Def Leppard - Vault (1995)

Alternatieve titel: Greatest Hits 1980-1995

Rock / Metal
Label: Mercury

1. Pour Some Sugar on Me (4:53)
  2. Photograph (4:08)
  3. Love Bites (5:47)
  4. Let's Get Rocked (4:56)
  5. Two Steps Behind [Acoustic] (4:19)
  6. Animal (4:04)
  7. Heaven Is (3:33)
  8. Rocket (4:06)
  9. When Love & Hate Collide (4:16)
  10. Action (3:40)
  11. Make Love Like a Man (4:15)
  12. Armageddon It (5:21)
  13. Have You Ever Needed Someone So Bad (5:19)
  14. Rock of Ages (4:08)
  15. Hysteria (5:54)
  16. Bringin' on the Heartbreak (4:32)
  17. Can't Keep Away from the Flame * (2:46)
  18. Let's Get Rocked [Live] * (5:00)
  19. Armageddon It [Live] * (6:13)
  20. Foolin' [Live] * (4:52)
  21. Rocket [Live] * (9:28)
  22. Two Steps Behind [Live] * (5:01)
  23. Pour Some Sugar on Me [Live] * (5:01)
  24. Rock of Ages [Live] * (5:55)
  25. Love Bites [Live] * (7:38)
  26. Photograph [Live] * (7:09)
avatar van Pietro
Dit was een van de eerste albums die ik aanschafte, hoewel ik Def Leppard destijds alleen kende van de hit Animal. Deze compilatie was dan ook een goede kennismaking en de beste mogelijkheid om de band wat beter te leren kennen, want wij hadden in 1996 (toen ik deze plaat kocht) nog geen beschikking over internet. Het was de opmaat tot een aardige verzameling, want vanaf dat moment tot ca. 2006/07 ben ik alle door de band uitgebrachte cd’s (en ook dvd’s, boeken en collectors items zoals plectrums en buttons) gaan verzamelen. Je zou daaruit kunnen concluderen dat deze compilatie mij erg goed beviel en dat was inderdaad het geval. Ik heb deze plaat gedurende een jaar of vier, vijf grijsgedraaid en binnen een jaar had ik alle studioplaten in bezit die tot dan toe waren uitgebracht.

Misschien klinkt het vreemd, maar Pour Some Sugar On Me heb ik altijd een wat makkelijke poging van de band gevonden om tienermeisjes aan zich te binden. Het was een grote hit in de VS, maar ik beschouw het nog steeds als een van de mindere nummers van de band. Het speelse Animal vond ik een stuk leuker, maar die andere grote hit Love Bites was net als Pour Some Sugar On Me best wel zoetsappig. Ook geen favoriet van mij. Toch zijn er wel ballads van de band die mij aanspreken, zoals het wat meer ingetogen Two Steps Behind en het meeslepende Hysteria.

De beste songs zijn voor mij de wat meer rockende nummers zoals Rocket, de Sweet-cover Action en Let’s Get Rocked. En dan vergeet ik nog het melodieuze Photograph, waarop de kenmerkende koortjes tot in de perfectie uitgevoerd worden. Dat is samen met White Lightning zo'n beetje mijn favoriete nummer van de band.

Vault is precies op het juiste moment uitgebracht, want met de hierop volgende albums heeft Def Leppard nooit meer het niveau gehaald van de platen ervoor. Variërend van redelijk werk (Slang, Euphoria) tot platen die me erg teleurstelden (X, Songs From the Sparkle Lounge), ben ik wel alle albums blijven verzamelen. In mijn tienerjaren had ik zeker de volle mep gegeven aan Vault, maar ik merk dat ik ‘m nu veel minder vaak draai. Desondanks kan ik de meeste songs nog wel waarderen: 4*.