Twee jaar geleden ontdekte ik Frightened Rabbit dankzij het album The Midnight Organ Fight, waar ik destijds heel enthousiast over was. En nog steeds leef ik op bij het horen van het nummer The Modern Leper. Met The Winter Of Mixed Drinks verschijnt hun derde album, en de vraag die ik bij dit album stel is of ze hiermee nu eindelijk het grote publiek gaan bereiken. Wat niet in hun voordeel werkt is dat je in hun muziek moet groeien. Voor geduldige muziekliefhebbers die de tijd nemen voor albums is een groeiplaat als deze natuurlijk een must, maar voor de radio is dat anders en laat dat medium nou net een belangrijke muzikale inspiratiebron zijn voor potentiële fans. Om niet te vervallen in elitaire generaliseringen lijkt het me beter om dit onderwerp te laten voor wat het is. Eén van de redenen dat ik zo enthousiast ben over Frightened Rabbit is vanwege de krachtige stem van zanger Scott Hutchison, met een dramatiek waarmee zelfs het meest met clichés doorspekte popliedje serieus wordt genomen (niet dat Frightened Rabbit die schrijft). En als hiermee de Bono-alert wordt geactiveerd wil ik je geruststellen: veel zangers willen doorschieten in die dramatiek, maar Hutchison weet dat te voorkomen.
Things, waarmee het album opent, behoort niet tot de uitschieters, maar is wel een goed voorbeeld van de kracht van zijn stem, omdat deze ervoor zorgt dat een op papier langdradig nummer toch nog rijk is aan variatie. De eerste single van dit album heet Swim Until You Can’t See Land en is op elk gebied sterk. Het is geen zware muziek, zeker voor Frightened Rabbit-begrippen erg catchy, prachtig gebruik van instrumenten en die stem, waar ondertussen al genoeg woorden aan zijn gewijd. In The Loneliness is het eventjes wachten op de finale, maar als die dan komt kan ook iedereen mee doen!
Rijk aan variatie is The Wrestle dat na elke luisterbeurt beter wordt en met de eerste single en Nothing Like You behoort tot de hoogtepunten van dit album. Skip The Youth is veruit het langste nummer van het album wat ook komt door het bijna twee minuten durende noise-intro. Zelf had dat van mij niet gehoeven, in ieder geval had het een minuutje korter mogen duren. Hierna volgt echter de vertrouwde stem in een aangenaam nummer. In Man/Bag Of Sand hoor je vaag het refrein van Swim Until You Can’t See Land met (waarschijnlijk) geluid uit een film, kortom: meer een over-artistieke uitbarsting dan een nummer om serieus te nemen.
Foot Shooter is niet speciaal, het enige wat opvalt is de vage hoge achtergrondstem op het eind van het nummer. Not Miserable daarentegen, weet zich wel te onderscheiden vanwege het refrein waarin er een Animal Collective-achtig effect ontstaat door het herhalen van een kort gedeelte van een tekst (tekort om te verstaan wat er wordt gezongen), maar hier houdt de vergelijking dan ook op. Valt het album je allemaal te zwaar, dan is Living In Colour een aangename onderbreking, een fris ‘opzwepend’ nummer. De afsluiter van dit drie kwartier durende album moet dan nog komen in de vorm van Yes, I Would waarin alvast een voorschot wordt genomen op het applaus.
Want dat applaus gaat er komen. Ik kan een lange conclusie geven over alle pluspunten van dit album, maar omdat ik me bij de inleiding al nauwelijks kon inhouden, lijkt het me beter de ode aan Scott Hutchison’s stem dit keer over te slaan. Laat ik mijn hoop en toch ook wel verwachting uitspreken dat de Schotse band dit jaar een groter publiek weet aan te spreken, ook buiten de (grote) groep indie-rockfans. Met The Winter Of Mixed Drinks, dat krachtiger is dan hun voorgaande album, hebben ze de lat weer een stuk hoger gelegd voor een vierde album van misschien dan wel een ‘mainstream’ band.
For Music Only