Forbidden - Forbidden Evil (1988)

Label: Combat

1. Chalice of Blood (4:33)
  2. Off the Edge (4:18)
  3. Through Eyes of Glass (6:27)
  4. Forbidden Evil (5:44)
  5. March into Fire (5:19)
  6. Feel No Pain (5:06)
  7. As Good as Dead (4:16)
  8. Follow Me (7:01)
avatar van SvenM
Dit album zit wel heel technisch in elkaar!
Allemaal heel goede muzikanten, en wanneer je ze live ziet zie je dat ze het zelfde niveau evenaren, als op het album, wat met vele groepen niet kan gezegt worden.
Daarom een 4,5!

Bobiej
Ik vind zowiezo de 'Second wave of bay area thrash metal' wat minder dan de eerste (hoewel het latere Exodus en Testament zeer bruut en tof is!), en Forbidden is hier geen uitzondering op. De muziek, de riffs, en zeker de solo's zitten allemaal strak in elkaar, dat is zeker, maar de nogal 'gladde' productie, en de zanger maken het mij als metalfan een beetje lastig. De productie had veel voller gekunt, dan had alles een stuk bruter geklonken, en de zanger's stem vind ik persoonlijk ook wat minder.

Ik ben meer fan van de lagere stemmen, de Tom Araya's etc.

Ik zal hun latere werk nog eens luisteren, ik ben benieuwd wat ze met die kerel als zanger doen .

3 sterren.

MetalDex
Het volgende album, Twisted Into Form, is nog in deze stijl. De volgende twee, Distortion en Green ( ), gaan meer richting de Post-Thrash (lees m'n comments daar maar), daar is de zang dus ook een octaaf naar onderen geschoven.

Terugkomend op dit album: misschien moet je het nog eens wat vaker beluisteren, en in plaats van te veel naar de productie te luisteren, moet je meer eens naar details luisteren. Ik werd helemaal enthousiast toen ik het einde van 'Off the Edge' hoorde. Eigenlijk een heel simpel, dom dingetje, maar zoiets maakt een plaat voor mij.
Wat de magere productie betreft, daar hadden meer thrashbands in die jaren last van. De eerste albums van Testament en Exodus zijn net zo geweldig als deze, maar daar heb ik ook vaak het gevoel dat het allemaal nóg bruter had geklonken als de productie wat 'voller' was geweest - vergelijk eens de eerste twee Testament albums met de remakes op First Strike Still Deadly, dan snap je wat ik bedoel. Verder tilt het drumwerk van Paul Bostaph dit album nog een stukje verder omhoog, wat mij betreft, en ik kan hier dus niet minder dan 4,5* voor geven. Van mij mag deze band weer heel snel in originele form herenigd worden. (Helaas, pindakaas voor Testament dan)

avatar van lennert
@ Bobiej: Grappig, ik heb juist precies het tegenovergestelde en ben veel meer gecharmeerd van bands als Toxik, Heathen, Forbidden etc. dan Slayer en Metallica. Dit album is voor mij dan ook de absolute favoriet binnen het thrashmetal genre: een zanger met groot bereik, zeer strakke nummers, fantastische melodielijnen en gave teksten. Dat de productie beter had gekund kan ik me voorstellen dat je dat vind, ik heb er zelf echter geen problemen mee.

avatar van Dexter
MetalDex schreef:

Ze zijn trouwens herenigd in 'originele' line-up. Alleen is de plaats van Paul Bostaph ingenomen door Gene Hoglan. En ze staan op Graspop!
Please, een nieuw album?
Want dit smaakt absoluut naar meer! Deze heren hebben geen enkel zwak album afgeleverd, en dit mag gerust een klein klassiekertje worden genoemd

avatar van Seamus
Ook ik ben benieuwd wat het op graspop zal worden
En Gene Hoglan is natuurlijk ook een topdrummer.

Toch blijft het afwachten of het na al die jaren nog zo klinkt.

max en joep
ik vind de CD erna beter, Twisted into Form.
THE EEEEEEEEEEEEEEEEEEVIL!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Dime
Wat een fantastische plaat is dit.
Heerlijke riffs en solo's en die strot van Russ Anderson.
"Welcome to the Church of Lies!"
Beste thrashplaat ooit. (vind ik dan hè)

avatar van dirkje25
1 van de beste metal album's die ik ken, goed afwisselend met goede strakke riffs met ballen en goede, afwisselende zang. Geen enkel zwak nummer op dit album.

avatar van vin13
In 2009 te bewonderen in Hellendoorn, komt dat zien en horen.

Grindpad
ik heb ze op Graspop al gezien deze zomer en het was zo gaaf.....

wat een gitaristen he, unfuckingbelievable.

laat die nieuwe plaat maar komen!

WE ALL MARCH INTO FIRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Kef
Kef
vin13 schreef:
In 2009 te bewonderen in Hellendoorn, komt dat zien en horen.

Een paar dagen voor Hellendoorn ( 04/06 ), zijn ze ook nog in Uden te zien ( 29/05 ). Ik denk dat ik een van de twee shows wel effe meepak. Forbidden is erg gaaf!

avatar van Guinness1980
Het enige album dat ik ken van Forbidden. Word toch eens tijd om de andere albums te ondekken!

avatar van exodus
Ik heb ze live gezien op Dynamo Open Air 1989 onder een brandende zon op de Kunstijsbaan in Eindhoven samen met o.a. Holy Moses, Sacred Reich, Armored Saint etc. Dit is inderdaad een fantastische Bay Area Thrash schijf. De opener: Chalice of Blood is natuurlijk een kraker van jewelste...heerlijk! Headbangen maar! Heerlijke riffs, heerlijke nummers op deze plaat.

avatar van Edwynn
Forbidden Evil is een weergaloze thrashplaat. Ook ik heb er warme herinneringen aan. Bij vlagen loodzwaar met vele splijtende riffs. Aan de andere kant toch ook erg melodieus. Vooral Russ Anderson is, als thrashvocalist die echt kan zingen, een aanwinst voor de band.
Opvolger Twisted Into Form is overigens ook een aanrader. En op Myspace staat een gloednieuw nummer: Adapt Or Die. Ook weer als vanouds.

Kingsnake
Wellicht de onbekendste maar allerbeste eighties Thrash plaat ooit gemaakt.

Rob Flynn zat ooit in deze band, maar dat is verder niet relevant.
Paul Bostaph is de drummer, de meesten kennen hem van Slayer.

De rest van de muzikanten zijn minder bekend, maar daarom niet minder goed.

Deze plaat ligt een beetje tegen Alice in Hell van Annihilator aan, alleen kinkt deze plaat veel voller en heeft een ontzettend vet geluid. Ook de twin-gitaarduels zijn subliem. Niet alles Thrash bands hadden twee leadgitaristen.

avatar van exodus
Ze komen de komende zomer naar Lichtenvoorde in de Achterhoek (Metalweide, Zwarte Cross)...daar gaan we bij zijn. 21 jaar geleden Forbidden voor het laatst gezien, ben erg benieuwd na al die jaren. Echt geweldige band vond/vind ik.

Ozric Spacefolk
Wat is het toch met mij en mijn voorliefde voor oldskool thrash...
Het blijft goed...

Ik snap ook nog steeds niet waarom zo weinig mensen Forbidden niet kennen, maar wel Metallica en Megadeth...
Ik vind dit zo ongenadig veel beter...
Net als Testament...

Wat een stem, wat een riffs, wat een solo's... Snoeihard en bruut en toch zo heerlijk catchy en meezingbaar...

avatar van notsub
Dit is een prima thrash plaat, die zich staande houdt binnen de genre grenzen, ondanks de relatieve onbekendheid. Chalice Of Blood en Forbidden Evil geven me nog steeds het heerlijk uitbundige gevoel als toen de plaat uitkwam. Qua zang wordt hier gewoon geweldig werk geleverd en de gitaren gieren allle kanten op. Forbidden leverde in 1988 gewoon een heerlijk debuut af.

avatar van B.Robertson
Zo te zien is Forbidden nog behoorlijk populair hier. Destijds wel één van m'n betere platen.

avatar van Barfly
Voor mij is Through Eyes of Glass het beste thrashnummer ooit. Het hele album barst uit zijn groeven van de kwaliteit. Dat de productie niet helemaal je-van-het zou zijn, vind ik eigenlijk niet. Het is inderdaad meer helder, dan loodzwaar. Maar juist dat vind ik voor deze technisch gebrachte nummers een pré.
In elk nummer druipt het vakmanschap er van af.
Binnen het genre is dit voor mij één van de hoogtepunten.

avatar van Lau1986
Heerlijke plaat van deze band. Agressief, melodieus en een toffe zanger. Het knalt er al lekker in met de opener, waarna de hele cd eigenlijk van hetzelfde niveau blijft. Gewoon 42 min lang genieten.

Ozric Spacefolk
Omdat Forbidden redelijk laat de scene kwam binnenrollen, moeten fans het met slechts 2 platen doen, die echt lekker oldskool zijn.
Het zijn dan wel heel erg goede platen.

avatar van Edwynn
Mwa, lopen toch al mee sinds '85. Maar het debuut verscheen pas in 88. En dat is inderdaad veel later dan dat Slayer, Exodus en Metallica op de proppen kwamen met hun debuutelpees. Ofschoon Forbidden heel erg 'Bay Area' klinkt, vind ik het toch een hele eigenzinnige band met een eigenzinnige stijl en geluid. Forbidden Evil kent nog wel veel typische speed metalmomenten maar op Twisted Into Form neemt men veel afstand van de gebruikelijke thrash- en speeddictaten.

Klasse-album van een band die met Omega Wave ook weer opnieuw een klasseband is.

Ozric Spacefolk
Forbidden Evil was nog met Glen Alvelais, die ik verder alleen ken van Testament.
Misschien eens uitzoeken wat hij nog meer deed. Want ik heb het idee dat hij het meer zware thrash-geluid verzorgde.

Dit omdat Twisted into Form met Tim Calvert wat lichter klinkt. Meer speedmetal en wat progressiever. Hij zou dan weer tekeer gaan met Nevermore.

Schijnbaar is hij wel met pensioen.

avatar van Edwynn
Alvelais heeft alleen in Forbidden en Testament gespeeld. Ook nog op een redelijk recente cd van Defiance meegespeeld en op een project van Gene Hoglan. Niets noemenswaardigs.

Ik vind het altijd lastig om een veranderende stijlelementen toe te schrijven aan een ledenwissel. Twisted Into Form was gewoon een hele andere plaat dan Forbidden Evil. Veel volwassener, minder rechttoe rechtaan en gedurfder. Dat lijkt mij veel eerder een collectieve prestatie. Het lichtere geluid is volgens mij een productiedingetje. Er viel namelijk best geld te verdienen met gematigde thrash in de States in het begin van de jaren 90. Een knieval is het echter niet want daar is Forbidden veel te eigenwijs voor.

Ozric Spacefolk
Ach. Je zegt het wel heel mooi.

Komt ook nog bij dat Rob Flynn drie nummers heeft meegepend op de eerste plaat.

Verder zal het aan de productie liggen. Zelfde euvel dan als bij Megadeth en Annihilator.
1988/1989 en 1990/1991 een wereld van verschil. Bizar hoeveel er binnen twee jaar kan veranderen....

avatar van Edwynn
De meeste nummers van Forbidden Evil zijn al wat ouder stonden al op demo's uit 85, 86 en 87. Vandaar dat het wat meer 'old school' klinkt. Ofschoon ik ook Forbidden Evil meer vind zijn dan een 'old school' thrashalbum

Ozric Spacefolk
Om even off topic te geraken... Weet jij een manier om aan die oude demo's te komen?

Er schijnen ook livenummers te zijn met Flynn....