Alcest - Écailles de Lune (2010)

Frankrijk
Label: Prophecy

1. Écailles de Lune (Part I) (9:52)
  2. Écailles de Lune (Part II) (9:48)
  3. Percées de Lumière (6:38)
  4. Abysses (1:47)
  5. Solar Song (5:24)
  6. Sur L'Océan Couleur De Fer (8:18)
  7. Circe Poisoning the Sea *
avatar van tribaltyn
benieuwd!!
alcest is natuurlijk een ongelooflijk onvoorspelbaar bandje
post-rock/blackmetal/shoegaze...?
we shall see

avatar van Tha)Sven
Wonderschone hoes, ben alleen erg bang voor de harsh zang. Daar heb ik dus echt geen zin in bij hemelse muziek als Alcest.

avatar van snarf349
Het is nog even afwachten of de versie (fake?) die ik momenteel heb, de uiteindelijke versie is, maar het is inderdaad hemelse muziek, zolang de zanger z`n bek houdt.
Het eerste album was een prettige verassing, nu klinkt het veel van hetzelfde, al staan er weer veel mooie melodieen op, "Solar Song" en "Sur L'Océan Couleur De Fer" zijn ongekent mooi.

avatar van Tha)Sven
Is het alleen maar harsh zang of zitten er ook cleane stukken tussen?

Tha)Sven schreef:
Is het alleen maar harsh zang of zitten er ook cleane stukken tussen?

Ook cleane stukken

avatar van Tha)Sven
Volgens mij is de lek trouwens nep, maar als er echt cleane stukken inzitten dan gaat dit album het toch goed doen bij mij. Percées de Lumière vind ik een heerlijke riff hebben, ik moet nog even door de zang heenprikken.

avatar van THEMARSVOLTA
Mooie hoes, benieuwd of deze het fantastische Souvenirs D'un Autre Monde gaat overtreffen.

Tha)Sven schreef:

Lek is inderdaad nep (met Amesoeurs erin ) maar Écailles de Lune (Part I) is wel al uit .

avatar van Tha)Sven
Bedoel je niet Percees? Die staat namelijk op de split met Les Discrets.

Tha)Sven schreef:
Bedoel je niet Percees? Die staat namelijk op de split met Les Discrets.

Die is inderdaad ook al uit, maar er is nog een nummer op youtube gekomen.

off topic bericht verwijderd.

avatar van snarf349
Jawel, er is nu een goede versie verkrijgbaar en het valt me niet tegen.
In tegenstelling wat ik eerder over de zanger (dat hij z`n bek moest houden) zei, klinkt het op een enkel nummer na, nergens vervelend.
Ik vind nog steeds de laatste twee nummers het beste, vooral "Sur L'Océan Couleur De Fer" is een pareltje.

Al bij al zal de waardering voor dit album een stuk lager zijn als voor het vorig album.

snarf349 schreef:
Jawel, er is nu een goede versie verkrijgbaar en het valt me niet tegen.

Hier kan ik me volledig in vinden, af en toe gaan de black metal vocals danig op de zenuwen werken (zo potsierlijk!), maar er staan toch ook weer enkele geniaal mooie stukjes op.

avatar van Gajarigon
Nieuwe Alcest dus! De verwachtingen waren bij ondergetekende toch wel erg hoog na het schitterende debuut Souvenirs d'un Autre Monde, wat (tot dusver) het enige album is dat ik meteen op 5* heb durven gooien. Hoewel het zo'n vaart niet zal lopen met Écailles de Lune, heeft Neige wel een erg goede plaat afgeleverd die een duidelijke progressie toont.

Voor wie Alcest niet kent: het is éénmansproject van de Fransman Natan LeBon, die onder het pseudoniem Neige een verleden heeft in de black metal scene. Het debuut Souvenirs kostte hem zo'n zeven jaar om te maken, en bracht een soort mix van shoegaze en black metal. Ook op dit album speelt Neige alle gitaren, en hij neemt ditmaal ook alle zang voor zijn rekening (helaas dus geen Audrey Sylvain). Voor de drums zijn deze keer wel de diensten ingeroepen van ene Winterhalter, wat zich manifesteert in een zeldzame fill en een iets krachtigere speelstijl. Instrumentaal blijft Alcest voluit de kaart van de esoterie trekken, met als centraal thema water. Dit heeft zich vertaald in een veranderde gitaarklank. De rustige stukken zitten onder de flanger effectjes, terwijl de harde iets koeler en bijtender uit de hoek komen. Vooral de zachte stukken vind ik op dit album uitstekend klinken, uitermate sfeervol allemaal. Wat verder opvalt is dat Neige meer variatie in de melodieën heeft gebracht, zowel instrumentaal als qua zang zitten er wat franjes verstopt. Verder is Neige - naar mijn mening, en sommigen zullen zeker het omgekeerde vinden - erin geslaagd om niet gewoon een Souvenirs d'un Autre Monde 2 te maken. Écailles de Lune is een andere plaat, met een ander sfeer, andere muziek, maar een ontegensprekelijk Alcestgevoel. Alleen al daarvoor: hulde!

Écailles de Lune (Part I) begint prachtig met de genoemde waterige gitaarklank en een klassieke shoegaze riff. Neige gebruikt hier weer zijn dromerige meerlagige zang waaruit de tekst bijna niet te ontcijferen is. Muzikaal sluit het dicht aan bij het debuut, met dit verschil dat er schijnbaar drie minuutjes aan het nummer gebreid zijn die ontbraken bij Souvenirs. Bij Souvenirs las je vaak dat mensen de kritiek gaven dat de muziek teveel voortkabbelde, dat er een gebrek aan richting was. Dat heeft Neige blijkbaar gelezen, want als het nummer even lijkt te eindigen na zes minuten komt er een prachtige rustige passage opzetten waarna de muziek plots openbarst, ditmaal met wat blastbeats eronder. Sommigen zullen dit nodeloze herhaling vinden, maar de meesten zullen dit ervaren als een duidelijke climax. Écailles de Lune (Part II) begint zo mogelijk met een nog mooiere riff, waarna hetzelfde stramien wordt gevolgd van de plotselinge uitbarsting. Deze keer wel geen dromerige zang, wel ijskoude black metal zang. Meer variatie, maar ik hoor hem toch veel liever normaal zingen. Halfweg komt die cleane zang gelukkig weer even kijken, en het nummer leeft dan helemaal op, met een adembenemende, rustige outro.

Percées de Lumière kenden we al van de split met Les Discrets. Een iets hoger tempo, leuke riff, en dan komen de harsh vocals het even verpesten. Het hoogtepunt ligt iets over halfweg; tribal drums onder mooi tokkelwerk, echt een prachtig stukje muziek dat veel te snel plaats moet maken voor meer harde zang. Al bij al een minder nummer, beetje verrassend dat Neige dit koos voor de split. Abysses is een filler, maar wel een uitstekende. Het doet me denken aan die aquaria waar je onder het water kan doorlopen - wat ik trouwens schitterend vind. Op de bodem van de oceaan, ijskoud water met een erg donkere, blauwe schijn; die sfeer roept het nummer bij mij op. Iets volkomen anders dan met Solar Song, een traag nummer met etherische zang dat doet denken aan de vrolijkere nummers op Nowhere. Een verrassend nummer na Abysses, een beetje misplaatst. En dan de afsluiter, Sur L'Océan Couleur De Fer. Prachtige titel weer, en erg passend bij de muziek. Eigenlijk is dit nummer het soort muziek waarop ik had gehoopt voor dit album, al besefte ik dat pas na het beluisteren ervan. Rustig, ingetogen maar betoverend meeslepend, epiek in alle sereniteit. Zonder twijfel het beste nummer van het album.

Om tot een eindoordeel te komen is het een beetje afwegen. Neige heeft een geslaagd thema album gemaakt, dat her en der boven Souvenirs weet uit te pieken. Helaas heeft hij geopteerd voor harsh vocals om voor de afwisseling te zorgen, en niet voor die hemelse vrouwelijke zang van Audrey. Kwestie van smaak, maar het weerhoudt me er voorlopig wel van om de volle lap te geven. Fans van Souvenirs hoeven echter geen angst te hebben, met Écailles de Lune hebben ze een nieuwe dosis Alcest die geen flauwe herkauwing is van het debuut, maar eerder een nieuwe invulling aan dezelfde filosofie.

Sammael
Leuk stukje, je maakt me nieuwsgierig Maar ik probeer toch maar te wachten op de officiële release. Wordt een blinde aanschaf dit, zoveel vertrouwen heb ik wel in de kwaliteit hiervan.

avatar van FLUOman
Prachtige plaat, net als zijn vorige: ik vind beide evenwaardig. Zoals hier gezegd werd, jammer van dat gekrijs (vooral op nr 2 stoort het).

avatar van Metalhead99
Wederom een prachtige plaat. Die pogingen tot screamen tussendoor zijn echter jammer. Dat kunnen ze er beter uit laten en verder gaan op cleane zang, want de zanger heeft daar zeker kwaliteiten.

avatar van tribaltyn
mooi stuk Gajarigon!
kwestie van smaak idd
en die schrapende keelzang bevalt me allerminst

zonde, want er zitten zulke mooie momenten in verborgen

Dat geklaag over Neige's krijs, ik vind het zonde. Sterker nog, hij heeft voor mij een van de mooiste black metal songs ooit geschreven: YouTube - Mortifera - Ciel Brouillé ..
Klein kritiekpuntje dus misschien dat zijn krijs hier wat te vlak is, bij de nummers die hij voor Mortifera zong (een stuk of 3) kwam het echt uit zijn tenen.

Om maar te beginnen dat deze plaat veel afwisselender is, maar dat zei Gajargon ook al. Hij zei zoveel, mooie recensie. Deze plaat is soms minder dromerig, waar het tempo er lekker wordt opgegooid. Fijn. Zelfs het punt van de productie is al vermeld. Waar Souvenirs nog duidelijk in de 'brakke' Black hoek zat en heel aards klonk, klinkt deze plaat vaak heel onwerkelijk. Een grote bak echo over het geheel heen, waardoor alles of veel scherper of veel dromeriger klinkt.
Er zit ook wel een bepaald contrast in de plaat. Houden de eerste drie nummers je nog goed wakker, dan behoren de nummers na het intro tot het dromerigste werk wat Alcest heeft gemaakt. Nog meer galm, nog meer engelenzang, nog meer zweven.

Toch Neige werd (misschien onterecht) gezien asls een vernieuwer in de (Black) Metal. eerst neemt hij een Black plaat op met cleane vocalen, vervolgens hebben we Amesoeurs, waar black metal hand in hand gaat met post punk en vrouwelijke vocalen.........en nu dit. Ja wat eigenlijk? Ik heb Neige tot nu toe alleen nog maar verassende stappen VOORUIT zien maken, maar dit is toch een beetje consolidatie in een hoekje wat hij zelf heeft opgericht, zonder met wat echt verrassends te komen deze keer.
Is dat erg? Nee! Echter hij is in het begin zo verassend bezig geweest, dat ik en meer mensen met mij gewoon meer verwachten. Mijn fout, Neige doet zijn ding en voelt niet de verantwoordelijkheid voor vernieuwing. Ook voelt hij niet de drang om zijn krijs weg te laten, omdat mensen dat nu eenmaal mooier vinden. Goed zo!

Lastig, de afwisseling op deze plaat zorgt ervoor dat ik dit haast gelijk stel aan Souvenirs en op sommige gebieden zelfs boeiender vind. Ik had alleen wat meer verwacht. Eenmaal daar overheen, staat die 5* er misschien wel binnenkort.

Lantlos dit jaar, een Duits bandje waar Neige de vocals gaat doen. Hou dat in de gaten!

Sammael
Van de week gekocht en nauwelijks iets anders gedraaid. Er staan hier al een paar mooie stukjes geschreven dus ik heb er niet zo heel veel aan toe te voegen.

Het eerste wat me opvalt is dat dit album soms wat donkerder van sfeer is dan Souvenirs. Iets meer het diepe donkerblauw van de oceaan in plaats van het hemelsblauw van Souvenirs....zoiets iig Er staan nog steeds 'lichte' nummers op zoals Solar Song, maar over het algemeen is dit album dus wat afwisselender qua sfeer en emoties die het weet op te wekken (waar Souvenirs daar wat eenduidiger in was).

Afwisseling is ook te vinden in, zoals al gezegd, de zang. Er worden af en toe metalvocalen gebruikt en wat mij betreft is dit zeker een verrijking van de muziek. Ik denk echter dat we bij dit album nog veel te maken zullen krijgen met wat ik dan maar het 'Opeth-effect' noem...oftewel veel reacties in de trant van 'de muziek is prachtig, maar die stem verpest het voor me ' Tja jongens, Alcest blijft in de kern natuurlijk gewoon een metalband. Niet zo zeuren dus en probeer er eens gewoon doorheen te luisteren, dan zul je zien dat het allemaal keurig op zijn plek valt.

Dan rest de vraag: is dit album beter dan zijn voorganger? Ik durf het niet te zeggen en eerlijk gezegd maakt het me ook niet zo heel veel uit. Souvenirs wist me totaal te overrompelen toen die uitkwam en ik verwachtte al dat Écailles niet hetzelfde effect zou hebben. Puur qua kwaliteit ontlopen ze elkaar echter nauwelijks en ze krijgen dan ook allebei dezelfde score (4,5*). Zoals al gezegd, Neige maakt duidelijk een pas op de plaats; hij heeft zijn eigen niche afgebakend binnen de metal en gaat van daaruit te werk. Dat zal misschien wat minder grote vernieuwingen binnen zijn muziek tot gevolg hebben, maar zolang het albums zoals deze oplevert maakt mij dat helemaal niet uit.

avatar van Blind Faith
Hemels stukje muziek dat nu eens rustig verder kabbelt, dan weer ontaardt in een draaikolk van agressie. Minder voorspelbaar dan Souvenirs, spannender en minstens even sfeervol. Voor mij één van dé platen van 2010 op dit moment!

Na een aantal luisterbeurten ben ik van mening dat vooral de eerste 3 nummers het niveau van Souvenirs met gemak overstijgen. Later trekt dit wat bij en de cleane nummers zitten op gelijkwaardige hoogte met dat album.

avatar van AOVV
Deze plaat heb ik toch meerdere keren moeten beluisteren om er de schoonheid van in te zien. Na een eerste beluistering concludeerde ik dat het wel meer dan een voldoende verdiende, maar er was toch iets, ik voelde aan dat meerdere luisterbeurten me misschien wel tot meer luisterplezier en ook een hogere score zouden bewegen. En nu, na de tigste beluistering van dit album, ben ik blij dat ik m'n gevoel ben gevolgd.

'Écailles de Lune' is geen makkelijke plaat, vind ik. Het duurt wel eventjes (bij mij althans) om de kwaliteit hiervan in te zien, maar eens dat gebeurd is, dan ben je ook gelijk verkocht. Dit soort platen kan ik wel blijven draaien, en dat heb ik niet zo gauw bij 'metal'-platen.

Wat ik zo knap vind aan deze plaat, is de naadloze overgang van rustig naar hard, van ingetogenheid naar bruut geweld. Een perfect voorbeeld daarvan is toch wel de eerste track (hoe die naar het einde toe openbreekt, geweldig!).

Met de vocalen heb ik eigenlijk geen moeite, ik vind ze net heel goed passen bij de sfeer van dit album, zoals in 'Écailles de Lune (Part II)'.

‘Percées de Lumière’ kan niet tippen aan de eerste twee songs, maar dat is zeker geen schande, aangezien dat gewoon fantastische nummers zijn in mijn ogen. Het is zeker geen slecht nummer, kent een degelijke opbouw, maar de spanning van de eerste twee nummers vind ik hier niet helemaal in terug. Vier minuten ver (à peu près) in deze song hoor ik wel een erg goeie riff. Zoals ik al zei, kwalitatief allemaal erg goed.

‘Abysses is een meer dan treffend tussenstuk, en ik moet Gajarigon gelijk geven, het doet wel denken aan van die aquaria. Op naar de volgende song!

Dat is ‘Solar Song’, en mocht iemand me dit laten horen, zonder bijkomende informatie, en ik moest gokken van welke band dit is, ik zou Porcupine Tree zeggen. Althans, daar doet het me toch aan denken. Goeie song, maar wat mij betreft slechts een opstapje naar wat nog komen moet.

Afsluiter ‘Sur l’Océan Couleur de Fer’ is een pareltje. Je wordt meegesleept door die dromerige, zweverige zang en dat schijnbaar nonchalante gitaarspel. Adjectieven als ‘episch’ en ‘betoverend’, die hier al werden gebruikt, zijn terecht; dit is eigenlijk het nummer waar je de hele tijd op zit te wachten, en waar je op uiterst vakkundige wijze naartoe wordt gedreven. Na die eerste luisterbeurt was ik zeker niet onder de indruk van dit nummer, omdat het maar wat lijkt voort te kabbelen, maar nu ben ik helemaal overtuigd van de schoonheid van dit nummer, die ‘m toch vooral zit in die meeslependheid. Kortom, sluit je ogen voor een dikke acht minuten en geniet.

De hoogtepunten in dit album zitten vooraan en achteraan, de twee andere ‘volwaardige’ nummers zijn ook goed, daar niet van, maar doen me toch minder. ‘Abysses’ is ook een lekker tussendoortje. Voor mij was dit een aangename ontdekking, die ik nog vele malen met plezier zal beluisteren.

4 sterren

avatar van Metalhead99
De mannen van Alcest houden volgens mij van Nederland. Ze staan dit jaar nog op de Eindhoven Metal Meeting, terwijl ze eerder dit jaar al in Nederland te zien waren. Volgend jaar komen ze weer, op Roadburn zijn ze als het goed is aanwezig.

avatar van the crook
Souvenirs d'un Autre Monde is voor mij dé ontdekking van 2010 mag ik wel zeggen. Na compleet verpletterd te zijn door dit album, is het nu tijd om dit "nieuwe" album te gaan ontdekken.

Ik ga nog geen cijfer geven, maar kan alvast wel melden dat ik compleet uit m'n pantoffels geblazen ben door het openingsnummer Ecailles de Lune (part I). Kan me nauwelijks voorstellen dat er nóg betere nummers op dit album staan, maar we luisteren lekker verder.

Volgende week kom ik terug voor een beoordeling

avatar van Thestrals
Dit is gewoon geweldig, ik kan er niet veel meer van maken.
Na bijna het hele album te hebben geluisterd, helemaal mee worden gesleurd. En dan zo'n afsluiter, geweldig.

avatar van andnino
Goede stukken, stukken die mijn aandacht er niet zo goed bij houden. Het wisselt nog wat af, en ik kom momenteel nog niet tot een 4* of hoger. Misschien na vaker luisteren. Alcest biedt in ieder geval wel genoeg boeiends om tot vaker luisteren aan te zetten.

avatar van Bakema NL
Stond op de lijst "tegenkomen = kopen" en jawel, deze kwam ik afgelopen zaterdag tegen op de platen/cd beurs in Utrecht.....helaas ook het enige wat ik van Alcest tegenkwam. Maar goed, het is wat.
Ik kan er kort over zijn, dit is helemaal in mijn (tegenwoordige) straatje. Zalige, lange nummers die van ingetogen en uitermate sfeervol gaan tot ijzingwekkende muren van geluid met dito krijs (wat ook sfeervol is natuurlijk, al zullen daar een hoop mensen afhaken) en weer terug...........zo wil ik muziek horen zeg, geweldig. Cd er in en je laten verrassen.

avatar van stoepkrijt
Wauw, de eerste helft van dit album is werkelijk fenomenaal! Een hele verademing na het toch wat tamme debuutalbum. Vanaf Abysses zakt het helaas wel flink in, maar dat kan al bijna geen afbreuk meer doen aan het geweldige openingstrio. De schade blijft beperkt tot een have ster aftrek.

Vooral Percées de Lumière vind ik helemaal geweldig en als ik gedwongen wordt te kiezen, zou ik dit aanwijzen als mijn favoriete Alcest-nummer.

avatar van Metalhead99
Samen met Souvenirs nu ook op vinyl uitebracht: PROPHECY.DE | Alcest - Écailles De Lune - en.prophecy.de