Turin Brakes - Outbursts (2010)

Rock / Pop

6. Will Power (3:59)
  7. Apocolips (3:39)
  8. Embryos (3:11)
  9. Never Stops (4:11)
  10. The Letting Down (4:03)
  11. Radio Silence (4:06)
  12. Outbursts (5:05)
Het vorige album Dark on Fire vond ik niet bepaald hun beste: hopelijk kan ik hier weer wat enthousiaster over worden.
Apocolips is gratis te downloaden via de website van de heren en weet me nog niet echt te overtuigen. Wel een ietwat andere sound.
Hoe dan ook wel een release om in de gaten te houden voor mij.

avatar van rkdev
Nu te beluisteren via de luisterpaal op 3voor12.
Eerste indruk is niet echt opzienbarend. Gewoon een prima popplaat, met geen extreme uitschieters.

Kijkend naar de hoezen van Turin Brakes kunnen we wel stellen dat ze wat met luchten hebben, op hun vorige album Dark on Fire na.
Eigenlijk wel heel tekenend omdat ik dat album nu juist hun minste vond en Outbursts een grote test zou gaan worden voor wat betreft mijn enthousiasme over deze band.
Een band die ik in november 2001 leerde kennen als voorprogramma van Travis. Het gebeurt niet vaak, maar Turin Brakes deed totaal niet onder voor het al even geweldige Travis daar in Vredenburg Utrecht.
Toch liep het niet lekker voor de mannen omdat ze technische problemen hadden, wat ze perfect op wisten te lossen door gewoon lekker te blijven jammen tot het verholpen was. Hiermee hadden ze mij voor zich gewonnen en ben ik ze tot op de dag van vandaag blijven volgen. Zou het kleine missertje Dark on Fire slechts een tijdelijk dipje zijn of niet? Slecht was dat album nu ook weer niet te noemen. Misschien werd het een beetje te veel Turin Brakes voor mij en had ik er even minder behoefte aan.
De eerste tekenen in de vorm van Apocolips waren niet bepaald spetterend te noemen: een aardig nummer, maar meer ook niet. Zou het dan toch einde oefening Turin Brakes gaan worden?
Dan de tweede teleurstelling: ik was helemaal blij dat ze naar Rotown zouden komen. Heerlijk om een favoriet bandje dat toch ook in zalen als de Melkweg heeft gestaan opeens in zo'n klein zaaltje komt optreden en dan ook zo lekker in de buurt.
Ik heb er welgeteld twee dagen van kunnen genieten, want toen mocht ik de kaarten al weer inleveren. Een dubbele boeking zorgde er voor dat Turin Brakes niet naar Rotterdam zou komen, wel in Duitsland, en een vervangende datum zat er niet in.
Balen dus.............

Gelukkig is Outbursts een licht verteerbaar album geworden. De pop keert wat terug en de zogenaamd wat 'stoerdere rock-houding' van Dark on Fire is weer verdwenen. Gelukkig maar, want ik vond het niet goed bij ze passen.
Outbursts is een heerlijk licht en zonnig album geworden waar de mannen bewijzen het niet verleerd te zijn om pakkende nummers te schrijven. Als ik dit album hoor voel ik een warme, muzikale gloed over me heen komen: wuivend gras, bloemen in volle pracht en insekten zoemend over de bospaadjes. Het klinkt mij allemaal als een echt lome-zomerplaat in de oren. Misschien is het mijn verbeelding; maar ik hoor er wat zuidelijks in af en toe. Dat kunnen dus fijne autoritten naar Italië gaan worden komende zomer!.
Op Jackinabox deden ze dat overigens net even beter (en die cd heb ik erg veel in de camper gedraaid tijdens mijn vakantie in Scandinavië dat jaar waar het toen veel warmer was dan in Europa gek genoeg) en het debuut The Optimist LP zal altijd wel mijn lievelingetje blijven omdat ik indertijd gek was op die plaat en ik ze net ontdekt had in dat voorprogramma.
Ik trek dit een beetje gelijk aan Ether Song. Die had dan wel dat geweldige nummer Pain Killer (Summer Rain) en zo'n uitschieter mis ik hier een beetje. Maar over het algemeen vind ik dit gewoon een lekkere cd geworden waar we niet veel nieuwe dingen meer horen, waar het duo niks uitprobeert, maar waar ze laten horen nog niet uitgerangeerd te zijn.
Ik verlang na beluistering volop naar de zomer en geniet weer voldoende van de zoetgevooisde samenzang en heerlijke liedjes die laten horen dat het leven soms eenvoudig mooi kan zijn.
Outbursts komt gewoon in mijn cd-kast te staan en daarmee mogen ze nog wel even blijven als zijnde één van mijn favoriete bandjes. Fijn dat ze gewoon weer zijn gaan doen waar ze goed in zijn.

avatar van My Addiction
wat een coole hoes!

Tja, ik vind Dark on Fire dan weer de mooiste. Deze is me iets te zoetsappig, staat niet echt een uitschieter op, maar ook geen dieptepunt. Een wat vlak plaatje.
Maar wat lijkt de stem van de zanger op die van de zanger van Gazpacho. Of zit ik nou helemaal verkeerd?

nijme255@adsl
My Addiction schreef:
wat een coole hoes!

Het gaat mij om de muziek niet om de hoes, maar ja het oog wil ook wat, daar heb je dan weer gelijk in....En de muziek, tja die heb ik beter van ze gehoord, hij is niet goed, hij is niet slecht maar iets er tussen in....

avatar van Mctijn
Hm, ik ben nog niet overtuigd. Dit is voor mij tot nu toe het minste album van de heren. Dark on Fire vind ik zelfs beter door enkele nummers die toch wel zijn blijven hangen. Dit album heeft tot nu toe geen memorabele momenten.

avatar van Madjack71
Over deze Outbursts, word hier en daar aangegeven dat er in verhouding tot andere Brakes, weinig tot geen 'outbursts' op staan, zoals bijv. een Pain Killer.
Ik heb dit album nu verscheidene malen beluisterd en vind dit een evenwichtige plaat, dat een snufje van Ether Song, JackinaBox en Dark on Fire bevat.
Ik ben er i.i.g niet door teleurgesteld en zelfs wel een beetje tevreden. Olly blijft een mooie stem hebben om naar te luisteren en wat memorabele momenten betreft, die zijn er mischien wat minder aanwezig in de zin van individuele nummers, maar als geheel is het zekers niet slecht m.i wat ik voorgeschoteld krijg. De opener Sea Change vind ik een heerlijk nummer en opent de plaat op een waardige wijze. Met Will Power hebben ze een potentie om een breed radiovriendelijk pupliek aan te spreken. Het nummer heeft wel een groot U2 gehalte en het zou zo ingezongen kunnen worden door Bono.
Zoetsappig...misschien wel, maar als dat op deze wijze gemaakt word, hap ik graag.
Tot nu toe houd mijn waarderinig voor deze band stand. Innovatief en baanbrekend zal het niet zijn. Maar dat is niet per definitie een noodzaak voor mooie muziek en dat maken ze.

avatar van muziekobsessie
vind deze juist hun beste(ben waarschijnlijk de enige), lekker wegluister plaatje, niks aan de hand muziek. af en toe iets te poppie. Conclusie: leuk voor een download, paar weken in de mp3 molen en dan ergens in de vergetelheid van de donkere diepten der computergeheugen...

muziekobsessie schreef:
vind deze juist hun beste(ben waarschijnlijk de enige)

Aan het gemiddelde te zien zou je inderdaad denken dat deze plaat weinig onder doet voor het oudere werk. Zo gek is je mening dus nog niet

avatar van Madjack71
Mctijn schreef: ..Wel vind ik dat deze plaat niet in de schaduw mag staan van The Optimist, wat gewoon van begin tot eind kwaliteit en originaliteit uitademt....

Gezien het feit dat ik zowel Ether Song/JackinaBox/Dark on Fire en dit Outburst telkens dezelfde waardering aangeef. Tja, blijkbaar is dit toch een fijne band voor mij. Ben ik reuze benieuwd naar The Optimist, die toch misschien als de beste van Turin Brakes word beschouwd. Toch eens gaan halen. Verder kan ik wel inkomen dat niet eenieder even gecharmeerd is van dit nieuwe album, maar mij spreekt het i.i.g weer aan.

Louis2703 schreef:

Het is inderdaad muzikaal een wat te zoetsappig album geworden, dit Outbursts. Wel vind ik het niet altijd vlak en hoor ik toch wel degelijk een paar hoogtepuntjes. Vooral de eerste en laatste tracks zijn wel goed. Hier hoor je waar Turin Brakes altijd zo goed in was: net even die twist, net even dat hele mooie melodietje, dat leuke accentje. Dit zette hun muziek altijd op een wat hoger niveau en op die nummers hoor ik dat terug.

Dat mis ik dus in het middenstuk van dit album. Aardige popmuziek is dat, meer niet. Toch kan je dit album niet als echt minder beschouwen, als 6 van de 12 nummers wel hun gebruikelijke niveau halen. Wat ook wel goed zit, zijn heel wat teksten. Het lijkt wel een therapeutische cd voor de heren, de thema's zijn best heftig. Dat alles is mooi neergezet in het bijgaande boekje, waarin ze er een aantal cruciale teksten uitpikken en die illustreren met een paar fraaie foto's, waarin de elementen centraal staan. Dat vind ik allemaal wel goed gedaan.

Een beetje dubbel gevoel dus bij dit Outbursts. Het is wel hun minste album vind ik, maar dan heb je altijd nog wel wat om naar te luisteren. Bijvoorbeeld naar mijn favoriete tracks: Sea Change, Rocket Song & het geweldige Radio Silence. Daar hoor je met name zo'n sterke Turin Brakes twist in het nummer. Deze drie nummers staan trouwens ook ruim bovenaan in de favorietenlijst hier op Musicmeter.

avatar van AOVV
Enkele mooie nummers staan hierop, namelijk 'Sea Change', 'The Letting Down' en 'Outbursts'. Aan de andere kant staan er toch ook wat mindere nummers op, zoals bv. 'Apocolips'. Aardig, dat wel, maar ik mis toch wat in zo'n nummer dat me aanspreekt, wat dan wel aanwezig is in eerder genoemde nummers.

3,5 sterren

avatar van Madjack71
A.s vrijdag een speciaal ingelast concert in de effenaar....ben benieuwd.

avatar van LennartDG
Sea Change schept meteen enorm hoge verwachtingen, die jammer genoeg niet ingelost worden. Mooie nummertjes, maar over de hele lijn erg braafjes en niet origineel. Mirror houdt het niveau nog wat omhoog, en Outbursts heeft ook enkele leuke elementen. Sea Change moet daarentegen echt een van de beste popnummers van 2010 zijn.

Ze zijn er nog:
Turin Brakes: Chim Chim Che-ree. RED Epic on Vimeo

En vergeet het nieuwe solo-album van Olly niet.