Janet - The Velvet Rope (1997)

Funk / R&B
Label: Virgin

1. Twisted Elegance (Interlude) (0:42)
  2. Velvet Rope (4:56)

met Vanessa-Mae

3. You (4:43)
  4. Got 'Til It's Gone (4:02)

met Q-Tip en Joni Mitchell

5. Speaker Phone (Interlude) (0:54)
  6. My Need (3:44)
  7. Fasten Your Seatbelts (Interlude) (0:19)
  8. Go Deep (4:42)
  9. Free Xone (4:57)
  10. Memory (Interlude) (0:05)
  11. Together Again (5:01)
  12. Online (Interlude) (0:19)
  13. Empty (4:33)
  14. Full (Interlude) (0:13)
  15. What About (4:24)
  16. Every Time (4:17)
  17. Tonight's the Night (5:08)
  18. I Get Lonely (5:18)
  19. Rope Burn (4:16)
  20. Anything (4:55)
  21. Sad (Interlude) (0:11)
  22. Special / Can't Be Stopped (7:55)
avatar van musicfriek
Ahum... nu even compleet niet met je eens.. I Get Lonely, Go Deep zijn behoorlijk slaapverwekkend en Together Again is haar grootste misser ooit, wat een vreselijke baggerplaat! Nee, bepaald warm krijg ik het niet van dit album, naar mijn bescheiden mening blijft Janet uit 1993 haar beste.

Voor veel fans is dit het beste en meest persoonlijke album van Janet. Daarnaast was het z'n tijd ver vooruit. Dat komt omdat de sound (alternatieve R&B) nog steeds nieuw klinkt en zeker niet gedateerd is. Denk aan een productie als 'Empty'. De onderwerpen die aan bod komen zijn voor deze tijd best uniek: homoseksualiteit ('Free Xone'), de dood maar dan met vrolijke noot ('Together Again') en huiselijk geweld ('What About'). Vooraf aan The Velvet Rope kampt Miss Janet met een depressie. Zelf gaf ze aan geregeld te moeten stoppen met de opnames omdat het haar te veel werd. Alleen dat geeft al aan hoezeer dit album persoonlijk aan Jackson gelieerd is.

De singles 'Got 'Til It's Gone', 'Go Deep', 'I Get Lonely', 'Everytime' en 'You' worden verspreid over de wereld successen met als absoluut hoogtepunt de wereldhit 'Together Again'. Persoonlijk ben ik gek op de titeltrack 'Velvet Rope'. 'Go Deep' is vrolijk en daar kún je niet op stil staan. Datzelfde geldt voor 'Together Again'. Ook de laatste nummers op de plaat geven een mellow-late night sfeertje: 'I Get Lonely', 'Rope Burn' en 'Anything'. Live tijdens de 'Velvet Rope World Tour' weet Janet de nummers perfect naar sfeer op te voeren!