The Ocean - Heliocentric (2010)

Duitsland / Zwitserland / Verenigd Koninkrijk
Label: Metal Blade

1. Shamayim (1:54)
  2. Firmament (7:29)
  3. The First Commandment of the Luminaries (6:47)
  4. Ptolemy Was Wrong (6:28)
  5. Metaphysics of the Hangman (5:41)
  6. Catharsis of a Heretic (2:09)
  7. Swallowed by the Earth (5:00)
  8. Epiphany (3:22)
  9. The Origin of Species (7:23)
  10. The Origin of God (4:34)
avatar van Tha)Sven
Ai, dit is een mooie verrassing. Wist niet dat er dit jaar al een nieuw album kwam.
Leuk, want het vorige album zat boordevol geniale stukken. Dit keer ruimte als thema zo te zien? Lekker filosofische titels, ben benieuwd naar het artwork deze keer.

avatar van THEMARSVOLTA
Kijk ik erg naar uit, Precambrian was fantastisch.

avatar van Tha)Sven
Neem even een kijkje op hun site. Prachtig design (dus van het artwork kunnen we opnieuw veel gaan verwachten) en een aantal previews (ja mensen, de lijn van Precambrian wordt voortgezet)
Heliocentric - theoceancollective.com

inderdaad een geweldige site. bezoek de site regelmatig.
Dit is de plaat van 2010 waar ik het meest naar uitkijk. En dan brengen ze later dit jaar gewoon nog ff een tweede album uit!!
ik zeg vinyl FTW!!

avatar van Tha)Sven
Helemaal mee eens, ik had de vorige plaat bijna alleen al gekocht vanwege het schitterende artwork

avatar van knoltor
Oeioeioei, mijn verwachtingen zijn hooggespannen! Ik kan me alleen maar aansluiten bij de mensen hierboven over de website van deze mannen. Dat belooft weer veel goeds voor het moment dat ik dit album in handen krijg!
Prachtig vormgegeven website met fragmenten muziek die al erg mooi klinken.

Dat The Ocean wat met wetenschap heeft, werd al wel duidelijk met het geologisch getinte 'Precambrian'. Deze keer ageert men tegen het creationisme en de kerk die wetenschappelijke vooruitgang tegenhoudt:

Both discs, says Staps, “are a critique of monotheistic religion, especially Christianity, from different philosophical angles. ‘Heliocentric’ tells the story of the discovery that the Earth revolves around the sun and not vice versa, and the effects that this discovery has had on Christian beliefs, and ‘Anthropocentric’ deals with creationism, and modern day Christian fundamentalists who still believe the Earth is 5,000 years old, and the dinosaurs never existed and man is the epitome of God’s creation.”

avatar van Tha)Sven
Heerlijk als een album zo intelligent bedacht wordt.

avatar van Joy4ever
Als hetgeen ik zojuist heb mogen beluisteren maatgevend is voor het gehele album dan is dit één van de belangrijkste releases van dit jaar. Het klinkt weer prachtig allemaal. Fantastisch ook om te zien dat de heren van The Ocean Collective zoveel werk steken in hun muziek en alles wat daar omheen hangt. Absoluut één van mijn favoriete bands.

is het al 13 april?
Een lekje is ook goed hoor,
Kortom: ik kan niet wachten!!

avatar van laboomzaa
In de aardschok kreeg ie niet een geweldig cijfer...ben nu wel nieuwsgierig of deze zijn voorganger kan overtreffen of evenaren!!!

avatar van knoltor
laboomzaa schreef:
In de aardschok kreeg ie niet een geweldig cijfer...

De Aardschok is een aardig blad dat ik altijd best met plezier lees, maar ik vond deze recensie niet van dien aard dat ik vrees voor de kwaliteit van het album.
Afgaande op de fragmenten op hun website maak ik me nog geen zorgen in ieder geval.

Ik kan amper wachten!

laboomzaa schreef:
De reviews in de Aardschok zeggen al jaren lang niks meer. Dit gaat een geweldige plaat worden.

Tha)Sven schreef:
Dit gaat een geweldige plaat worden.
Amen

Enjoy!

avatar van strebge
Nog een paar kleine voorproefjes!

avatar van Don Cappuccino
Er is een nieuw nummer te horen op de Myspace van de band!!!!!!

Nee!
Ik wist niet eens dat er dit jaar twee albums gaan uitkomen. Prachtig concept weer, heerlijk zo'n intellectueel sfeertje.

avatar van snarf349
Geen voorproefjes meer, het echte werk is begonnen.

Veel van verwacht, maar als ik heel eerlijk ben, het valt me vies tegen.
Het meeste wat me tegen staat op dit album is de zang, vreselijk.
Aardschok zit er deze keer niet naast.

Enfin, eerst nog maar eens wat meer beluisteren, wie weet...

avatar van Don Cappuccino
Ik ben het album nu aan het luisteren en tot nu toe bevalt het weer erg goed.

avatar van snarf349
Maar je mag het zeker niet vergelijken met het vorige album. Ik had liever een voortzetting daarvan gehad. Ik vind dit album behoorlijk anders.

avatar van Don Cappuccino
Ik ben wel blij dat ze weer eens iets anders doen, Precambrian was geweldig, maar om heel de tijd precies iedere keer hetzelfde als het vorige album te doen wordt ook irritant. Ik vind het juist wel gaaf als een band iets anders doet, en dat kan positief of negatief uitvallen. Bij dit album is dat positief.

avatar van Dudeness
Aan wat mogen we ons verwachten? Is hetgeen ik vrees (langdradige postrock met zo goed als altijd clean zang en die zich nauwelijks onderscheidt van hetgeen de laatste 5 jaar door van tal van bands is geprobeerd) effectief bewaarheid geworden?

avatar van Don Cappuccino
Nee, ze kunnen zich nog steeds onderscheiden van de rest, er zitten weer veel elementen van klassiek in en er is meer cleane zang dan schreeuwzang (hoe moet ik het anders zeggen? ), maar dat vind ik niet erg. Ptolemy Was Wrong is echt heel mooi. Ik kan het zeker wel snappen dat er fans zijn die teleurgesteld zijn door dit, maar dan komt er in eind 2010 nog een album aan, en dat wordt schijnbaar de harde kant.

avatar van snarf349
De lengte van de nummers vallen wel mee, het langste nummer is goed 7 minuten. En nee, geen postrock, maar wel vreselijke cleane zang en dat terwijl die gast zo lekker kan brullen.

avatar van Dudeness
Don Cappuccino schreef:

Dan hou ik het nog effe bij het oudere materiaal totdat ook die verschijnt. 'k Zou niet willen dat ik hen op basis van deze schijf (definiteif) zou afschrijven....(hetgeen ik via amazon gehoord heb deed alvast m'n tenen krullen)

snarf349 schreef:
Het is een nieuwe zanger he

avatar van strebge
Waar hebben jullie hem vandaan? Als ik ahum.. vragen mag..

avatar van Joy4ever
Ik vind hem tot dusver wel sterk. Muzikaal zit het weer fantastisch in elkaar!! De zang stoort mij niet hoewel de nieuwe zanger geen briljant vocalist is. Toegegeven het is even wennen deze licht nieuwe koers die de heren varen maar dit is net als Precambrian geen album die je na één luisterbeurt al geheel kunt doorgronden. Dit wordt weer een groeiertje

avatar van Blind Faith
strebge schreef:
Waar hebben jullie hem vandaan? Als ik ahum.. vragen mag..

Je kan het album tot en met vandaag integraal streamen op www.metalsucks.net. Gewoon op "exclusives" klikken op het menu, een beetje naar onder scrollen en bingo. Veel plezier!

leander?
Moet het land van herkomst eigenlijk niet Duitsland/Zwitserland.Verenigd Koninkrijk zijn?

Anyway, ik begin voorzichtig met een 4. De cleane zang wankelt hier en daar, maar is op andere momenten juist erg mooi.
Tweede luisterbeurt was wel al veel beter dan de eerste. Jazz-elementen zijn nieuw, maar wel heel gaaf. Toch hoop ik wel op meer grunts op Antropocentric.