These New Puritans - Hidden (2010)

Label: Domino

5. Attack Music (4:48)
  6. Fire-Power (3:20)
  7. Orion (4:31)
  8. Canticle (1:12)
  9. Drum Courts - Where Corals Lie (6:14)
  10. White Chords (3:42)
  11. 5 (4:32)
avatar van Lukas
Grappig plaatje dit. Begint als een soort Yello met gothic-invloeden, maar werkt geleidelijk toe naar een wat moderner geluid. Verder is dit overal van gejat, maar dat maakt het toch wel weer een eigenzinnig geheel. Een genre valt er dan ook maar moeilijk op te plakken, varieert van dancerock tot new wave tot een soort poppy industrial. Vooral het nerveuze We Want War (hier komt Yello om de hoek kijken) is leuk. 3.5* voorlopig. Edit: toch maar 4*

avatar van platedraaier
Een aparte sound. Yello hoor ik niet echt terug, maar een beetje 80er jaren electronic invloeden zijn duidelijk aanwezig. Maar ook rock en wave uit die tijd hebben zeker invloed op de mannen. En klassiek is toch ook duidelijk hoorbaar een inspiratiebron.
Naast de volop aanwezige synthesizer is het gebruik van blaasinstrumenten erg opvallend, alsmede het gebrek aan gitaren.
"Attack Music" blijft bij mij in m`n hoofd rondspoken. Bijna hypnotiserend geluid wat deze band af en toe laat horen.
Erg leuk plaatje en zeker het luisteren meer dan waard. Maar verwacht geen makkelijke hap-slik-weg pop.

Mijn eerste album van 2010, aangeschaft naar aanleiding van een paar goede recensies en de vergelijkingen die gemaakt werden met Archive. Maar waar die vorig jaar met een mooi uitgebalanceerd album kwamen, heeft dit album na een aantal luisterbeurten nog moeite om als een geheel over te komen. Het springt heen en weer van electronic, naar prog, naar hiphop, naar wave, naar punk, naar klassiek. Dat levert soms hele leuke resultaten op, zoals het deinende We Want War, pakkende Attack Music en door klokkenspel-begeleide 5, maar vaak ook een wazige brij aan invloeden. Als de band dit beter kan kanaliseren, belooft dat veel voor de toekomst. We Want War toont iig aan dat ze het in zich hebben, wat een lekker nummer.

avatar van sander.h
Ik zou deze muziek niet als "mooi" omschrijven (buiten de warme klassieke klanken die geregeld de kop opsteken wellicht), maar ik ben in elk geval geintrigeerd door wat men hier laat horen.

Een aparte combinatie van klassiek aandoende blazers en strijkers op een bedje van knallende (electronische) percussie en synth-loopjes, de ene keer met onheilspellend geprevel, dan weer met melodieuze zang en klassieke achtergrondkoren, hier en daar aangevuld met wat jazz-flarden of avant-gardistisch gepingel. Kortom, eigenlijk niet echt goed te omschrijven

Ik weet nog niet of ik hier alles van ga trekken, maar het hierboven al genoemde We Want War is in ieder geval een heel lekker nummer.

avatar van AOVV
Merkwaardige mix van klassieke muziek en elektro, en ook de term jazz is in sommige nummers niet ver weg, maar ik vind het zeker niet slecht. Vooral 'Time Xone', 'We Want War', 'Attack Music' en de schitterende, onheilspellende, creepy (door de bellen) '5' spreken me wel aan. Een nummer dat ik dan weer helemaal niet kan pruimen is 'Fire-Power', vreselijk.

3,5 sterren

avatar van Lennart_M
Tot nu toe 1 van de betere albums dat dit jaar, 2010,ons heeft gebracht. We Want War is echt super.

avatar van jeroen1904
Ze speelden afgelopen woensdag in de AB het voorprogramma van The XX (doen ze de hele toer) en ik zag hen een nummer of 3 à 4 nog spelen. Eén van die nummers was Attack Music en ik werd compleet weggeblazen. Na het optreden van The XX even rondhangen aan de merchandise stand en een vriend van mij zag dat daar ook deze cd te koop was (voor 10 euro dus eigenlijk een koopje). Heb mij exemplaar aangeschaft en na eerste luisterbeurt vond ik dit maar vrij zwak. Waarschijnlijk in de euforie van het concert gewoon weer een plaatje gekocht dat ik na enkele dagen in de kast leg. Echter dit al 2 dagen bijna continu gespeeld nu (de aanhouder wint). Echt een geweldig raar album. Voor mij een mix tussen Engelse 80's sound, Talk Talk, Scott Walker, klassiek en rock. Verwacht geen gitaren, geen refreinen, maar verwacht wel hobo's, achtergrond koren, repetitieve teksten, en zeer goede drums. Echt rare muziek, maar ik ben er wild van. Loop al hele dagen met Attack Music in mijn hoofd. Het gebeurt niet veel, maar ik kan dit nu al de volle lap = 5 sterren geven. Plaat van het jaar (nu al in februari), ik denk het wel.

Eén of twee beluisteringen volstaan niet om hier een score te geven. Voor veel platen is dat een cliché, maar hier geldt het driedubbel en dik. Na één beluistering dacht ik aan een schrale 3, vooral omwille van het soms toch wel sterk drumwerk (om maar te zeggen dat ik voor de rest geen blijf wist met wat ik voelde bij het luisteren). Maar daar waar ik oorspronkelijk een gebrek aan melodie, afwisseling en weet ik veel wat allemaal ervaarde, klopt de hele plaat nu als een bus.
Niets in mijn cd-collectie wat hier maar op lijkt, al kan ik mij wel vinden in de referenties van jeroen1904.
Momenteel 4,5 sterren, en met een plaat als deze weet je nooit: zijn het er op het einde van het jaar de volle 5 of zijn het er terug weer 3 ? Alleszins goed voor een intense luisterervaring !

avatar van AriTupari
Wat een plaat! Attack Music is inderdaad de song die zich meteen in je hoofd nestelt en die afgelopen woensdag in het voorprogramma van The xx weergaloos was, Jeroen.
De muziek is zo gedetailleerd, een wirwar aan klanken, een mix van stijlen (70's symforock, electronic, post-rock,...) waarin de drums centraal staan.
Ja, ik ben ook fan. Album van het jaar is misschien wat vroeg om te zeggen, maar hij zal toch hoog eindigen in mijn eindejaarslijst.

avatar van sydbarrett
Ik sta echt versteld....
Vielen ze twee jaar geleden nog niet heel erg op met hun eerste album dat niet echt heel anders was dan de meeste Engelse 'wave/punkfunk-bandjes'. Nu hebben ze een sound gecreëerd die niet te omvatten is en waar ik (80s) Synthpop, klassiek, hiphop, minimalistische klanken (Steve Reich, Philip Glass), dubstep, oosterse klanken en nog veel meer hoor.
Misschien is het wel allemaal wel iets té bij elkaar gezocht, maar er zijn prachtige nummers uitgekomen die (één van de weinige punten van kritiek) geen echte eenheid vormen.

Een speciaal album dat zowel terug- als vooruit kijkt...
Voor nu 4 sterren, maar maakt sowieso kans op verhoging en zal ongetwijfeld in de eindlijstjes gaan komen.

We Want War is 1 van de meest opvallende singles van dit jonge jaar!

avatar van GothicBowie
ik zou ze een 5 geven, maar het moet nog wat groeien, live gezien in voorprogramma van The XX en vielen me toen al enorm mee, ze waren zelfs een beetje beter dan the XX in mijn ogen, vooral die drumpartijen in combinatie met soms hemels stem viel op, ook op plaat bepalen die drums beetje de sound, bij veel bands maar ok.. een heel goeie plaat moet ik zeggen, These New Puritans is een band om naar uit te kijken in 2010

avatar van Near
Waw. Lang geleden dat ik nog eens een nummer zo geniaal als 'We Want War' heb gehoord.. jezus.. ik kan er echt naar blijven luisteren! De rest van de plaat is ook goed, maar moet het nog even laten bezinken allemaal.

Ik heb zo'n beetje elke muziekstroming inmiddels wel voorbij horen komen, icm dit album. Dat is zowel een sterkte als een zwakte. Wel durf ik er inmiddels 4* voor te geven, want We Want War en 5 zijn wel echt fenomenale songs...

avatar van Near
Iets te inconsistent voor een echte topscore. Jammer, want Hidden bevat toch wel een aantal regelrechte klassiekers - We Want War, White Chords, en Drum Courts - Where The Corals Lie zijn drie zeer verdienstelijke songs. Verder echter iets te veel vulling en slechts half-geslaagde pogingen tot het scheppen van een sfeertje.

Maar al bij al wel een fijne plaat, al moet je de wat gekunstelde experimentjes (zoals op Orion en 5), net als het pretentieuze opzet van deze plaat, voor lief nemen.

avatar van stef212
Krijgt overal toprecensies, deze plaat. Toch maar eens naar luisteren dan!

Attack Music is vree wijs. Na het geweldige 'We Want War' al te kennen, ben ik nu verkocht..Lijkt me een opwindende band met een geluid dat met niemand te vergelijken valt.

avatar van pejo
Dit staat als een huis, wat zeg ik, als een bunker. Geweldig, overdonderend album met veel harde percussie. Neubauten moet ooit geïnspireerd hebben.
Mijn favoriet is Orion met prachtig slagwerk waarbij je telkens de ketens hoort die gelijktijdig meegaan met de percussie.
Wordt dit de gangmaker op Crossing Border?

avatar van barrett
Indrukwenkend staaltje muziek dit, ontdekt dankzij het Pukkelreport gisteren op Canvas...

avatar van judgepaddy
Ik begin met een 4. Het "klikje" voel ik aankomen na de eerste luisterbeurt. (The Stranglers komen een beetje bij me op als eerste indruk. Is dat raar?)
De trommels zijn in iedergeval indrukwekkend en de instrumenten origineel.
Nooit geweten dat bloasmuziek dreigend en donker kon klinken

avatar van Chronos85
Nummer 1 in de top 75 van NME, terechte hype? Ken het namelijk helemaal niet...

avatar van Sandow
Chronos85 schreef:
Nummer 1 in de top 75 van NME, terechte hype? Ken het namelijk helemaal niet...

Zeker terecht! Echt gehypet vind ik ze echter niet... Ze staan nu op 1 bij NME, ja. Maar om van een hype te spreken, hoor ik er toch maar weinig van. Jij kende ze alvast niet.

Ik ben blij dat NME deze op 1 zet en niet een of andere tienermeisjesband zoals The Drums, Kings of Leon of Klaxons, die dit jaar toch allemaal teleurstellende platen brachten. Niet dat het slechte bands zijn, maar in het algemeen had ik toch eerder zo'n band op 1 verwacht bij NME.

These New Puritans hebben met 'Hidden' echt iets nieuw gebracht. Na High Violet vind ik dit de beste plaat van 2010. Als je ze niet kent moet je ze zeker eens beluisteren. Ze hebben wel duidelijke invloeden, maar toch heb ik nooit iets gehoord wat ik kan vergelijken met Hidden. Met voorsprong de origineelste, meest frisse plaat van 2010. Klassiek, post-punk, hip hop, tribal drums, rock, folk... het zit er allemaal in en toch klinkt het ook als een organisch geheel.

avatar van Chronos85
Ja, ik sprak mijzelf een beetje tegen. Ik krijg niet alle hypes mee, en met een hype bedoel ik niet per se iets negatiefs. Sommige hypes verdienen de aandacht wat mij betreft (bijv. Vampire Weekend). Ik ga ze eens opzoeken, die nieuwe puriteinen...

avatar van blur8
Artpop anno 2010, wat een ontdekking !
Zoekend naar een referentiekader kom ik op XTC van Andy Partridge, vooral het werk uit de 90s.
Ja; TNPS klinken donkerder en electronischer, maar de creatieve songstructuur en intrumentatie, klassieke invloeden en muzikaliteit zijn de overeenkomsten.
De rijkdom is zo intens, dat elke luisterbeurt iets nieuws oplevert.

avatar van rolandobabel
Deze CD scoort goed in de jaarlijstjes van 2010, zelfs op nummer 1 komt voor.
Maar minder populair in de rotatielijst zie ik.

avatar van Sandow
rolandobabel schreef:
Deze CD scoort goed in de jaarlijstjes van 2010, zelfs op nummer 1 komt voor.
Maar minder populair in de rotatielijst zie ik.

Hidden kwam ook al uit in januari 2010. Ze was trouwens al vroeger gelekt op het net, dus ze is al een klein jaar oud. Dan verbaast het ook niet dat je ze niet hoog zal terugvinden in de rotatielijst.

Milestones
Typisch NME om deze plaat op 1 te zetten, als we met THE ALBUM OF THE YEAR maar afwijken van de rest. Britse arrogantie. Dit is niets bijzonders, aardig album. Wordt verder gewoon genegeerd. Over een jaar horen we niets meer van deze band. NME redactie blij dat Arcade Fire bij hen niet op 1 staat.

BPDD
Milestones schreef:

Niks bijzonders?
'Hidden' is zonder meer een van de meest opwindende releases waar mijn oren afgelopen jaar op getrakteerd zijn.
Barnett en de zijnen zijn er glansrijk in geslaagd een mix van onder andere elektronica, hiphop, folk, wave en zelfs klassieke elementen tot een coherent geheel te smeden.
Het resulteert in een donker, beklemmend album ( bv. We Want War, Attack Music) waar toch nog enige lieflijke schoonheid (Hologram, Drum Courts - Where Corals Lie) door weet te sijpelen.
Al bij al is - ondanks de niet geringe concurrentie - de tweede worp van de nieuwe puriteinen goed voor een top tien notering in mijn jaarlijstje.
Ik ben NME dan ook dankbaar dat ze 'Hidden' weer onder mijn radar hebben gebracht, ondanks enkele goed bevallen luisterbeurten verloor ik These New Puritans in de zomer al snel uit het oog waarna ik door de hernieuwde aandacht de afgelopen weken de schade alsnog kon inhalen.

Het is trouwens ook weer niet zo dat de verzamelde niet-Britse critici 'Hidden' compleet links hebben laten liggen, Pitchfork gaf bijvoorbeeld een 8.2 en Oor nam hem op in het maandelijkse elftal.
Ben het wel met je eens dat ALBUM OF THE YEAR wellicht wat te veel eer is, de uitverkiezing zal ongetwijfeld ingegeven zijn door een aanzienlijke portie Brits chauvinisme.

avatar van sydbarrett
Helemaal mee eens BPDD!
Arcade Fire heeft naar mijn idee een minder bijzonder album afgeleverd dit jaar.

avatar van cbokhove
The soundtrack van een film gemaakt in Egyptische Tijden (maar dan in de Engelse taal). Ik zie steeds films van Starcraft voor mijn ogen voorbij komen.

avatar van The Scientist
Aardige plaat, enige probleem is dat ik bij een hoop nummers het idee heb 'Liars doen dit beter'... en dat dat neit heel bevorderlijk is voor het amusement.