The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
avatar van bloempje24
Nicci schreef:
Ik bedoel ook niet te zeggen dat dit op Radiohead lijkt, maar dat het me niet verbaast dat op een forum waar Radiohead het goed doet, dit album het ook goed doet.

De enige raakvlakken die ik zie is het feit dat de doelgroep van The National min of meer de mensen zijn die begin 20 in aanraking kwamen met The Bends / OK Computer en nu voor een deel halverwege de 30 zijn. Op forums waar Radiohead populair is, zitten dus logischerwijs wat meer mensen die op een 'rijpe' leeftijd voor The National zijn.

Puur de muziek luisterend, zijn het bands van 2 werelden, weinig raakvlakken. Radiohead is van meer markten thuis, heeft meer lef, heeft 2 leden waarbij de lijn tussen genialiteit en gekte erg klein is.

Qua muziek en intensiteit lijkt The National veel meer op een band als Arcade Fire, al richt die laatste zich op een steeds jonger publiek.

Ik vermoed trouwens, dat Kanye West op 1 zou zijn gekomen indien zijn album 3 maanden eerder uitgekomen was.

avatar van Eveningguard
Albums die jij niet goed vindt mogen natuurlijk echt niet winnen.

Eveningguard schreef:
Albums die jij niet goed vindt mogen natuurlijk echt niet winnen.

Alsof ik me druk maak over de uitslag van zo een eindejaarslijst

avatar van Chameleon Day
De liefhebbers van dit album raad ik graag dit album aan. Zelfde sfeer, maar meeslepender.

avatar van AOVV
Joy4ever schreef:
Dat begreep ik ook uit je opmerking hoor. Het verbaast mij ook helemaal niks dat deze High Violet eerste is geworden. Hoewel ik Arcade Fire ook hoog had ingeschat. Wie niet eigenlijk? Wat dat betreft is de uitkomst van dit soort lijstjes op MuMe erg voorspelbaar. Saaiheid troef over het algemeen.

Het zou nogal vreemd zijn mocht pakweg een album met slechts 100 stemmen eerste worden.

Duh

avatar van Eveningguard

Alsof ik me druk maak over de uitslag van zo een eindejaarslijst

Dat doe je anders wel.

Chameleon Day schreef:
Precies wat ik dacht Chameleon Day!! Ze zitten in hetzelfde straatje maar ILikeTrains is veel spannender. Hopelijk pikken een aantal users deze tip op .

Eveningguard schreef:
Dat doe je anders wel.
Als jij dat denkt, prima

avatar van AOVV
Joy4ever schreef:

Ik wil het wel een kans geven, ik vind deze plaat wel een voltreffer. Hopelijk bevalt die plaat die je daar aanraadt dus ook!

voorproefje..

Ik vind de laatste van iLiKETRAiNS zelfs beter dan deze. Wel had ik voor dat album wat meer draaibeurten nodig dan voor deze voordat de schoonheid zich volledig ontvouwde. Dit album van The National is wat toegankelijker. De melodieën zijn ook wat voor de hand liggender (en gaan dus ook wat sneller vervelen).

Dit album vind ik overigens ook prima. Aangenaam melancholisch. Mijn beoordeling van: 3,5* is eigenlijk te laag, maar 4* vind ik dan net weer te hoog....

avatar van RensZ
Chameleon Day schreef:

Ik pak hem ook maar even mee.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
AOVV schreef:

Toch nog wel een prijzig schijfje als ik zo even snel rondkijk in diverse internetwinkels. Ik zal hem in de gaten houden

avatar van RensZ

Heeft 'm niet.

Edit

Heeft 'm wel, 14.99.

avatar van niels94
Vreemd, ik meende dat ze hem daar laatst voor 8 of 9 euro hadden...

EDIT: CD WOW! Nederland - cdwow.nl
niet goed gezocht, zeker

avatar van oceanvolta
Bij cdwow kan de prijs per dag verschillen. Maar voor €8,99 zal ik deze wel in huis halen hoor.

niels94 schreef:
Vreemd, ik meende dat ze hem daar laatst voor 8 of 9 euro hadden...

EDIT: CD WOW! Nederland - cdwow.nl
niet goed gezocht, zeker

Volgens mij gaat het niet om dit album, maar om dat album van iLiKETRAiNS dat ik iedereen hier van harte kan aanbevelen.

avatar van niels94
O, natuurlijk, sorry dan...

avatar van Mjuman
Perzoonlijk snap ik die link tussen iLikeTrains en The National helemaal niet. Voor mij zijn het écht twee verschillende sferen. De eerste band wordt bijv. op Amazon regelmatig vergeleken met The Editors en qua zang met Radiohead; zelf vind ik het qua donkere sfeer ook wat hebben van Tindersticks.

Terecht om meer aandacht voor iLiketrains te vragen, maar de band is imo veel minder toegankelijk en intiemer dan deze The National, die voor mij toch gemakkelijk in het gehoor ligt, minder introvert is, maar tegelijkertijd ook makkelijker de aandacht ontglipt. Vijf minuten na het spelen van dit album ben ik nl al weer kwijt wat ik gedraaid heb - en dat heeft geen zier met mijn fysieke gesteldheid te maken.

Mjuman schreef:
Terecht om meer aandacht voor iLiketrains te vragen, maar de band is imo veel minder toegankelijk dan deze The National, die voor mij toch gemakkelijk in het gehoor ligt, minder introvert is, maar tegelijkertijd ook makkelijker de aandacht ontglipt.

Dat zei ik ook. Dit album van The National heb ik na een tweetal luisterbeurten wel weer gehoord. En dan gaat die weer een (hele) tijd de kast in. De verveling slaat toch vrij snel toe.

Ik vind de sferen van beide albums wel vergelijkbaar. Zie je maar weer, hoe verschillend albums aangevoeld worden. En da's maar goed ook.

Het kost mij ook moeite hier mijn aandacht bij te houden, op de een of andere manier beklijven de songs niet echt. En de opener is ook gewoon ronduit matig, eigenlijk. Ongelooflijk dat zo'n niemandalletje bij 100 voorkeursstemmen krijgt.

Denk dat The National gewoon mijn ding niet is, The Boxer sprak me ook al niet echt aan. Ik snap ook niets van de enorme populariteit van deze albums.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
cdwow.nl al geprobeerd?

Ja, zoals RensZ al zegt, 14.99. Zet ik voorlopig eerst nog wel even High Violet op

Is sowieso niet onverstandig, vind het nog steeds een heerlijk genietbare plaat. Ik kan alleen niet zeggen dat het een groeiplaat is, of vol zit met verborgen pareltjes. Dat is dan toch meestal een minder goed teken voor de langere termijn, maar goed.

avatar van Omsk
Mjuman schreef:

Lijkt mij ook. Existentionalistische gelatenheid (The National) vs. intense warmedekenrock (iLIKETRAINS). Het verschil in mate van aandacht is inderdaad wel opvallend, en padafhankelijk (ipv kwaliteitafhankelijk).

avatar van Chronos85
herman schreef:

Alligator al geprobeerd, Herman, of de Cherry Tree EP? Vind ik weer een stukje anders dan de rest...

avatar van Omsk
Chronos85 schreef:

Sad Songs For Dirty Lovers . (Maar de door jou genoemde werken zijn ook zeker de moeite)

avatar van Chronos85
Goede aanvulling Omsk...

avatar van DikkeDarm
Ruim 900 stemmen met een gemiddelde van 4.13 ik kan alleen niet begrijpen wat er dan zo goed aan is. Ik val bijna in slaap bij deze cd, toch moet er iets zijn wat je "pakt". Af en toe denk je Radiohead! maar die zijn toch beduidend beter dan dit melodieuze geexperimenteer. Ook weer af en toe dat overstuurde geluid (gain) en daar begin ik mij steeds meer aan te ergeren. We hebben de beste technieken in de opnamestudio's, maar nee we oversturen de tracks maar want dat klinkt zo "anders" ...

air
tja , ik weet niet echt wat ik van deze cd moet vinden . slecht vind ik hem niet , maar ook niet spannend . wat mij wel irriteert is dat zenuwachtige drumwerk . net of de drummer het juiste ritme niet weet te vinden . de zanger klinkt dan wel weer lekker relaxt..............

avatar van Bart
air schreef:

Het drumwerk is juist het mooiste van de plaat. Prachtig!