The Goo Goo Dolls - Dizzy Up the Girl (1998)

Label: Warner Bros.

9. Full Forever (2:51)
  10. Acoustic #3 (1:56)
  11. Iris (4:49)
  12. Extra Pale (2:10)
  13. Hate This Place (4:24)
  14. Name * (4:15)
  15. Slave Girl * (2:20)
  16. Iris [Acoustic] * (3:25)
Ik ken de Goo Goo Dolls alleen van het (prachtige) nummer Iris, is de stijl van de groep altijd in die aard of niet?

Dit is wel ongeveer hun beste album vind ik. En ja, hun stijl is meestal wel een beetje hetzelfde.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was na dit album. Het is geen briljant album, maar gewoon een lekkere plaat. Ik had vooraf eigenlijk verwacht dat GGD zo'n groepje was die 1 mooi nummer heeft en voor de rest niks maar valt zeker mee. Mooiste nummers vind ik Slide, Broadway, Black Balloon, Acoustic #3 en natuurlijk Iris

Casartelli (moderator)
Deze plaat is iets rustiger, iets poppier dan zijn voorgangers. Verder doen de Goo goo dolls waar ze goed in zijn: opzwepende poppunkachtige rock maken met pakkende, herkenbare melodieën. Dat klinkt niet meteen verheffend, maar feit is dat ze het wel écht goed doen. Toch vind ik dit wel hun houdbaarste plaat geloof ik. Hoogtepunten: Dizzy, Slide, Black balloon en uiteraard Iris. 4*

Ik vrees deze cd alleen maar te hebben voor Iris omdat dit idd een prachtnummer is, maar de cd durft in zijn geheel nogal op mijn zenuwen beginnen werken, achja, een supergroep zullen ze nooit worden, dit is gewoon een aangenaam plaatje.

szynell

thru life
Iris een van de mooiste nummers ooit

avatar van wolf
thru life schreef:
Iris een van de mooiste nummers ooit

Volledig mee eens.

avatar van Cerclezot
Iris zal voor mij altijd een speciaal nummer blijven want hiermee is mijn muzikale smaak helemaal verandert.

Zomer '99 ik ben 13 en hoor voor de eerste keer Iris en vindt het geweldig. Ik verander van radiostation want op radio Donna was het nummer toen bijna niet te horen (dat ik donna ooit goed vond?) enkele maanden later als Iris een grote hit geworden was speelden ze het wel en ontdek studio Brussel (applaus voor mezelf) waar ze het nummer wel vaak draaien. Het stond toen zelf op 1 in de afrekening.

Nu bijna 8 jaar later ben ik deze mensen nog steeds dankbaar voor wat ze me hebben leren ontdekken. De rockmuziek. Telkens als ik dus het nummer Iris hoor kan mijn dag niet meer stuk.

De rest van het album ken ik niet en daarom stem ik er niet op, maar Iris verdient voor mij een plaats bij de 100 beste songs ooit.

Lost Highway
Cerclezot schreef:

Leuk verhaal Cerclezot, ondanks dat je het op Donna bijna niet hoorde stond het nummer dit jaar wel in de top 15 van hun top 2000 allertijden. Je ziet, na een aantal jaar wordt de kwaliteit zorgvuldig van de crap gescheiden.

avatar van Gajarigon
Middelmatig poprock album, met "Iris" als ferme uitschieter - een erg goed nummer, zoals al eerder gezegd. De rest is niet slecht, maar ook niet echt goed. Er is echter genoeg muzikaal vakmanschap aanwezig in de groep om verveling te voorkomen. Het bonus nummer "Name" (dat het meest op "Iris" lijkt) is een meerwaarde. Het album zweeft tussen 2,5* en 3*, maar vanwege het bonusnummer toch maar voordeel van de twijfel geven - 3*.

Gajarigon schreef:

Dit nummer was een reguliere albumtrack op het vorige album, "A Boy Named Goo". Dat nummer betekende in de VS de doorbraak voor deze band. Toen de Europese doorbraak volgde met Iris, vond men het kennelijk nodig om Name hier nog maar eens als bonustrack toe te voegen, wellicht om de aandacht op de voorganger te vestigen.

Voorganger is overigens een prima plaat, iets minder gepolijst dan deze.

avatar van Reijersen
Vind dit echt een heerlijk album. Van mooie rockballads tot het ietwat hardere werk, alles vind je op deze cd. Tekstueel en vocaal erg mooi en muzikaal ijzersterk.

avatar van lauradance
een fantastische cd. goede teksten, lekkere gitaarrifs en een mooie stem. iris weet me nog altijd te ontroeren.

Meneer Bungel
'Iris' was ook een deel van de soundtrack voor de film 'City of Angels' met Nicolas Cage en Meg Ryan, meen ik. En 'City of Angels' is dan weer een remake van 'Der Himmel uber Berlin' van Wim Wenders.

avatar van LucM
Het enige album van Goo Goo Dolls dat ik bezit vanwege "Iris" dat ik destijds een prachtig nummer vond. Na dit album na jaren nu nog eens beluisterd te hebben vind ik dat nog steeds een degelijk rockalbum met zowel ballades als stevige en vrij rauwe rocknummers. Niet echt bijzonder, maar de composities zijn behoorlijk, naast "Iris" vind ik ook "Broadway" en "Name" sterke songs.

D_S
Fantastische CD, jammer genoeg kennen de meeste mensen alleen het nummer Iris, maar ze hebben zoveel andere goede nummers. Vooral het nummer Name, van hun vorige CD, die ook hier bij zit, is misschien nog beter dan Iris te noemen.

avatar van Lennonlover
Ozark Henry schreef:

Enkel Iris kennen en toch stemmen...

Lennonlover schreef:

Enkel Iris kennen en toch stemmen...

Er zijn een luttele 5 jaar gepasseerd sinds dat bericht...

En de bewuste user is al 4 jaar niet meer online geweest.

Ik heb de stem maar weggehaald, kunnen we tenminste zonder piekeren de nacht in.

avatar van TheFunkyM
Nee ik vind dit helemaal niets..
Iris vind ik een super mooi nummer.
Maar de stem van deze zanger vind ik niets.. bij de andere nummers, het klinkt allemaal wat makkelijk. Ik vind het makkelijke en niet hoogdravende rock..

avatar van Lennonlover
herman schreef:

oef! Herman, eindelijk terug rustig slapen!

spherepeer
Best leuke nummers voor zo ergens tussendoor of op vakantie ofzo maar verder niet veel bijzonders

Hunter
Erg fijn album dit, je moet dit album echt met volle concentratie luisteren wil je niet een beetje verdwaald raken in de nummers en dat vind ik meestal jammer omdat ik wil weten welk nummer ik heb geluisterd en als je dan al bij nummer 4 bent is dat heel jammer dus heb ik dit album in de auto geluisterd toen ik 4 uur in de auto heb gezeten en man wat is dit een fijn album.

Recensie van nummer tot nummer.

Dizzy
De opener van dit album en een haast groovy sound komt je om de oren gevlogen met een gedempte zang. Het reffrein geeft meteen een meezinggehalte met zich mee en de zweverige ik weet niet precies hoe je het noemt maar gepluk aan de snaren in het midden is supermooi.

Slide
Vroeger vondt ik dit nummer niks maar ik vind dit de beste opvolger van Dizzy en ik luister die 2 nummers ook altijd achter elkaar. Slide is een nummer met een boodschap. What you feel is what you are and what you are is beautiful.

Broadway
In dit nummer komt de aparte stem van de zanger wat meer naar voren en met die stem en het zwingende reffrein en opzwepende gitaren ga je uiteindelijk keihard meebleren en meedrummen.

January Friend
Vergeleken met hun vorige 3 nummers is dit harder, ook gezongen door de andere zanger van Goo Goo Dolls. Eerst dacht ik huh, wat een keelgeluid heeft die vent dat hij 2 stemmen kan opzetten maar even research doet wonderen. De andere zanger doet de wat meer rock en schreeuw nummers terwijl de eerste zanger de rustige nummers doet.

Black Balloon
Samen met Iris zijn dit de 2 mooiste nummers, tekstueel zo indrukwekkend en ook steeds weer indrukwekkend. De rustige vocalen en gitaar in het begin geven je een rustig gevoel terwijl je het over je heen laat komen. Het reffrein is een mooi samenspel en het einde maar dan toch net nog niet is een verassing die je na 2 keer weet en op wacht om nog een keer volluit te gaan. Prachtig.

Bulletproof
Een nummer waar je eerst van denkt dat hij hard word maar bij het reffrein hard en zacht word en waar ik het zachte boven het hardere verkies. Goo Goo Dolls is tekstueel hoogstaand dat is zeker.

Amigone
Dit nummer vind ik vreselijk, de zang van de 2e zanger is hier echt lelijk en tekstueel stelt dit niks voor, ik skip deze tot mijn spijt altijd.

All Eyes On Me
Een rustig nummer waar de mooie stem van de 1e zanger naar voren komt en tekstueel het goed in elkaar steekt. De drums zijn in dit nummer echt heel erg goed.

Full Forever
Een opzwepend nummer waarvan je zou verwachten dat er een uitgebreide solo aan het einde zou komen. Dit is een van de weinige keren dat ik de stem van de 2e zanger kan waarderen. na het All Eyes On Me is dit wel een lekkere slag in je gezicht met de nodige rust natuurlijk

Acoustic #3
Voor mijn gevoel het begin van Iris en is maar kort van duur met een tekst die staat als een huis. De mooie violen (?) en tokkelende gitaar maakt dit ''nummer'' af.

Iris
De grootste hit en mooiste nummer van ze ooit. De bekende gitaarintro en de zwoele gedempte stem van de zanger als hij zijn tekstuele parel verteld aan de luisteraar. Rust voor nog heel even. Je hoofd gaat uiteindelijk toch mee op het ritme van het reffrein die hartverscheurend is elke keer weer, de solo aan het einde is fantastisch (Tokio Hotel - Spring Nicht jammer genoeg nooit aangeklaagd voor Plagiaat)
Tijdloos meesterwerk magistraal staaltje van het allerbeste tekstueel vermogen.

Extra Pale
Na Iris een gewaagd nummer omdat iedere luisteraar in een roes verkeerd, wat aan de korte kant en herhaaldelijk dezelfde tekst.

Hate this Place
Mooie afsluiter, fantastisch stemgeluid in dit nummer, erg jammer van de fade out aan het einde, was graag nog even tot een climax gekomen.

Mooi album waar de 'hardere' nummers niet hadden gehoeven en de stem van de 2e zanger me vaker teleursteld dan bemoedigd. Mijn 1e album van TGGD en zeker niet de laatste. Iris geeft dit albumk zoiezo al een 3 maar het geheel doet er nog 1 bij op.

Instrumentaal nooit hoogstaand of adembenemend maar bij deze teksten past dat ook niet.
Iris all the way

Dit album is het beste wat de Goo Goo Dolls hebben gemaakt. Gutterflower doet ene poging maar kwam zelfs niet tot aan de helft van dit prachtig werk.
Perfecte poprock met een stem waar je uh tegen kan zeggen.
Muzikaal een orgasme voor de oren met Iris en Black Balloon.
Met Slide, Bullet Proof en Broadway gewoonweg sterke poprock die je gewoon moet gehoord hebben.

Een nummer als Iris sla je zelfs nooit over. Dat is gewoon pure magie.

Een sterk album van een band die ondertussen zoekt naar een nieuwe 'Dizzy up the girl'. Maar dit is bijna niet te evenaren. Een sterke een eerlijke plaat. 4

avatar van Co Jackso
Voor mij is dit niet alleen het album waarop de monsterhit Iris staat. Hoewel Iris uiteraard de reden is waarom ik dit album ben gaan luisteren (of meer waarom ik dit album blijvend heb geleend van mijn grote broer). Hoewel Iris inderdaad is grijsgedraaid, gaat het niet vervelen. Maar daarnaast bevat dit album nog veel meer mooi materiaal.

Wat vooral opvalt is dat The Goo Goo Dolls niet één stijl hanteren. Persoonlijk vind ik dat het bij dit album niet helemaal geslaagd is. Vooral omdat een aantal snelle nummers nogal zwak zijn. Dit geldt vooral voor de nummers die gezongen worden door bassist Robby Takac. De stem van Robby verbleekt bij de stem van zanger Johnny Rzeznik, en daarnaast zijn de nummers die gezongen worden door Robby zeer oppervlakkig.

Een speciaal gevoel zal ik altijd houden voor Black Balloon, het mooiste nummer van dit album. Naast de Load Out/Stay van Jackson Browne, is het namelijk het enige nummer die ik op een bepaald moment heb uitgeroepen tot mijn favoriete nummer. Het is een prachtig opgebouwd nummer, dat een stuk complexer is dan de titel in eerste instantie aangeeft.

Van de snelle nummers is zonder twijfel All Eyes on Me mijn favoriet. Ook Bullet Proof en Dizzy bewijzen dat The Goo Goo Dolls best in staat zijn om te “rocken”. Daarnaast vormen ook Slide, Acoustic #3 en Hate This Place hoogtepunten van dit album.

In feite is het alleen jammer dat het album bevuild is met een aantal zeer zwakke nummers. Hierbij denk ik vooral aan January Friend, Full Forever en Extra Pale. Het is extra jammer dat deze nummers zich bevinden tussen de verschillende parels die dit album rijk is. Toch zorgen All Eyes on Me, Iris en vooral Black Balloon dat ik dit album nooit zal vergeten.

Hunter
Simpelweg omdat het een meesterwerkje is maar de nummers waarin Robbie Takic zingt me niet aanstaan. (January Friend, Extra Pale, Full moon en Amigone)

hun beste album. na deze begint het steeds slapper te worden

avatar van Ronald5150
"Iris" is een wereldnummer, maar de rest van de nummers op "Dizzy Up the Girl" van The Goo Goo Dolls mogen er niet bij in de schaduw staan. Wat overblijft zijn nummers die erg inwisselbaar klinken. Typisch een gevalletje van dertien in een dozijn. "Dizzy Up the Girl" blijkt een middelmatig album te zijn, met één uitschieter.

avatar van reptile71
Toen ik dit album hoorde (ik kende alleen Iris) vond ik het ook enorm tegenvallen. Zal ook geweest zijn doordat ik Iris zo'n mooi nummer vind en er geen enkel nummer op staat dat op die manier bij me binnenkomt. Ik sluit me dus aan bij mijn voorganger. Ik moet erbij zeggen dat ik hem ook maar één keer heb gedraaid (had niet de behoefte hem verder nog te draaien).