen, maar Similes was een gok; raakte ik door de toevoeging van zang het vertrouwen in Cooper kwijt of mag dit zich meten met zijn betere werk? Die twijfel zorgde ervoor dat het album in een hoekje kwam te liggen waar ik me slechts sporadisch, met grote terughoudendheid, aan wilde wagen. Die twijfel was ongegrond en inmiddels volledig verworpen. Geheel tegen de algemene opvattingen in (op MusicMeter in ieder geval) vind ik Similes, na Static Nocturnal, Eluvium's beste werk. Een enorme verrassing die inmiddels niet meer weg te denken is uit mijn vaste afspeellijst.

Eens te meer weet Eluvium een enorm gevoel in zijn muziek te leggen. Een gevoel dat in ieder geval heel goed past bij mijn (muzikale) opvattingen. Daar kan zelfs de matige zang niets aan veranderen; ik vind het juist een essentieel onderdeel. Het geeft net dat beetje extra aan tracks als The Motion Makes Me Last; het gaat heel fijn samen met de lage pianonoten. Er wordt als het ware een warme deken over je heen gegooid. Bovendien vind ik die hoge, echoënde piano erg prettig, alsof er witte kiezeltjes in helder bergwater worden gegooid (een sound die ik ook op Moby's Play kon waarderen).

In Culmination lijkt erg veel op Riceboy Sleeps' Stokkseyri, hetzelfde idee van een chaos aan pianotoetsen, maar waar Stokkseyri heel goed druppels van een herfstbui in een plas water weet vorm te geven, daar is In Culmination wat warmer. Wonderlijk. Ik kan overigens beide nummers erg waarderen. Similes straalt een bepaalde rust uit, zelden dreigend, maar wel donker. Het is een feelgoodplaat, maar dan anders. Eluvium geeft me telkens het gevoel dat er vrede wordt gesloten. Weird Creatures heeft dat subtiel euforische, iets avontuurlijks, alsof je een nieuwe wereld hebt ontdekt dat nog mooier is dan Avatar's Pandora. Mooi ook hoe die doffe tikjes op de achtergrond de track inkleuren. Making Up Minds is een voortreffelijke conclusie met een heerlijke, berustende melodie. De wisselingen tussen hoog en laag van de piano en de zang bezorgen me keer en keer kippenvel. Mooi hoe het nummer halverwege nergens meer naartoe lijkt te gaan en verdrinkt in verwarrende, hallucinerende pianodraadjes.

Similes bevat alles wat ik van een Eluviumalbum kan verwachten: weidse ambient (Bending Dream), mooie melodieën, een mooie sound en een fijne sfeer. Een hoes die bovendien weer perfect bij de muziek past. Rustgevend, geruststellend, hypnotiserend en dromerig: ik ben er helemaal weg van.

avatar van Tha)Sven
Ik ben het helemaal met je eens. Vind dit inmiddels samen met Static Nocturne zijn beste werk. Zijn vorige platen bevatten allemaal wel schitterende nummers maar werden afwisselend door aardige nummers. Hier klopt het gewoon helemaal. Met name de zang vind ik een geweldig nieuw element en perfect gebruikt. Goede review!

avatar van popstranger
Zelfs met zang werkt Eluvium bij mij. Cease To Know is intens mooi en duurt zelfs nog te kort. Zou me een eeuwigheid kunnen wentelen in de rustgevende muziek hier.