Deftones - Diamond Eyes (2010)

Label: Reprise

1. Diamond Eyes (3:08)
  2. Royal (3:32)
  3. CMND / CTRL (2:24)
  4. You've Seen the Butcher (3:31)
  5. Beauty School (4:44)
  6. Prince (3:37)
  7. Rocket Skates (4:12)
  8. Sextape (4:01)
  9. Risk (3:39)
  10. 976-EVIL (4:33)
  11. This Place Is Death (3:48)
  12. Do You Believe * (3:28)
  13. Ghosts * (4:27)
  14. Caress * (3:33)
  15. Rocket Skates [M83 Remix] * (5:45)
avatar van james_cameron
Prima album dat zich makkelijk kan meten met het eerdere werk van de band. De eerste zeven tracks hakken er flink in; daarna wordt het album wat melodieuzer en rustiger, maar zeker niet minder. Ik moest het album eerst een tijdje op me in laten werken; pas na een paar luisterbeurten worden de subtiele details en de fraaie melodielijnen binnen de songs duidelijk. Sterke plaat zonder slechte songs.

avatar van Slowgaze
Hoewel ik Deftones vaak wat wisselvallig uit de hoek vind komen, staan hun meeste platen hier toch op een solide vier sterren (op hun twee bescheiden meesterwerken na; twee keer 4,5). Diamond Eyes is echter verrassend consistent. Fantastisch openingsnummer weer, waarop die typische Deftonescombinatie van harde riffs en Moreno’s slepende zang weer net wat shoegazingesquer klinkt dan normaal. Op dat vrijwel perfecte nummer na mist de plaat echte uitschieters, al valt er genoeg te genieten, niet in de laatste plaats omdat er veel smakelijke nieuwe elementen toe zijn gevoegd.

Zo’n ritme als op ‘You’ve Seen the Butcher’ heb ik niet eerder op een Deftonesplaat gehoord, of die softere rockkant op het uitstekend opgebouwde ‘Beauty School’ (terwijl ik toch heel wat softe kanten van de band ken). ‘Sextape’ ligt ook wat in de lijn van ‘Beauty School’; mooi nummer. De hardere kant is ook weer goed vertegenwoordigd, met het redelijke ‘CMD/CTRL’ en het ronduit vieze en daarom zo toffe ‘Rocket Skates’, met een ouderwets krijsende Moreno. Ook vertrouwd is het ongemakkelijke ‘Prince’, dat qua ritmiek als een update van ‘RX Queen’ klinkt.

Diamond Eyes is een solide Deftonesplaat waarop de band vrij consistent klinkt. De vuist kan af en toe goed door de lucht gezwaaid worden, maar de beklemming is ook nog altijd aanwezig. Maar er ontbreekt één ding: echt heel vette nummers (op het titel- annex openingsnummer na, maar daar had ik het al over gehad). Gelukkig staan die wel op No Koi Yokan, met gemak de beste Deftonesplaat sinds het onvolprezen Around the Fur. Vandaar dat u me binnekort bij No Koi Yokan aan zult treffen, want ik moet daar toch echt even goed de loftrompet over steken.