Jamie McDermott is de naam. Een naam die we hopelijk niet snel meer gaan vergeten in 2010.
Hij is de voornaamste man van The Irrepressibles, een gezelschap uit Londen dat naast McDermott nog bestaat uit 8 leden die instrumenten als piano, viool, altviool, cello, bas, dwarsfluit, klarinet en hobo bespelen.
Niet echt rock mogen we wel stellen. Baroque is het toverwoord, en wat blijkt zodra je dit album opzet? McDermott zingt als Antony Hegarty met een hoop vibrato en durft de hoogte in te gaan. Minder krachtig dan Antony (die blijft voorlopig niet te evenaren) maar het komt er wel in de buurt, net als de compositie zelf.
My Friend Jo ademt Antony & the Johnsons, alleen durft McDermott wat meer te gieren en uit te halen, en spelen The Irrepressibles misschien nog even wat heftiger dan The Johnsons.
Zo, deze binnenkomer zit. Een ruime 2 minuten waarmee duidelijk gemaakt wordt dat dit ballen heeft op geheel eigen wijze.
I'll Maybe Let You is als een sprookje met een naar trekje. Stoute kinderen die in de speeltuin dingen doen die mammie niet ziet. En hiermee kan ik wel zeggen dat The Irrepressibles misschien wel in het Antony-hokje gestopt mogen worden maar wel een geheel eigen kleur hebben, alhoewel............. ook McDermott is duidelijk over zijn homo-zijn en verkleed zich op aparte wijze (het heeft wat weg van Pierrot de clown).
Op
In Your Eyes gaat zijn stem heen en weer van falsetto naar laag, onder begeleiding van een haast middeleeuwse begeleiding vertaald naar nu. Ik wil best geloven dat veel mensen dit te veel over the top vinden, te kitsch wellicht. Maar users die mij kennen weten dat ik daar altijd voor val. En mijn hemel wat is dit toch mooi. Kippenvel alom! Ik kan dit echt niet meer met woorden omschrijven. Dit moet je voelen. Herstel: ik hoop dat jullie lezers het ook gaan voelen.
Anvil start hierna lekker bombastisch. Alsof Antony Mika ten huwelijk vraagt en waar de Hidden Cameras zijn uitgenodigd om als huisorkest op te treden. Waar haalt de beste man deze inspiratie vandaan?! U zegt over the top? Ik antwoord ja, maar als je het dan doet doe het dan goed zoals in dit nummer.
Forget the Past start weer wat rustiger met piano in de hoofdrol. Juist op dit soort nummers valt op dat McDermott aardig zingt maar lang niet zo indringend als Antony en toch weet hij me te raken. Hij weet zijn stem alle kanten op te laten slingeren en durft er vol voor te gaan. En die strijkers maken het helemaal af. Baroque ten top: zwier lekker mee zou ik zeggen. De achtergrondzang is overigens ook heel mooi verweven binnen het nummer: het mag wel even vermeld worden.
Knife Song zit ingenieus in elkaar: baroque wordt hier gemengd met ietwat jazzy klanken. Hoe sterk kan muziek klinken zonder de aloude opstelling van gitaar, bas en drums. Dit is zeker net zo heftig alleen dan van een geheel andere orde.
Zei ik wat over gitaar? Okay, een akoestische gitaar duikt ook op en wel in
My Witness. Het gaat rustig van start maar zoals op alle nummers hiervoor is dat maar van korte duur want al snel slingert het al tokkelend heen en weer tussen ingetogenheid en bombast wat een vervreemdend effect heeft. Een beetje vreemd maar wel lekker zeggen we dan.
Nuclear Skies gaat gewoon door. Misschien is dat wel een klein puntje van kritiek want zou het niet mooi zijn om hier nu juist een ontroerende, klein gehouden ballad te laten horen? Ik denk dat het effect van dit album dan nog veel harder zou aankomen. Het is wat 'gemopper in de marge' want op zich kan ik dit soort nummers voorlopig niet vaak genoeg horen. Maar goed: we moeten gaan oppassen voor overkill. Drama is in elk geval verzekerd.
Splish! Splash! Sploo! is een vrolijk getint nummer, haast clownesque. Op een nummer als dit zie ik het gezelschap al helemaal optreden in hun pakjes (hoe die er uit zien is d.m.v. google wel uit te vinden). Sowieso ben ik erg benieuwd hoe dit live klinkt. Buiten het clownesque hangt er ook een serieuzere toon in waar langzaam naar een climax toe gewerkt wordt. Alsof Freddie Mercury weer even op aarde is teruggekeerd en een potje meedoet.
The Tide opent majestueus. McDermott laat zich vocaal ook weer gaan en doet dat loepzuiver. Ook hier weer een licht jazzy ondertoon. Natuurlijk is er niet echt sprake van jazz want daarvoor plamuren de strijkers de boel te veel dicht maar ergens in de verte hangt er wel een dergelijke sfeer. Dit is tevens het eerste nummer waar alles redelijk in banen geleid blijft en daarmee kunnen we heel voorzichtig spreken van een rustpuntje op het album. Tijd om even op adem te komen dus. Op dit nummer mogen The Irrepressibles de achtergrondvocalen weer verzorgen en dit doen ze fantastisch d.m.v. de cadens aan het einde van het nummer.
Dit loopt gelijk over in het instrumentale
Transition Instrumental waarmee het een brug vormt naar het slotakkoord van deze bijzondere cd genaamd
In This Shirt.
Alsof de hoogmis van start gaat zo begint dit nummer op orgel. Je voelt de spanning langzaam opbouwen; de explosie kan er elk moment aan komen. Er wordt steeds meer toegevoegd aan instrumenten die het gevecht met de zanger aangaan die rustig door blijft zingen (opeens moet ik een beetje aan Jeff Buckley denken). En als dan de muziek even een seconde stilvalt denk je 'nu begint het', om vervolgens niet te exploderen maar rustig verder te gaan met opbouwen. Als in een soort echo ebt het nummer de laatste minuut weg. Geen explosie maar wel verbijstering bij deze luisteraar over het gebodene de afgelopen drie kwartier!
Dit album is flink aangekomen bij mij. Het was echt even bijkomen toen ik dit gehoord had. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit heel veel controverse teweeg gaat brengen. Mensen gaan hier van gruwen of zijn er dol op. Meer nog dan bij genoemde Antony & the Johnsons, daar dit echt nog een stap verder gaat.
Dat Jamie McDermott durft lijkt me wel duidelijk en dat het een bijzondere man is blijkt ook uit zijn uitspraak over wat deze band voor hem betekent:
"For me The Irrepressibles is about two things and one is that really honest catharsis and letting that through, I wanted to try to express something about being gay and about being in love as a gay man in a way that people would understand even if they were straight, or that people would just appreciate, rather than it being sensational or it being a certain sort of style of music, and the other thing is about play, we're playing and we're performing, but it's like children playing and performing, it can't go to that level where it's very serious, I'm not really interested in that; I wanted to create something that a child can appreciate, but also something that someone who's really into music can appreciate, then also someone from the council estate where I'm from can get."
Hoe je het went of keert: dit album zorgt voor een wervelende start van het nog te komen 2010, en zal vele voor- en tegenstanders gaan vergaren.
Laat ik me alvast bij de voorstanders aansluiten dan