The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
kistenkuif
@Mjuman
Free my mind....? Soms heb ik een calvinistisch pokkehumeur. Over de muziekscene, ja. Ook op deze site. Dan gooi je wel eens baldadig het kind van een ander met het badwater weg. Wetend dat het wel weer wordt opgevangen. Door jou in dit geval.

Je reactie klopt grotendeels. Op mijn muzikaal menu staat weinig tot geen klassieke blues. Alles wat je daarna noemt ken ik wel, vind ik kwalitatief goed maar raakt me niet echt. Op de requiems na van met name Fauré en Mozart. Dat zijn epische composities met een narratief traject, zoals ze dat in dikdoenerig vakjargon schrijven. Het raakt wat ik bedoel.

Het gaat mij om het verhaal. Bij voorkeur verteld in de derde persoon enkelvoud. Dat geeft je namelijk de mogelijkheid om de nodige afstand, details en brede blik in te kunnen bouwen. Songs worden er meer gelaagd en rijker door. Maar vooral ook om de luisteraar de mogelijkheid te bieden er zelf zijn eigen verhaal mee te kunnen verweven. Als lezer ben ik een fervent liefhebber van korte verhalen. Dat desemt door in mijn muzikale voorkeuren. Of een verhaal met teksten of alleen instrumentaal wordt verteld, is mij om het even. Ook Coltrane vertelt verhalen.

Bij dit album van The National mis ik die ruimte voor mijn eigen invulling van hún verhaal. Dat komt niet alleen door de teksten maar ook door de eenduidige en sombere toonzetting, zang en productie. Ik krijg simpel gezegd te weinig lucht en voel daarom geen ontroering.

avatar van Deren Bliksem
Je vind het gewoon niet zo leuk.

kistenkuif
Mwah...

avatar van Mjuman
Ik vind het aardig/goed - 3,5* en jij staat op 2,5* - ook weer niet echt een bar slecht cijfer en dus ook niet echt eenwereld van verschil. Aan de andere kant: heel veel literatuur (bijv. Jan Wolkers, Jan Cremer) en muziek is geschreven vanuit het ik-perspectief (bijv. BohRap, Just a Little Bit of Tears in My Eyes, To the Window of My Eyes) - dus zo wezensvreemd is dat ook weer niet.

Net trouwens weer gedraaid en dat zorgde voor instemming van mijn lief bij Lemonworld - zij houdt dan ook duidelijk minder van D&B en electronic (Fabric etc.)

avatar van steve harris
conversation 16 is een juweeltje

avatar van Screenager
Met de nodige spanning kijk ik reikhalzend uit naar maandag (of dinsdag) wanneer 'Trouble Will Find Me' eindelijk in mijn bus beland. Dat zorgt er ook voor dat deze plaat (samen met Boxer en Alligator) de voorbije dagen heel vaak hebben opgestaan.

Hoewel het werkelijk 3 zeer sterke albums zijn, blijkt deze High Violet toch mijn ultieme favoriet te zijn en ga ik nu ook (terug) verhogen naar 5 sterretjes en krijgt ie een plekje in mijn top 10. Het zijn stuk voor stuk fantastische nummers en het geheel is zo mogelijk nog indrukwekkender. Wereldplaat van een wereldband.

Het was allesbehalve liefde op het eerste gezicht met deze band, maar nu lijken ze toch één van mijn favoriete groepen te zijn geworden. Alle 3 de platen worden nog steeds met grote regelmaat gedraaid. Het weekend mag voor een keer heel snel passeren, dat er een 4de plaatje bijkomt.

Screenager schreef:

Ha, ik heb hier net naar aanleiding van Trouble Will Find Me een halfje afgedaan. Vind eerlijk gezegd dat als je hun laatste 4 of zelfs 5 albums op rij afspeelt dat deze toch vrij afgetekend het lichtste uitvalt al blijft het niveau natuurlijk hoog en kan het trio Afraid of Everyone-Bloodbuzz Ohio-Lemonworld makkelijk de concurrentie aangaan met eender wat uit hun repertoire. Maar het wel heel erg voorspelbaar evoluerende en nodeloos gerokken Runaway doet me b.v. niet zoveel meer, net zoals de geforceerde epiek in England. Ook Matt Berningers teksten vallen voor zijn doen bijwijlen wat licht uit op High Violet, teveel steunend op het herhalen van een aantal makkelijk herkenbare catch frases (it takes an ocean not to break!) die vrij abstract en generiek overkomen. Ben hier ook niet volledig overtuigd van een aantal productionele beslissingen, de ornamenterende instrumentatie is hier wel heel erg constant front en center - ik vind de gelaagdere aanpak op TWFM meer aanspreken. Denk dat High Violet in the end misschien The Nationals beste instapalbum is maar daarom ook degene die op langere termijn de minste impact heeft.

avatar van Screenager
net zoals de geforceerde epiek in England

England is één van mijn favorieten. Laat die 'geforceerde' maar vallen!

Screenager schreef:

England is één van mijn favorieten. Laat die 'geforceerde' maar vallen!

Ieder zijn meug natuurlijk maar England schiet me toch net iets te ver door in de arena-rock. Geen toeval dat Mumford & Sons het gecovered heeft denk ik dan.

avatar van sierrra
The National en arena/stadion rock = een vis met een fiets.

sierrra schreef:
The National en arena/stadion rock = een vis met een fiets.

Op High Violet incorporeerden ze nochtans een aantal arena-rock elementen zowel qua songwriting (een aantal nummers die blijven bouwen naar een logische climax of opgebouwd zijn een aantal duidelijk herkenbare catchphrases), instrumentatie (gitaren durven wel eens aanzwellen, klaroenen overal) als productie (vol en weinig gelaagd). Waarmee ik niet wil zeggen dat deze plaat daarom meteen Coldplay achterna gaat, het gaat hem eerder om een aantal kenmerken die in bepaalde nummers wat doorspijpelen (met England als diegene die er het verst in doorschiet). Ik zeg dit trouwens niet als een waarde-oordeel, ik stel het alleen maar vast.

avatar van thetinderstick
Morinfen schreef:

Helemaal mee eens, inclusief jouw conclusie. Al blijf ik England echt wel een topper vinden.
Het blijft overigens een geweldige plaat, alleen vind ik Boxer gewoon nog beter. De nieuwe is ook weer goed, maar moet ik nog wat vaker horen.

avatar van Broner
Wat een gedrocht is de alternatieve versie van terrible love (bonustrack). Ik ga hem direct uit mijn spotify-lijst slopen.

avatar van Banjo
Ik kon deze hele groep niet en ik hoorde vandaag toevallig Bloodbuzz Ohio..
En ik ben gelijk verkocht!, ik zal morgen gelijk even kijken voor hun cd..

kistenkuif schreef:

De 'bedachte' melancholie van The National album vind ik ook ergerlijk. Ik heb sowieso moeite met zwartgallige klaagalbums. Mijn allergie begon wat dat betreft al met Berlin van Reed. Dat de wereld een tranendal kan zijn is een open deur. Eerlijke regsitratie daarvan sijpelt onvermijdelijk door in vele muzieksoorten en kan prachtige albums op leveren. Maar om die gevoelens nog eens bewust te cultiveren of aan te dikken, vind ik over the top en irritant. En die luisterervaring heb ik helaas met The National. Ik vind het zeurpieten.

Waarschijnlijk vind je mij dan ook een zeurpiet...... Ik ben super tevreden over mijn eigen leven, maar heb ook veel moeite met veel dingen die ik zie.

Neerslachtige muziek doet mij juist veel meer; The National, The Cure, Robert Long, Berlin van Lou

On topic:

Eindelijk (zo voelt het) 5 sterren voor een National album.

avatar van Banjo
zijn er ook nog nummers die even goed zijn al bloodbuzz ohio?
(Fake empire vind ik ook erg mooi..)

Cured
ja, de meesten/alle tussen het openings- en afsluitingsnummer.

avatar van Banjo
jij vind alles goed op deze cd?

Cured
Nou nee, Banjo. Ik vind zelf BO niet de beste, maar ook daarover zullen de meningen verdeeld zijn. Ik zelf ga voor Conversation 16 als favoriet, Terrible Love en VCG hoeven voor mij weer niet zo. Anyone'sGhost, Afraid of Everyone en England vind ik ook goed.

avatar van Banjo
ok mooi ik zal me verdiepen in The National..

avatar van Banjo
Wow! ik ben verliefd ik wil dit elke dag weer horen.
Het is krachtig maar ook subtiel, en een beetje melancholie..
ik zal even verder luisteren..

avatar van king_pin
een beetje melancholie??
Ik sterf elke keer een beetje als ik sommige nummers van dit album luister..

avatar van wilbur
Als de zanger van de National het niet leuk vind om te zingen, waarom wordt ie dan geen fietsenmaker, misschien wordt hij daar wel gelukkig van.

En de rest van de muziek vind ik ook niet echt vernieuwend (13 in een dozijn).
Al met al geen hoogtepunt in de muziekgeschiedenis.

king_pin schreef:
een beetje melancholie??
Ik sterf elke keer een beetje als ik sommige nummers van dit album luister..

Haha! ja dat is weer het nadeel van The National...

Banjo schreef:
Ik kon deze hele groep niet en ik hoorde vandaag toevallig Bloodbuzz Ohio..
En ik ben gelijk verkocht!, ik zal morgen gelijk even kijken voor hun cd..

Kon? Misschien morgen even naar school in plaats van kijken voor je cd.

avatar van Mctijn
wilbur schreef:

En de rest van de muziek vind ik ook niet echt vernieuwend (13 in een dozijn).
Al met al geen hoogtepunt in de muziekgeschiedenis.

Ik raad je aan om ietsie langer luisteren dan 3 nummers.
Als je het na 2 of 3 albums nog steeds bagger vindt, is dit inderdaad niet je ding. Dat kan, maar dan vallen veel bands met zangers met "saai" stemgeluid af - en daarbij zitten veel goede bands

SilSugarSexMagik schreef:

Kon? Misschien morgen even naar school in plaats van kijken voor je cd.

Zucht, heb je niks beter te doen! ga The National voor straf maar eens opzetten!

Nee, even geen zin in.

Banjo schreef:

Maar je hebt The Bends in je top10, dus ik vind je toch wel aardig.

avatar van Ice Cream Man
Verhoogd naar 4,5. Zéér sterk.