Noisia - Split the Atom (2010)

Electronic

9. Red Heat (3:27)
  10. Shellshock (3:46)

met Foreign Beggars

11. Whiskers (1:10)
  12. Alpha Centauri (3:59)
  13. Soul Purge (3:00)

17. Sunhammer (3:48)

met Amon Tobin

18. Stigma (3:25)
  19. Square Feet (3:28)
  20. Tommy's Theme * (4:40)
  21. Could This Be * (4:05)
  22. Stigma [Neosignal Remix] * (6:23)

met Neosignal

23. My World [Posij Remix] * (5:06)

met Posij

24. Split the Atom [Kito Remix] * (4:13)

met Kito

25. Tommy's Theme [Loadstar Remix] * (4:06)

met Loadstar

26. Soul Purge [Current Value Remix] * (4:58)

met Current Value

27. Diplodocus [Kill the Noise Remix] * (2:44)

met Kill the Noise

28. Tommy's Theme [Munchi's Fear Is Weakness Remix] * (3:33)

met Munchi

29. Thursday [Black Sun Empire Remix] * (4:18)

met Black Sun Empire

30. Diplodocus [The Upbeats Remix] * (4:35)

met The Upbeats

31. Alpha Centauri [Excision & Datsik Remix] * (4:49)

met Excision en Datsik

32. Machine Gun [16Bit Remix] * (6:00)

met 16Bit

tuktak
dit gaat hem dan worden. het wereldwijd langverwachte debuutalbum van noisia. geen drum n bass, maar een zeer veelzijdig electronisch album met tracks zoals noisia al langer grensverleggend is.
na 2009 met exclusieve remixes voor grote namen als moby en the prodigy is dit album, samen met de lancering van het nieuwe label invicible, een mooie start van 2010.
giovanca op my world mag de verrassing van de dag wezen, wel een uitermate geslaagde verrassing overigens.

Wat is deze plaat geweldig zeg! Afwisselend van keihard (Split the Atom, Leakage) tot rustiger (Paper Doll). Helaas is een aantal nummers maar rond de 1 minuut lang. Maar verder is het een spektakel van jewelste.

Essential Mix van de heren is ook net uit. Ben wel benieuwd, album ga ik denk ook wel beluisteren als ik de Essential Mix tof vind.

Hmm eens even zien..
Klinkt wel lekker.. Weer wat anders.
Ze hebben zich duidelijk wat meer verbreed over het elektronisch vlak.
Daarnaast is er ook een tikkeltje meer hiphop bij gekomen.

Moet zeggen dat het me eerst wat beangstigde, dat ze hun vertrouwde DnB wat op de achtergrond gingen laten, maar gelukkig ben ik ook fan van meer dan DnB alleen, dus gaat een plaat als deze er ook zeker wel in. Alleen dat 2e nummer met Foreign beggars gaat er niet zo lekker in.. ik houd niet zo van dat soort hiphop.. Al vind ik Shellshock wel een heel erg fijn elektronisch geluid er in hebben zitten.. maar zodra die gasten hun mond open trekken.. anti-climax

Hij luistert verder vrij makkelijk weg. Lekker geluid. Ik zet hem even op 3,5 sterren.. Kijken of hij dit vol blijft houden.

avatar van hawkins
Red Heat steekt er met kop en schouders bovenuit imo, voor de rest luistert het inderdaad makkelijk weg zonder te excelleren.

Tyn
Zou het net zo'n invloedrijk album zijn als "Breaking Atoms" van Main Source?

avatar van Ploppesteksel
Voor mij is Diplodocus momenteel dé uitschieter (met Split the Atom op een 2de stek). Vooraleer ik een score geef moet ik het nog wel wat meer beluisteren, maar het klinkt allemaal bijzonder goed, al kan het natuurlijk niet op tegen de Block Control EP (Exorcism ).

avatar van andnino
Er zit wel een aantal hele gave nummers tussen, maar zó veel variatie had van mij nou ook weer niet gehoeven. Drum & bass, dubstep en ambient-dingetjes was al mooi geweest, dat hip hop, idm en al die andere elektronische fratsen zijn wat mij betreft wat te veel van het goede. Split the Atom is ongeveer het beste nummer, Thursday is ook wel heel gaaf en verder kan ik niet echt uitschieters noemen. Een voldoende, maar ik mis nog wel wat.

avatar van james_cameron
Overtuigende mengeling van drum 'n bass en techno, maar inderdaad iets te zwalkend qua stijlen om echt indruk te maken. Vervelen doet de plaat in ieder geval niet, door de relatief korte nummers en de flinke hoeveelheid songs. Productioneel klinkt het album uitstekend- alles knalt er lekker helder en vet uit. Sporadisch doet de sound wat denken aan bands als The Prodigy, Celldweller en zelfs Aphex Twin.

Tyn
Ik heb deze plaat de afgelopen 2 dagen in fragmenten beluisterd. Mijn interesse ligt de laatste paar jaar niet meer zo in het dance en drum&bass genre, omdat ik niet het idee heb dat er veel te beleven valt (geef mij maar Photek of Source Direct). Maar deze plaat maakt zeker indruk op mij. Aan deze plaat hoor je tenminste dat het 2010 is!
Meesterlijk gebruik van de bassen en zeer afwisselende energieke composities met een prachtig geluid. Een mijlpaal in de dance en drum&bass wat mij betreft.

avatar van vanrippestein
Het staat me behoorlijk tegen. Ik kan de plaat simpelweg niet in 1x doorkomen: het lijkt echt allemaal verschrikkelijk veel op elkaar. Die bassen blijven leuk, als er iets nieuws mee gedaan werd, maar ik hoor nog niet echt een verschil met deze Noisia en de Noisia van 5 jaar terug op de bpm na.

Een album wat vooral repsect af dwingt omdat je het ze niet nadoet. Maar meer dan dat heeft t mij niet te bieden.

avatar van djarend
Vind het een supertof album, mooie mix van breakbeats, jungle, d&b en ja, zelfs ambient. Eindelijk weer eens een plaat in dance muziek waarin lef getoond wordt en niet op 1 paard gewed wordt

avatar van musicboy2602
Heerlijk geflipt, soms wat pretentieus, maar vooral veel bam-bam, waar deze mannen heel erg goed in zijn.

panjoe (moderator)
Stigma staat hierop terwijl dat een járen oud nummer is... Maar even pindakazen dit.

panjoe schreef:

Dit is dan ook hun eerste reguliere album..

Carolaah schreef:

Dit is dan ook hun eerste reguliere album..

Yeah, maar dan nog... Een nummer van jaren oud recyclen? Machine Gun ken ik ook al een tijd (voor harde dubstep liefhebbers: 16 bit heeft een achterlijk ruige remix gemaakt).

OT: Dit is in ieder geval geen muziek om op te leren merk ik (hoe zou ik dat ook kunnen verwachten), ik zet hem even in de vriezer. Er staat een flink aantal duistere tracks op in ieder geval, zoals het Noisia betaamt. Na deze week zal ik hem nog een paar keer draaien en beoordelen (met waarschijnlijk een 3,5* of 4,0*), 'k kan tijdens het leren beter nog een keer de Oldboy score draaien .

panjoe schreef:

Yeah, maar dan nog... Een nummer van jaren oud recyclen? .

Ja? Anders gaan mensen weer zeuren dat ze het jammer vinden dat bepaalde nummers er niet op staan.. Zo gaat dat meestal..

panjoe (moderator)
Okee daar heb je gelijk in. En volgens mij past het nummer wel in de sound van het hele album dus ik ga niet verder klagen.

avatar van andnino
Mijn #3 van dit jaar. Er staan wel wat mindere nummers op (vooral de kortere 'tussendoortjes') maar de volwaardige nummers (Machine Gun, Split the Atom, Thursday, Shellshock, Alpha Centauri, Soul Purge, Sunhammer, Stigma) zijn stuk voor stuk knallers. Geniale crossovers van elektronische muziekstijlen, en toch één rode lijn.

avatar van Onderhond
Vind de commerciëlere nummertjes veruit het leukst. Aardig dansbaar en vlotjes in elkaar gezet. De uitstapjes naar nabij gelegen electronische subgenres zijn zonder uitzondering van minder niveau, al is het maar omdat Noisia daar absoluut niks weet toe te voegen.

3.0*

avatar van orbit
Vind de clip van Machine Gun wel vet en het nummer ook, maar wat ik tot nu toe van de rest hoor.. hmm, beetje ouwe wijn in nieuwe zakken en hoog techno/DnB-gladjanus gehalte. Kan me niet voorstellen dat dit lang boeit, maar ik zal het zeker allemaal wel een kans geven.

avatar van Gyzzz
Deze valt me nogal tegen. Het lijkt in variatie en drukte bedoeld als een extreem expressief album, en toch vind ik de meeste tracks nogal bedrukt klinken waardoor het een nogal onevenwichtige brij van geluid wordt. Ook is het wat lomper dan ik verwacht had.

avatar van mjvanderels
Absoluut niet bekend met dit genre, maar kon het niet maken om neerlands trots ook over te slaan op dit vlak. Resultaat is voor mij zeker bovengemiddeld, al ligt mijn voorkeur wel sterk bij de instrumentale nummers die simpelweg lekker doorbeuken.

CdP
Ben totaal niet bekend met elektronische muziek, maar kvond split the atom wel lekker klinken om op los te gaan. Heeft iemand misschien wat tips voor nummers die een beetje in die trant zitten?

GCITY050
Na die samenwerking met Kraan deze eens gaan checken, zoo deze mag er zijn zeg!
Ik hoop dat ze binnenkort nog een samenwerking aangaan, met een rapper uit de VS bijvoorbeeld. Dat kan niet misgaan, als ik de beats hoor op Crane, zijn ze binnen 2 jaar echt nog beter geworden, complimenten voor deze mannen!

tuktak
met KRS One klinkt dat ongeveer zo: http://www.youtube.com/watc...

avatar van 128bpm
Vorige week de Special Edition van deze plaat besteld met twee nieuwe tracks en verschillende remixen op de tweede cd. Noisia hebben gewoon een supertoffe sound waarvan je niet zou verwachten dat ze uit Nederland zouden komen. Ik ben benieuwd wat ze ons nog zullen brengen in de toekomst. Eerst even genieten van de dubbelcd zodra ik deze binnen heb!

avatar van 128bpm
Ik ben gisteren toen ik de Special Edition op mijn deurmat aantrof meteen gaan luisteren. Wat blijft het toch een geniale plaat. Ook de tweede cd mag er zeker zijn met twee nieuwe producties (Tommy's Theme & Could This Be) en 11 remixen. Ook een pluspunt is de code waarmee je op de site de cd's als mp3 kunt downloaden + nog extra remixen. Ik ben benieuwd wat we in de toekomst nog allemaal gaan horen van deze 3 horen!

Geniaal, de meest vooruitstrevende Nederlandse producers.
Ik heb het geluk dat ik in Groningen woon, en ze dus al zo'n 5/6 keer live heb mogen zien.

avatar van orbit
Deze nou een paar keer geluisterd, eigenlijk is dit heel goed te doen! Een frisse mix van DnB, dubstep en allerhande uit die hoek. Soms lekker stevig doorbeuken, dan weer wat luchtigers erdoorheen gegooid, genoeg om de aandacht vast te houden. Het is allemaal wel wat gladder en minder zwaar dan bijvoorbeeld een Broken Note ofzo en de plaat weet niet de aandacht overal even sterk vast te houden, er zitten nog wat zwakke tracks tussen en filler. Maar dan wordt je bijvoorbeeld weer lekker wakker geschud door een Shellshock, wat een lekkere brute track is met goede rappers. Prima plaatje.

avatar van repsac
noisia is een van de enkele redenen waarom ik jaloers ben op de nederlanders, you lucky bastards in een tijd waar het gros van de dnb-producers grijpen naar stadionsynths en powerdrums, komt noisia voor mij als een verademing. de laatste tijd zit ik zowel naar hun oudere werk uit 2005, als naar hun recentere werk te luisteren, ik kan één ding besluiten: HOLY FUCK er zitten bij hen meer ideeën en geluiden in één liedje, dan bij sommige in hun hele oeuvre. i freakin' love it

en een klein vraagje: ik ben van plan om de deluxe editie te kopen, zoals 128 bpm hierboven, weet iemand waar ik deze kan bestellen? ik heb al zitten zoeken, maar ik vind alleen de standaard-editie.